Summitul marilor compromisuri, la Bruxelles
Dimensiune font:
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au început ieri, la Bruxelles, un summit maraton pentru negocieri asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020. Primul sosit la summit a fost premierul britanic David Cameron care a oferit, în trei fraze, tonul summitului şi a pus presiune asupra partenerilor săi. „Nu sunt deloc mulţumit de propuneri. Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic”, a declarat el înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Van Rompuy a prevăzut întâlniri separate cu toţi liderii europeni înaintea deschiderii oficiale a summitului, care a început la ora 21.00 (ora României). Cameron critică în special bugetul alocat politicii agricole comune, primul pilon de cheltuieli din buget, apărat cu tărie de Franţa.
Sarkozy, audiat în dosarul Bettencourt
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost audiat ieri dimineaţă la Bordeaux, de către judecătorii care suspectează o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2007. Sarkozy, care a sosit de dimineaţă la Palatul de Justiţie din Bordeaux, riscă o inculpare pentru „abuz de slăbiciune” în dosarul Bettencourt, după numele moştenitoarei gigantului mondial din domeniul cosmeticelor L`Oreal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, cea mai bogată femeie din Franţa. Retras din politică la vârsta de 57 de ani după ce a fost învins la alegeri de socialistul Francois Hollande, Sarkozy ar putea fi plasat şi sub statutul, mult mai puţin greu, de „martor asistat”. Acest statut este intermediar între cel de martor şi cel de inculpat.
Sărbătoare cu focuri de armă în Gaza, după armistiţiu
Locuitorii din Fâşia Gaza, controlată de Hamas, au început încă de miercuri seara sărbătorirea armistiţiului încheiat între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană. Focuri de armă de sărbătoare, artificii şi cântări de „Allah Akbar (Dumnezeu este mare), rezistenţa a triumfat” s-au auzit pe străzile din teritoriul palestinian, mai ales din difuzoarele moscheilor. Aproximativ 300 de persoane manifestau în faţa principalului spital din Gaza, Al-Chifa, arborând steaguri palestiniene şi egiptene. Străzile teritoriului palestinian erau pustii în minutele care au urmat intrării în vigoare a armistiţiului, la fel ca la începutul ostilităţilor acum o săptămână când erau survolate de dronele israeliene. După o relativă acalmie în cursul după-amiezii, atacurile israeliene s-au intensificat până în ultimele minute dinaintea armistiţiului.
40.000 de morţi în 20 de luni de conflict, în Siria
Violenţele din Siria au făcut peste 40.000 din morţi, în majoritate civili, de la începutul revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad în urmă cu 20 de luni. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), cel puţin 28.026 de civili au murit din 15 martie 2011. Numărul soldaţilor ucişi se ridică la 10.150, iar cel al dezertorilor morţi la 1.379, a adăugat ONG-ul cu sediul în Marea Britanie, care se bazează pe o reţea de activişti şi surse medicale în spitalele civile şi militare de pe tot teritoriul Siriei. OSDH afirmă că bilanţurile sale se referă la victimele civile, militare şi rebeli. „Trebuie adăugate 574 de persoane ucise a căror identitate nu a putut fi stabilită”, a afirmat preşedintele OSDH, Rami Abdel Rahmane, ceea ce ridică la 40.129 numărul morţilor în 20 de luni de conflict.
Număr record de jurnalişti ucişi în 2012
Institutul Internaţional de Presă (IPI) a înregistrat un număr record de 119 jurnalişti ucişi în timpul exercitării profesiunii lor de la începutul anului 2012, în special din cauza conflictului din Siria. Este cel mai ridicat bilanţ din 1997, când această instituţie a început să ţină sistematic aceste statistici. În 2011, 102 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în exercitarea activităţii lor profesionale. Cel mai sângeros bilanţ data din 2009 (110 jurnalişti morţi).
Siria este ţara cea mai riscantă, cu 36 de decese înregistrate.
Vaticanul nu exclude existenţa extratereştrilor
Directorul Observatorului Vaticanului, preotul iezuit José Gabriel Funes, nu exclude existenţa vieţii dincolo de Terra, după ce în mai, anul trecut, a stârnit rumori printr-o declaraţie similară. „Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă că viaţa extraterestră există”, a spus el, adăugând că „în Univers există miliarde de galaxii, fiecare cu miliarde de stele” astfel încât nu poate fi exclusă posibilitatea vieţii în una din ele. Până în prezent există informaţii doar despre 350 de stele, în jurul cărora gravitează planete, a indicat astronomul, care nu exclude ca printre acestea să există una care să aibă aceleaşi condiţii naturale ca pe Pământ. (grupaj realizat de Ionela Haţegan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau