Swoboda: Declaraţia lui Friedrich, inacceptabilă; preşedinţia UE să dea Germaniei semnal clar
Dimensiune font:
Liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, consideră că declaraţia ministrului german de Interne pe tema Schengen este "foarte populistă şi inacceptabilă", precizând că Socialiştii europeni vor cere preşedinţiei irlandeze a UE să dea Germaniei "un semnal că astfel de politici sunt inacceptabile".
Întrebat de RFI dacă poziţia Germaniei este o surpriză, Swoboda a răspuns: "Nu este o surpriză pentru mine. Ministrul de Interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri şi cred că în anumite oraşe vor să arate electoratului cât de duri sunt şi că vor împiedica oamenii să vină în Germania. Ceea ce nu au făcut şi nici nu pot să facă. Este o poziţie politică".
Întrebat ce poate face Parlamentul European sau socialiştii europeni în acest caz, Swoboda a răspuns: "Vom face apel din nou la Consiliu, la preşedinţia irlandeză să ia lucrurile în serios şi să dea Germaniei un semnal clar că astfel de politici sunt inacceptabile. Am vorbit recent cu ministrul olandez de Interne. Deci cred că vom încerca să influenţăm atât politicieni, cât şi miniştrii de Interne şi ai Justiţiei, care sunt, să spunem, mai rezonabili decât ministrul german".
El a spus că nu crede căevenimentele din vară de la Bucureşti au avut o influenţă directă.
"Repet, are legătură cu alegerile din Germania şi cu mişcarea populistă din Guvernul de acolo. (...) Cred că se va schimba (situaţia, după alegerile din Germania, n.r.), pentru că acest gen de argumentaţie politică nu mai există şi sper ca între timp, Comisia şi Consiliul vor aborda problema într-un mod serios şi vor încerca să găsească o cale de ieşire din criză. Este o criză, pentru că în ciuda unor reglementări legale, ţări precum Germania obiectează împotriva unor paşi înainte prevăzuţi în mod legal de tratatul Schengen", susţine Swoboda.
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.
"Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german.
"Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a adăugat el.
Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci "a unei părţi din guvernul creştin-democrat" din PPE, din care face parte şi PDL.
"În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL", a declarat Corlăţean duminică seară.
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care "înjură şi vorbesc de rău România" pe la Bruxelles şi Berlin şi "se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă".
rtv.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau