Tragedie aviatica in Apuseni: Asculta aici ultima convorbire a lui Iovan cu turnul de control LIVE
Dimensiune font:
Un avion de mici dimensiuni, ce a decolat de la Bucuresti luni dupa pranz pentru a preleva organe pentru transplant de la Oradea, a aterizat fortat in muntii Apuseni, cel mai probabil din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Desi raniti, unii grav, oamenii din avion au reusit sa dea de stire ca sunt in viata si asteapta, la randul lor, salvatori.
Salvarea, care in acest caz a venit de la cativa locuitori din satele apropiate, a venit insa prea tarziu pentru doi dintre acestia, pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina Militara.
Autoritatile au declansat o ancheta pentru elucidarea conditiilor in care s-a produs accidentul.
Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si cele mai importante declaratii legate de tragedia de la Cluj:
11.09 - Seful IGPR, Petru Toba, a anuntat ca a pus la dispozitie toate dispozitivele necesare ca Parchetul sa poate sa finalizeze cercetarea la fata locului. "Peste 100 de politisti au fost mobilizati, 22 de autospeciale au plecat in cautarea aparatului de zbor, noi am acordat sprijin, colegii de la ISU, colegii de la jandarmerie, toti s-au mobilizat foarte bine si au reusit in aproximativ 5 ore maxim sa ajunga la locul acestei tragedii. In momentul de fata se efectueaza cercetari la fata locului, coordonate de unprocuror de la Parchetul Alba".
10:52 - Potrivit unor surse Digi24, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) ar fi localizat gresit epava.
10:40 - Publicatia moldoveana Publika a obtinut ultima comunicare intre pilotul Adian Iovan si turnul de control de la Sibiu, chiar inainte de accident.
Ultimele persoane care l-au auzit in viata pe pilotul Adrian Iovan au fost controlorii de trafic aerian din Sibiu. Acestia i-au dat pilotului acordul de a traversa zona si i-au furnizat informatiile despre starea vremii. Vizibilitatea era redusa la aproximativ un kilometru din cauza cetii dense.
Iata ultima comunicare a lui Iovan cu turnul de control:
10:34 - Vicepremierul Liviu Dragnea a acuzat, marti, ca interventia la locul accidentului a durat prea mult. Dragnea a precizat ca este necesara o ancheta pentru a stabili "de ce s-a ajuns in situatia in care nu s-a putut asigura un avion cu riscuri mai mici, ci unul atat de vechi", sustinand ca Adrian Iovan a anuntat in repetate randuri ca acea aeronava nu este sigura. O alta ancheta va viza timpul de reactie a salvatorilor, actiunea acestora durand "foarte mult".
10:24 - Dana Safta, de la Spital Elias, a aratat ca "nu se pune problema ca medicul Calu sa fie transportat acasa, decizia o vor colegii de la Cluj". Medicul Valentin Calu are lovituri la sase coaste si o vertebra fracturata, dar fara deplasare, starea lui fiind stabila. Directorul medical al Spitalului Elias a precizat ca Valentin Calu este in stare de soc, dar spera ca se va recupera cat mai rapid.
10:15 - Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marti dimineata, pe vicepremierul Gabriel Oprea sa ii prezinte o informare, pana la sedinta de Guvern ce va avea loc miercuri, despre modul in care a actionat fiecare institutie in parte, in cazul operatiunilor de dupa producerea accidentului aviatic din judetul Cluj. In cursul sedintei de guvern de miercuri va fi analizata activitatea fiecarei institutii implicate si vor fi luate masurile care se impun.
10:11 - Medicii de la Cluj anunta ca ranitii sunt constienti. Adela Golea, de la UPU Cluj, a declarat ca "s-a realizat mobilizarea echipelor UPU Cluj, Mures si Alba, in momentul ajungerii acolo s-au preluat cinci victime de sex masculin cu varste cuprinse intre 23 si 46 de ani cu multiple fracturi. Li s-au acordat ingrijiri medicale toata noaptea, s-a luat decizia internarii la terapie intensiva, victimele sunt in stare stabila, constienta".
10:10 - STS considera ca localizarea avionului prabusit s-a facut conform prevederilor. Reactia Serviciului de Transmisiuni Speciale vine la 19 ore dupa accident si dupa ce au fost ridicate semne de intrebare cu privire la capacitatea autoritatilor de a localiza in timp util aparatul de zbor si victimele.
"Localizarea locului evenimentului in Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informatiilor furnizate de operatorii de comunicatii mobile odata cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta si a fost pusa la dispozitia institutiilor care au participat la operatiunea de cautare si salvare", a transmis marti biroul de presa al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).
10:05 - Ministerul Transporturilor cere o ancheta la ROMATSA.
Tragedie aviatica in Apuseni: Manescu cere ancheta la ROMATSA
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a cerut initierea unei anchete la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu au reusit sa stabileasca exact locul incidentului, avionul fiind gasit de un padurar, dupa aproape sase ore de la momentul in care aeronava a atins solul.
09:55 - Victor Zota, coordonator al Agentiei nationale de transplant, considera ca daca cei sapte petreceau intreaga noapte in padure ar fi fost cu totii morti marti dimineata. "Ii multumesc lui Dumnezeu ca au fost gasiti. Daca stateau acolo peste noapte vorbeam acum despre sapte oameni decedati. Nu ar fi supravietuit pana dimineata", a declarat acesta la Digi24, aratand ca nu isi da seama de ce a durat atat de mult pana cand au fost gasite victimele accidentului.
Zota a mai dat detalii si despre eroismul medicului Radu Zamfir, cu care a fost in legatura luni. "Am fost in legatura cu medicul Radu Zamfir, l-am rugat sa aprinda un foc, pentru a fi mai vizibili, sa incerce sa faca zgomot cat mai mult (...) Radu Zamfir era foarte agitat, dezorientat, se concentra greu. Instinctul de medic a functionat insa, s-a dus la pilot si a incercat sa il scoata, dar nu a reusit. A incercat sa ajute si ceilalti raniti, pe tanara studenta a resuscitat-o la un moment dat. Cand au venit salvatorii ea inca avea semne vitale prezente".
"Pe masura ce trecea timpul puterile ii scadeau, era tot mai deprimat, ne-a zis ca s-ar putea sa fie ultima discutie telefonica, pentru ca nu mai rezista. E greu de stabilit momentul decesului pilotului, a fost constient la inceput, dar cooperarea cu el era foarte grea, pentru ca era cel mai puternic lovit", a mai spus Victor Zota.
09:45 - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va prezenta, marti, ministrului de Interne,Radu Stroe, un raport detaliat cu privire la interventia care a avut loc luni in Muntii Apuseni.
Tragedie aviatica in Apuseni: Salvatorii de la ISU ii explica lui Stroe modul in care au actionat
Ancheta in cazul accidentului aviatic este coordonata de procurorii Parchetului Curtii de Apel si sustinuta de reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, expertizele criminalistice fiind realizate de criminalistii Politiei Romane.
09:35 - Procurorii au dispus ca autopsiile trupurilor lui Adrian Iovan si studentei sa fie facute la Campeni, in judetul Alba, si nu la Cluj, cum se anuntase anterior, a afirmat conducerea IML Cluj. Trupurile celor doi au fost duse deja la Campeni.
09:20 - Unul dintre localnicii care a participat la gasirea victimelor, Gheorghe Giurgiu, a povestit, pentru Mediafax, ca ranitii strigau de durere cand au ajuns salvatorii la ei. Zapada atingea jumatate de metru in zona in care era epava avionului, aparatul de zbor fiind rasturnat.
"Am auzit de la televizor de avionul prabusit in Muntii Apuseni si am plecat cu doi consateni de-ai mei din satul Pietreasa sa ii cautam pe raniti. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun padurar. Ne-am dus ca noi suntem de-aici si cunoastem zona, iar cand am ajuns sus pe munte am strigat, ca era bezna de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19:00 am plecat, am luat-o spre Varful Pietreasa si am aflat ca ar fi avionul intr-o zona cu padure mijlocie, cu plantatii. Din fericire, i-am gasit", a inceput acesta.
Conditiile gasite de sateni erau dure chiar si pentru oamenii sanatosi. "Zapada avea o jumatate de metru acolo unde erau ei".
"Avionul a dat printre copaci si era rasturnat. Cand am ajuns am vazut ca ii faceau respiratie gura la gura domnisoarei rezidente, pe ea am incercat sa o ajutam prima data, dar apoi am aflat ca a murit. Ranitii strigau de durere, unul era cu amandoua picioarele rupte, am facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura. Le-am facut foc, le-am dat hainele de pe mine ca sa le pun pe ei, pentru ca nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul si le-am facut foc, si am ramas numai intr-o bluza mai subtire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia sa ii ajut sa se incalzeasca, pentru ca ei au indurat frig", a spus Giurgiu.
09:10 - Vestea mortii pilotului Adrian Iovan a fost primita cu durere de catre multe persoane publice care l-au cunoscut. Acestea au transmis pe retelele de socializare mesaje catre familia pilotului si catre rudele medicului rezident mort in acelasi accident. Printre acestea se numara Oana Roman,Mihai Bendeac, jurnalistul Alex Dima, Teo Trandafir si multi altii.
Tragedia din munti: Persoanele publice ii plang pe Adrian Iovan si medicul rezident
08:58 - Studenta care si-a pierdut viata in tragedia de la Cluj a fost gasita in stop-cardio respirator de catre echipajele care au ajuns la fata locului, avea multiple fracturi si traumatisme si hipotermie severa, potrivit medicului sef al UPU Cluj, Adela Golea. Fata avea o temperatura corporala de doar 18 grade Celsius.
08:31 - Ministrul de Interne, Radu Stroe, nu are nimic de reprosat nimanui in legatura cu felul in care s-a procedat pentru salvarea victimelor accidentului aviatic de la Cluj.
Tragedia din munti: Stroe nu are nimic de reprosat
08:16 - Trupul neinsufletit al lui Adrian Iovan a fost scos, marti dimineata, din aeronava prabusita, de echipe de descarcerare ale ISU Bihor si Cluj.
"Am trimis marti dimineata, dupa ora 7.00, o masina pentru a aduce cadavrele celor doua persoane decedate in accidentul de avion din Apuseni, la dispozitia Politiei. Vor ajunge la IML Cluj in jurul amiezii si vom efectua autopsia lor", a spus seful Institutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic, citat de Mediafax.
08:00 - Medicul sef al UPU Cluj, Adela Golea, a precizat ca toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic sunt constiente si au fost internate la Terapie Intensiva, informeaza Mediafax.
O misiune ce ar fi trebuit sa se incheie fericit, cu salvarea vietii unor persoane care aveau nevoie de transplant, s-a sfarsit dramatic, cu moartea a doi oameni si ranirea altor cinci.
Luni seara, prea tarziu pentru doi dintre pasagerii avionului, autoritatile, care timp cateva ore au incercat sa localizeze si apoi sa ajunga la zona inzapezita unde se aflau cei sapte, au mai transportat doar cinci oameni la spital.
In urma accidentului din judetul Cluj au ramas multe semne de intrebare. Se stie ca avionul a decolat, cu doi piloti la mansa si cinci pasageri, la 13.35 de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu din Bucuresti. La 16.35 era asteptat la Oradea, unde medicii de la bord urmau sa preleveze organe de transplant.
Cu toate acestea, cu jumatate de ora inainte de a ajunge la destinatie, autoritatile au fost anuntate de echipajul de zbor ca aparatul a aterizat fortat intre Pestera Scarisoara si localitatea Belis, o zona inzapezita.
Unul din medicii din avion, Radu Zamfir, chirurg la Spitalul Fundeni, a sunat la numarul de urgenta 112 sa ceara ajutor. Toti cei aflati in aparat suferisera rani, unele grave. Erau toti in risc de a intra in soc hipotermic, daca nu erau reperati si recuperati rapid.
Medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias a sunat-o, imediat dupa prabusire, pe directoarea medicala a unitatii, Dana Safta, careia i-a spus "Ne-am prabusit. Sunt intins pe pamant si abia respir".
Oamenii, raniti cum erau, au reusit sa improvizeze un foc din lucrurile pe care le aveau prin bagaje si au asteptat salvatorii.
"Toate persoanele sunt in viata", a anuntat, spre usurarea tuturor, luni seara Directorul Romatsa, Aleodor Francu.
SMURD: Copilotul avionului, in stare critica; trei medici, in stare medie spre grava
Echipele plecate in trei directii pentru a-i gasi pe supravietuitori (Radu Zamfir, Sorin Ianceu, chirurg din echipa de transplant de la Spitalul Judetean Oradea, cu o fractura la mana si o lovitura la coloana vertebrala, Valentin Calu, chirurg la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru, chirurg la Spitalul Sfanta Maria, si o asistenta, studenta la Medicina Militara, precum si cei doi piloti), insa i-au cautat fara succes ore in sir, intr-o zona cu ceata, zapada de 30 de centimetri si teren accidentat.
Abia dupa cinci ore si jumatate, grupul a fost gasit de cativa localnici, care au anuntat imediat autoritatile. Pilotul Adrian Iovan era deja mort cand au ajuns salvatorii la el, fiind prins intre fiarele avionului. Asistenta medicala se afla in acel moment in stop cardio-respirator.
Ranitii, la spital dupa 12 ore
Primii trei raniti au fost adusi pe rand la spitalul din Cluj-Napoca. Primul a fost medicul Radu Zamfir, in jurul orei 2.40. Urmatorii doi la aproape o ora si jumatate diferenta. Apoi, ultimii doi raniti au fost adusi, marti dimineata, in jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgente 1, din Cluj-Napoca.
Raman intrebari cu privire la lentoarea cu care au reactionat autoritatile. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a explicat ca nu s-a putut determina pozitia exacta a avionului intrucat in zonele cu populatie redusa celulele de telefonie mobila sunt amplasate la distante foarte mari, acoperind 600-700 kilometri patrati si, in plus, transponderul avionului nu poate fi receptionat decat daca aeronava se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra solului.
Cauzele accidentului
Procurorii urmeaza sa stabileasca din ce motiv s-a produs accidentul. O ipoteza de lucru poate fi ca pilotul a incercat sa degivreze avionul, moment in care aparatul a inceput sa piarda din altitudine, dupa cum a declarat unul dintre raniti.
O echipa de specialisti ai Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a ajuns la Belis, locul in care a aterizat fortat avionul medical.
Si seful Politiei Romane, chestorul-sef Petre Toba, a trimis o echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica la locul accidentului. Echipa este formata din experti in accidente aviatice, fiind condusa de seful Institutului National de Criminalistica, chestorul Gabriel Tiru.
Un avion militar a ajuns inca de luni seara pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj pentru a prelua ranitii mai grav si a-i transporta la Bucuresti. Medicii din Cluj-Napoca au decis insa sa ii tina aici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau