Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Dimensiune font:
Ioan Luchian Mihalea a fost un talentat și apreciat artist român care, din nefericire, a avut parte de un sfârșit tragic și, în mod sigur, nedemn.
Ioan Luchian Mihalea s-a născut în data de 15 decembrie 1951, în localitatea Ocnele Mari din județul Vâlcea.
A fost cântăreț, compozitor, dirijor, dar și fondator al grupurilor muzicale Song și Minisong. Printre altele, Ioan Luchian Mihalea era cunoscut deopotrivă pentru realizarea anumitor emisiuni la TVR.
Ba mai mult decât atât, Ioan Luchian Mihalea a reușit să evite o practică des întâlnită, în acea perioadă, în breasla sa. Nu a cântat niciodată ode pentru Nicolae Ceaușescu, preferând să evite osanalele și să se concentreze pe muzica cu adevărat curată
În ciuda faptului că anumiți copii din grupurile sale erau ai securiștilor, artistul continua să-și facă treaba și să mizeze pe artă, adică ceea ce știa cel mai bine să facă. Copiii erau, până la urmă, copii.
De ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea
Cu patru ani înainte, adică în 1989, Mihaela Runceanu devenea prima persoană publică de la noi din țară care era omorâtă într-un mod extrem de violent, tot în apartamentul său, motivul invocat fiind, de asemenea, jaful.
Și iată că, în 1993, Ioan Luchian Mihalea ajungea să aibă parte de o soartă similară. În ciuda faptului că, într-o primă instanță, s-a spus că vestitul artist ar fi fost jefuit de cei doi criminali, ulterior s-a vehiculat că, în realitate, adevăratul motiv ar fi cu totul altul.
Mai exact, s-a bănuit că, în ciuda faptului că era căsătorit, Mihalea ar fi fost homosexual, iar unul dintre cei doi i-ar fi fost, la un moment dat, partener.
Firește, în lipsa confirmării, această teorie rămâne exact cum o caracterizează și numele: o teorie.
În mod absolut evident, România nu era, în acea perioadă, pregătită pentru un astfel de deznodământ, de vreme ce, în perioada comunismului, însă și mult după aceea, întreținerea de relații sexuale cu o persoană de același sex era considerată a fi o infracțiune.
De altfel, comuniștii încercau cu atâta ardoare să nege fenomenul homosexualității încât nu se vorbea despre asta public aproape deloc. Și știi cum se spune, despre ceea ce nu vorbești, nu există. Așadar, homosexualitatea avea statut de perversiune sexuală și era pedepsită crunt prin lege.
Anumite relatări susțin că oricine ar fi fost bănuit că ar fi avut o altă orientare sexuală, în afara celei obișnuite și acceptate, era „înhățat” de Securitate, băgat în beci și „șters de fața Pământului”. Pur și simplu, la un moment dat, puteai observa că cineva din grupul tău de cunoscuți nu mai este, însă preferai să nu pui prea multe întrebări, de frica informatorilor. Informator ar fi putut fi absolut oricine, în acea vreme.
Securitatea obișnuia să bage la „răcoare” oameni pentru motive mult mai neînsemnate decât atât, darămite pentru asta.
Pentru o mai bună înțelegere a contextului, homosexualitatea a fost dezincriminată abia în anul 2001, de guvernul PSD condus de Adrian Năstase care a decis abrogarea articolului 200. Ca urmare a acestei decizii, fostul premier s-a ales cu vestita poreclă „Bombonel”.
Așa cum spuneam adineauri, nu vom ști niciodată dacă moartea tragică a lui Ioan Luchian Mihalea are, sau nu, legătură cu subiectul dezbătut, însă au existat voci care au susținut ideea, încercând să explice dispariția absurdă a unui mare artist.
În noaptea de 9 noiembrie 1993, Ioan Luchian Mihalea era ucis în apartamentul său din Drumul Taberei de doi indivizi. Inițial, s-a bănuit că Florian Gavrilă și Ionel Păun, ucigașii acestuia, ar fi avut ca motiv principal jaful. Ulterior, au început să fie vehiculate și alte zvonuri, după cum am povestit deja.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau