Transnistria nu intenționează în prezent să solicite includerea în componenţa Federației Ruse
Dimensiune font:
Republica nerecunoscută Transnistria nu intenționează în prezent să se adreseze Moscovei cu cererea de includere în componenţa Federației Ruse, a declarat autoproclamatul șef al așa-zisului Ministerului de Externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, răspunzând la o întrebare a RTVI despre planurile de a face un apel corespunzător la ultimul congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria.
"Ştiţi, am să repet, această poveste nu este a noastră, acestea sunt tezele altora, care nici nu are sens să le repet '...' Aceasta este o campanie de denigrare sau dezinformare cu privire la scopurile și obiectivele pe care și le-au stabilit parlamentarii noștri, societatea noastră. Aceasta a fost menită să perturbe desfăşurarea congresului deputaților de toate nivelurile, care a avut loc pe 28 februarie" - a spus Ignatiev.
Potrivit afirmaţiilor acestuia, congresul și-a propus ca obiectiv să atragă atenției țărilor vecine asupra înrăutățirii relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol pe fondul stagnării negocierilor.
Deputații au recomandat Guvernului să solicite ajutor de la comunitatea internațională, precum și de la Rusia, care, împreună cu OSCE și Ucraina, acționează ca mediator în formatul de negociere "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatori din UE și SUA). El a amintit că, în 2006, a avut loc un referendum în Transnistria, în care cetățenii s-au pronunțat în favoarea independenței față de Republica Moldova și a liberei aderări ulterioare la Rusia.
"Insistăm ca Federația Rusă să adopte abordări politice și diplomatice menite să prevină distrugerea procesului de negocieri, care astăzi este în stadiu de degradare, după cum se știe, şi să împiedice creșterea presiunii asupra Transnistriei" - a spus Ignatiev. Transnistria se pronunţă pentru intensificarea tratativelor cu Republica Moldova la toate nivelurile, acuzând Chișinăul că se folosește poziția vulnerabilă a republicii nerecunoscute pentru presiune.
Anterior, OSCE a recunoscut că stagnarea negocierilor a fost motivul deteriorării relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Ignatiev a amintit că în 2006 a avut loc un referendum în Transnistria, în care cetățenii s-au pronunțat în favoarea independenței față de Republica Moldova și a liberei aderări ulterioare la Rusia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau