Trebuie să se teamă Vladimir Putin de o lovitură din flancul drept? /Financial Times/
Dimensiune font:
De ce Kremlinul a acuzat atât de vehement noul raport despre neregulile de la ultimele alegeri parlamentare şi prezidenţiale din Rusia?, se întreabă Financial Times, oferind şi un răspuns: pentru că acesta a fost elaborat în cel mai surprinzător 'segment' al regimului. În raport se afirmă că alegerile parlamentare din 2011 ar fi trebuit să fie câştigate de Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, iar Putin ar fi obţinut în alegerile prezidenţiale doar 52% din voturi.
Astfel, concluziile raportului pun sub semnul întrebării caracterul legitim al partidului aflat la putere, Rusia Unită, şi sprijinul popular acordat lui Vladimir Putin. După cum subliniază Financial Times, cel mai curios este faptul că centrul analitic care a realizat raportul 'este legat de nucleul dur al Kremlinului', de oameni care sunt numiţi 'cekişti ortodocşi' /cekist, membru al CEKA, instituţie care a funcţionat în Rusia imediat după Revoluţia din Octombrie şi care se ocupa de combaterea contrarevoluţiei şi sabotajului/. Directorul ştiinţific al acestui centru este şeful Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, iar membri ai consiliului director - guvernatorul de Petersburg, Gheorghi Poltavcenko, şi directorul companiei 'Rostehnologhii', Serghei Cemezov, precizează Financial Times, preluat de Inopressa.ru.
Se consideră că, în ceea ce priveşte ideologia, aceşti oameni sunt 'mai de dreapta' decât Vladimir Putin. Însă, existenţa raportului este un semn că Putin ar putea avea 'probleme pe ambele flancuri', afirmă Vladimir Pribâlovski, directorul site-ului 'Antikompromat'. Potrivit lui Pribâlovski, raportul constituie un semnal dat lui Putin şi liberalilor cu privire la faptul că fundamentul societăţii ruse este foarte conservator.
De altfel, Pribâlovski nu exclude că directorul centrului analitic, Stepan Sulakşin, a elaborat raportul în calitate de 'freelancer'. Însă, dacă Sulakşin nu va fi demis în scurt timp, înseamnă că totul a fost pus la cale din timp, a subliniat Pribâlovski.
Cei mai mulţi se îndoiesc de faptul că raportul ar fi putut fi scris, şi cu atât mai mult să ajungă în presă, fără acordul lui Iakunin şi, prin urmare, a lui Vladimir Putin. Dar secretarul de presă al Căilor Ferate Ruseşti a declarat că Iakunin nu are nicio legătură cu raportul.
Unii deputaţi ruşi afirmă că raportul este un pas planificat, care îi oferă lui Putin un motiv de a dizolva Duma de Stat şi de a-şi menţine cota de popularitate.
Potrivit expertului rus Aleksei Makarkin, centrul analitic menţionat reprezintă 'partea reacţionară a regimului', iar raportul este, posibil, o încercare de a-i face Kremlinului probleme din cauza 'liberalismului excesiv'.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau