Trei arme care au schimbat cursul războiului din Ucraina

razboi 2

Dimensiune font:

| 26-02-2023 10:40

Când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis forţele în Ucraina în urmă cu un an, majoritatea observatorilor se aşteptau la o victorie rapidă a invadatorilor. Acele predicţii timpurii ale succesului rusesc nu s-au materializat, ca urmare a ceea ce experţii citează ca fiind o varietate de factori, inclusiv moral mai ridicat şi tactici militare superioare din partea ucraineană, dar şi – în mod crucial – furnizarea de armament occidental, scrie CNN.


În timp ce recent s-a vorbit despre potenţialul tancurilor de luptă occidentale sau cel al sistemelor de apărare aeriană Patriot de a influenţa rezultatul războiului, acestea încă nu au fost folosite în luptă în Ucraina.

Dar există şi alte arme care au ajutat deja la schimbarea cursului războiului. Iată trei dintre cele pe care ucrainenii le-au folosit cu efecte devastatoar, conform CNN.

JAVELIN

Chiar la începutul războiului, luptătorii de ambele părţi se aşteptau ca blindate ruseşti în coloane să înceapă să intre în capitala ucraineană Kiev în câteva zile.

Ucrainenii aveau nevoie de ceva care să poată stagna acel atac – şi l-au găsit sub forma Javelinului, o rachetă antitanc dirijată din umăr, care poate fi manevrată de o singură persoană.

O parte a atracţiei sale constă în uşurinţa sa de utilizare, aşa cum explică producătorul Lockheed Martin, care a dezvoltat racheta împreună cu Raytheon: „Pentru a trage, artilerul plasează un cursor peste ţinta selectată. Unitatea de lansare de comandă Javelin trimite apoi un semnal de blocare înainte de lansare către rachetă”.

Javelinul este o armă de tipul „trage şi uită”. De îndată ce operatorul său efectuează împuşcătura, acesta poate alerga să se adăpostească în timp ce racheta îşi găseşte drumul către ţintă.

Acest lucru a fost deosebit de important în primele zile ale războiului, deoarece ruşii aveau tendinţa de a rămâne în coloane atunci când încercau să intre în zonele urbane. Un operator de javelin ar putea trage dintr-o clădire sau din spatele unui copac şi să dispară înainte ca ruşii să poată riposta.

Javelin-ul este, de asemenea, bun la ţintirea punctului slab al tancurilor ruseşti – suprafeţele lor orizontale – deoarece traiectoria sa după lansare este curbată iar apoi cade asupra ţintei de sus, potrivit Lockheed Martin.

Într-adevăr, impactul lui Javelins a fost atât de mare încât, la două luni şi jumătate de la începutul războiului, preşedintele american Joe Biden a vizitat uzina din Alabama, unde a lăudat munca pentru ajutorul acordat în apărarea Ucrainei.

„Faceţi o diferenţă gigantică pentru aceşti oameni care nu au arme şi care se află sub o presiune atât de mare”, a spus Biden la acea vreme.

Mai există un alt avantaj pentru rachetele Javelin, deosebit de relevant la începutul războiului: erau acceptabile din punct de vedere politic.

„Costul redus şi utilizarea lor defensivă le fac mai uşor de furnizat din punct de vedere politic de către alte ţări”, a scris Michael Armstrong, profesor asociat la Universitatea Brock din Ontario. „În contrast, guvernele nu sunt de acord cu privire la trimiterea de arme ofensive mai scumpe, cum ar fi avioanele de război”.

HIMARS

Numele complet este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142. Este „un sistem de arme de lovire de precizie pe roţi, cu spectru complet, de luptă, pentru orice tip vreme, 24/7, letal şi receptiv”, spune armata SUA.

HIMARS este un camion de 5 tone care poartă un pod ce poate lansa şase rachete aproape simultan, trimiţându-şi focoasele explozive cu mult dincolo de liniile frontale ale câmpului de luptă şi apoi îşi schimbă rapid poziţiile pentru a evita un contraatac.

„Dacă Javelin a fost arma emblematică a fazelor timpurii ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare”, a scris Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de Securitate Internaţională la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, în ianuarie.

HIMARS trage muniţii numite Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care au o rază de acţiune de la 70 la 80 de kilometri. Şi sistemele lor de ghidare GPS le fac extrem de precise, la aproximativ 10 metri de ţinta vizată.

În iulie anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov a declarat că a asistat la o lovitură HIMARS asupra unei baze ruseşti de pe aeroportul Herson, pe teritoriul pe care forţele Moscovei l-au ocupat la acea vreme.

„Am fost impresionat de faptul că întregul pachet, cinci sau şase rachete, a aterizat practic pe un bănuţ”, a scris el.

HIMARS a avut două efecte cheie, a scris Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor de Apărare din Israel, pentru US Marine Corps University Press.

Loviturile i-au forţat pe „ruşii să-şi mute depozitele de muniţii mai în spate, reducând astfel puterea de foc disponibilă a artileriei ruse în apropierea liniilor frontului şi făcând sprijinul logistic mai dificil”, a scris Henkin.

Iar folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte precum poduri a perturbat eforturile ruseşti de aprovizionare, a spus el.

Sistemul HIMARS este fabricat şi brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.

DRONA BAYRAKTAR TB2

Drona proiectată în Turcia a devenit unul dintre cele mai cunoscute vehicule aeriene fără pilot (UAV) din lume datorită utilizării sale în războiul din Ucraina.

Este relativ ieftină, realizată cu piese de vânzare, are un pumn letal şi îşi înregistrează omorurile pe video.

Acele videoclipuri au arătat că scoate armura rusească, artileria şi liniile de aprovizionare cu rachetele, rachetele ghidate cu laser şi bombele inteligente pe care le poartă.

„Videoclipurile virale ale TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok”, a scris Aaron Stein, un membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, pe site-ul web al Consiliului Atlantic.

Bayraktar TB2 nu era o „armă magică”, dar a fost „destul de bună”, a scris el.

El a citat drept puncte slabe lipsa de viteză şi vulnerabilitatea la apărarea antiaeriană. Statisticile câmpului de luptă par să confirme acest lucru. Şaptesprezece dintre cele 40 până la 50 de TB2 pe care le-a primit Ucraina au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informaţii Oryx open source.

Dar Stein spune că numărul de pierderi este compensat de costul scăzut al dronei, ceea ce înseamnă că pot fi înlocuite relativ uşor.

Într-adevăr, un plan de a înfiinţa o linie de asamblare pentru dronele în Ucraina era în lucru chiar înainte de război. Şi utilizarea dronelor a salvat viaţa piloţilor ucraineni care altfel ar fi trebuit să îndeplinească misiunile.

Rapoarte recente din Ucraina indică că TB2 ar putea juca un rol mai mic pe măsură ce forţele ruse îşi dau seama cum să-l combată, totuşi fanii săi spun că a avut rezultate când poziţia Ucrainei era precară.

Videoclipurile sale cu victimele ruseşti au fost „un mare ajutor pentru creşterea moralului”, a declarat pentru CNN Samuel Bendett, de la Centrul de Analize Navale de Studii asupra Rusiei (CNAS).

TB2 a avut chiar şi un videoclip muzical despre asta. Acesta este statutul pe care l-a atins printre ucraineni. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
George Simion revendică victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale: Am obținut o victorie mare. Nu ascultați de sondaje mincinoare
24/11/2024 21:15

  George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidential, revendică accederea in turul II al alegerilor prezidentiale in ciuda faptului că rezultatele exit-poll il cotează cu 14% din voturi, ...

De teama unui război, femeile din Finlanda au început antrenamentele militare
24/11/2024 18:50

Multi finlandezi se tem de eventualitatea unui război cu Rusia, tară aflată la granită cu Finlanda. Din cauza unei posibile escaladări a conflictului, mai multe femei au inceput să ia cursuri de formare, ...

Îndemnul lui David Popovici după ce a fost la urne
24/11/2024 15:45

Campionul la inot, David Popovici, a votat, duminică, la alegerile prezidentiale, iar apoi a transmis, apoi, un mesaj romanilor, pe o retea de socializare. David a publicat o fotografie cu stampila de pe cart ...

Zelenski tună și fulgeră împotriva lui Putin: Ucraina nu este un poligon de testare pentru arme
24/11/2024 15:31

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, pe canalul Telegram, că Ucraina trebuie să işi consolideze apărarea aeriană pentru a proteja populaţia, după ce unităţile sale de apăr ...

Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei