UE ne va obliga cu adevărat să mâncăm insecte fără să ştim?
Dimensiune font:
Potrivit Euronews, greierii şi larvele ar putea ajunge în curând în supermarketul local. În ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum sub formă de pulbere şi alte forme uscate.
Este o veste bună pentru planetă, deoarece insectele bogate în proteine necesită mult mai puţin pământ şi apă decât carnea animală pentru a produce.
„Consumul de insecte... contribuie pozitiv la mediu şi la sănătate şi mijloace de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE.
Creşterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon decât producerea de carne.
Fermele de greieri, de exemplu, folosesc cu 75% mai puţin CO2 decât fermele de pui de găină.
În Franţa, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE spunând: „Nu putem lăsa francezii să mănânce insecte fără ştirea lor”.
Această îngrijorare provine din ideea greşită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.
De asemenea, pe ambalaj trebuie să se menţioneze că „ingredientul poate provoca reacţii alergice la consumatorii cu alergii cunoscute la crustacee, moluşte şi la acarieni”.
Aprobarea nu este revoluţionară - UE a aprobat deja alte două insecte pentru consum uman în urmă cu câţiva ani.
Potrivit unui raport din 2020 al Organizaţiei Europene a Consumatorilor, doar 10% dintre europeni sunt dispuşi să schimbe carnea cu insecte.
Dar într-un alt sondaj realizat de YouGov în 2021, Franţa pare să fie ţara care este cea mai receptivă la idee.
25% dintre persoanele chestionate din Franţa au spus că sunt dispuşi să mănânce alimente care conţin pudră de insecte, urmată de Germania (24%), Danemarca (22%), Italia (17%) şi Polonia (18%)
Pentru mulţi europeni, gândul de a mânca creaturi care se zvârceşte sau se târăsc sub orice formă nu este tocmai atrăgător, transmite Deutsche Welle.
Dar insectele, deja o delicatesă în restaurantele de lux din întreaga lume, sunt o parte normală şi sănătoasă a dietelor din ţările din Mexic până în Thailanda.
De asemenea, dieta pe bază de insecte a captat atenţia oamenilor de ştiinţă şi a întreprinderilor care doresc să protejeze mediul înconjurător şi să hrănească populaţia în creştere a planetei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau