UE vrea să revenim la deficit bugetar sub 3%. Ciocniri puternice la prima întâlnire, încheiată cu ”fum negru”
Dimensiune font:
La prima confruntare asupra noilor reguli a fost exclusă extinderea clauzei care permite astăzi împrumuturi nelimitate. Germania, în fruntea sustenabilității finanțelor publice!
Nimic de făcut pentru țările cele mai îndatorate. Uniunea Europeană se îndreaptă către o revenire la Pactul de Stabilitate și la regulile acestuia. Clauza generală de salvare, clauza Pactului activată în timpul pandemiei și care a permis guvernelor UE să depășească plafonul de deficit de 3%, cu excepția unor situații neașteptate, va fi retrasă la sfârșitul acestui an.
Timpul se scurge și guvernele sunt acum chemate să găsească un acord asupra noilor reguli de stabilitate pentru a preveni revenirea celor vechi, considerate deocamdată nepotrivite de toți, dar implicit apărate de diverse guverne, informează Europa Today.
Dar prima întâlnire dintre miniștrii economiei pe tema reformei regulilor fiscale s-a încheiat cu fum negru. Pozițiile dintre diferitele guverne influențate de diferite sensibilități naționale sunt încă prea îndepărtate.
Printre așa-zișii ”șoimi” este considerat și vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care la finalul ședinței a admis diferențele dintre diferitele guverne.
”Trebuie să găsim echilibrul corect între proprietatea și specificul țării, pe de o parte, tratament egal al statelor membre, predictibilitate și transparență, pe de altă parte”, a spus el pentru a clarifica faptul că, pe de o parte, există guverne care nu vor să li se dicteze politica economică de la Bruxelles, pe de alta cei care nu vor admite derogări și excepții de la regulile de stabilitate.
”Sunt și multe detalii tehnice de rezolvat și de convenit, dar se poate spune că am pus o bază solidă pentru ca Consiliul să ofere o viziune clară în luna martie”, a conchis el, în speranța unui acord.
Pentru Berlin, ”este responsabilitatea noastră să oferim finanțe publice stabile generațiilor viitoare”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner. Dar situația, a adăugat el cu ocazia întâlnirii de la Bruxelles, este ”extrem de complicată” pentru că ”pe de o parte trebuie să plătim dobândă piețelor de capital, iar pe de altă parte căutăm mai multe investiții publice”. ”Aș prefera să plătesc dobânzi mai mici și să folosesc acești bani pentru investiții publice” a conchis mnistrul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau