ULTIMATUM pentru Coreea de Nord: "Dacă refuză, vom fi nevoiţi să recurgem la o acţiune gravă"
Dimensiune font:
Coreea de Sud a propus joi Coreei de Nord negocieri cu privire la complexul industrial intercoreean de la Kaesong, în care accesul sud-coreenilor a fost interzis de către Phenian la 3 aprilie, şi a ameninţat-o cu o "acţiune gravă" în caz de refuz.
"Noi propunem oficial reuniuni între cele două guverne", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Reunificării, Kim Hyung-seok, adăugând că Phenianul are termen să răspundă până vineri.
"În cazul în care Coreea de Nord refuză aceste negocieri, vom fi nevoiţi să decidem în legătură cu o acţiune gravă", în termen de 24 de ore, a adăugat ea.
Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri de frontieră, începând de la 3 aprilie. El a retras cei aproximativ 53.000 de salariaţi nord-coreeni, într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.
Ultimatumul sud-coreean ar putea indica faptul că Seulul este pregătit să îi retragă definitiv sau cel puţin pe termen lung pe cei aproximativ 850 de angajaţi ai săi de la Kaesong, în mare parte cadre care conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.
Doar 176 dintre ei se află, în prezent, în complex.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a invitat miercuri Coreea de Nord să "ia în serios" oferta de dialog a Coreei de Sud, formulată încă de zilele trecute, în legătură cu viitorul complexului.
Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat în privinţa locurilor de muncă, plăţii unor impozite şi furnizării de devize străine.
Complexul a rămas deschis, deşi au existat excepţii, pentru scurt timp.
Complexul a fost creat în urma "diplomaţiei razei de soare" a Coreei de Sud, practicate în perioada 1998-2008, cu scopul de a încuraja contacte între cele două ţări surori şi inamice care se află, în mod teoretic, în conflict, având vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, ci nu cu un tratat de pace.
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau