Un aisberg, de 2 ori mai mare decât New Yorkul, s-a desprins din Antarctica: face prăpăd în calea lui
Dimensiune font:
Cel mai mare aisberg din lume se deplasează în derivă dincolo de apele Antarcticii, după ce a fost ţintuit timp de peste trei decenii, potrivit British Antarctic Survey, notează The Guardian, informează News.ro.
Aisbergul, cunoscut sub numele de A23a, s-a desprins din platforma de gheaţă Filchner din Antarctica în 1986. Dar a rămas apoi lipit de fundul oceanului timp de mulţi ani, în Marea Weddell.
Acum situaţia stă altfel. Imagini recente din satelit arată că aisbergul, care cântăreşte aproape un trilion de tone metrice, se deplasează acum în derivă rapidă pe lângă vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi şi curenţi puternici.
Aisbergul este de aproximativ trei ori mai mare decât New York şi de peste două ori mai mare decât Greater London, măsurând aproximativ 4.000 de km pătraţi.
Este neobişnuit să vezi un aisberg de asemenea dimensiuni în mişcare, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey, astfel că oamenii de ştiinţă îi vor urmări îndeaproape traseul.
Se îndreaptă către Oceanul Sudic
Pe măsură ce îşi va mări viteza, colosalul aisberg va fi probabil propulsat în Curentul Circumpolar Antarctic. Acesta îl va direcţiona spre Oceanul Sudic, pe o traiectorie cunoscută sub numele de "aleea aisbergurilor", unde pot fi găsite şi altele de acest fel plutind în apele întunecate.
A23a se numără, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume.
Andrew Fleming, un expert în teledetecţie de la British Antarctic Survey, a declarat pentru BBC că aisbergul a fost în derivă în ultimul an şi acum pare să prindă viteză.
"Am întrebat câţiva colegi despre acest lucru, întrebându-mă dacă nu cumva a existat vreo posibilă schimbare a temperaturii apei de pe platformă care ar fi putut să o provoace, dar consensul este că pur şi simplu a venit momentul", a declarat Fleming pentru BBC.
Este posibil ca A23a să se blocheze din nou în zona insulei South Georgia. Acest lucru ar reprezenta o problemă pentru animalele sălbatice din Antarctica. Milioane de foci, pinguini şi păsări de mare se înmulţesc pe insulă şi se hrănesc în apele din jur. A23a ar putea bloca acest acces.
În 2020, un alt aisberg uriaş, A68, a stârnit temeri că s-ar putea ciocni de South Georgia, zdrobind viaţa marină de pe fundul mării şi tăind accesul la hrană. O astfel de catastrofă a fost în cele din urmă evitată atunci când aisbergul s-a spart în bucăţi mai mici - un posibil final şi pentru A23a.
Dar "un aisberg de această dimensiune are potenţialul de a supravieţui o perioadă destul de lungă de timp în Oceanul Sudic, chiar dacă este mult mai cald, şi ar putea ajunge mai departe spre nord, până în Africa de Sud, unde ar putea perturba transportul maritim", a declarat Marsh.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau