Un nou satelit va revoluționa previziunile meteorologice: Cea mai recentă tehnologie în infraroșu poate detecta furtunile cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă

METEO  56

Dimensiune font:

| 05-01-2024 21:40

Epoca în care planurile de călătorie sunt amânate de o furtună neașteptată și în care călătorii trebuie să suporte turbulențe în timpul zborurilor este pe cale să se încheie datorită unui nou satelit, au declarat oameni de știință britanici citați de cotidianul The Times. De la o înălțime de 36.000 de kilometri deasupra Pământului, un tip revoluționar de satelit va fi capabil să furnizeze prognoze meteo mult mai precise, observând furtunile înainte ca acestea să se formeze, și va putea să avertizeze piloții cu privire la zonele cu turbulențe, astfel încât aceștia să le poată ocoli, evitând ca pasagerii să fie nevoiți să își pună centurile de siguranță în timpul zborurilor agitate.


De obicei, meteorologii trebuie să aștepte formarea norilor înainte de a putea observa modelele meteorologice în fotografii sau imagini radar, dar noul satelit va folosi senzori infraroșii pentru a urmări modul în care se deplasează straturile de aer fără nori, de obicei invizibile, la diferite altitudini în atmosferă.


Aceasta va putea detecta furtunile care se dezvoltă cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă să se formeze, permițând oamenilor să planifice cu mai multă siguranță evenimente în aer liber, cum ar fi grătarele și picnicurile, oferind oamenilor predicții mult mai precise cu privire la momentul în care se vor produce furtuni sau ploi torențiale, au declarat oamenii de știință.

De asemenea, va permite o urmărire mai precisă, în timp real, a turbulențelor din „aerul curat” pe cerul fără nori, pentru a ajuta piloții și va putea urmări mișcarea gazelor cu efect de seră în atmosferă.


Nava spațială de 3,8 tone, denumită MTG-S1, sau Meteosat Third Generation Sounder 1, este pregătită pentru lansarea de anul viitor de către o echipă de la Agenția Spațială Europeană (Esa), printre care se numără James Champion, manager de proiect la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (Estec) din Țările de Jos (Olanda).


The Times l-a întâlnit pe Champion, în vârstă de 50 de ani, din Guildford, la Estec din Noordwijk, lângă coasta olandeză.

„Aceasta este o descoperire”, a spus el, referindu-se la instrumentul principal al satelitului, sonorul în infraroșu. „Beneficiile vor fi văzute de oamenii obișnuiți în ceea ce privește acuratețea previziunilor meteo. [Acesta] poate detecta instabilitatea cu câteva ore înainte ca primii nori să fi apărut pe radar”.


El a spus că îi va ajuta pe oameni să ia decizii precum „dacă voi face un grătar la ora 13.00 sau la ora 15.00” și că „ar trebui să ne permită să facem previziuni cu mai mult timp înainte, dar și să îmbunătățim acuratețea și previziunile privind urmărirea [unei furtuni] și evoluția acesteia”.


În cazul furtunilor mari, va ajuta la stabilirea „cu mai multă precizie a zonelor în care ar trebui să se concentreze serviciile de urgență sau activitățile de prevenire a inundațiilor”, a declarat Champion.

Solul absoarbe căldura de la soare și o radiază în atmosferă, unde poate fi reabsorbită de gaze „urmă”, cum ar fi vaporii de apă și dioxidul de carbon. Aceste molecule de gaz radiază din nou căldura, producând semnături distinctive care pot fi citite de satelit.


„În funcție de locul în care se află, de altitudinea la care se află, de temperatura la care se află, acestea emit radiații infraroșii la diferite frecvențe”, a declarat Champion, precizând că satelitul poate detecta 1.700 de culori diferite în cadrul luminii infraroșii.

De pe orbita sa geostaționară deasupra ecuatorului, satelitul va urmări modul în care aceste molecule se deplasează prin atmosferă. Acesta poate capta instantanee tridimensionale până la o dată la 15 minute în tranșe cu o suprafață de șase mile pătrate și o grosime de la o 1,5 la doi kilometri.

„Există un avantaj pentru piloți și pentru aviație”, a spus Champion. „Este unul dintre exemplele noastre preferate. Turbulențele în aer liber nu pot fi văzute cu ochiul liber sau de către piloți. Sonda cu infraroșu poate vedea aceste lucruri care se întâmplă. Așadar, un „avertisment de turbulență în aer liber” este ceva ce așteptăm cu nerăbdare să fie dezvoltat… pentru a ajuta piloții să evite zonele cu turbulențe.”

Un alt instrument, „spectrometrul de lumină ultravioletă, vizibilă, aproape infraroșie”, va monitoriza poluanții, cum ar fi dioxizii de azot și de sulf, o dată pe oră deasupra Europei. „Aceste măsurători vor fi de o precizie fără precedent”, a declarat Giorgio Bagnasco, de la Esa.


Esa este responsabilă pentru proiectarea și testarea satelitului, în timp ce Eumetsat, care monitorizează principalii sateliți meteorologici europeni, va distribui datele către agențiile meteorologice.


„[Acesta] va aduce o capacitate radical nouă de a furniza imagini tridimensionale ale atmosferei terestre, cu potențialul de a detecta instabilități atmosferice localizate care ar putea indica dezvoltarea unor furtuni majore mult mai devreme”, a declarat Paul Blythe, șeful programului Meteosat al Esa. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
DNA a descins peste un polițist din Mureş care aducea mașini din afară. Complicele său provoca accidente cu acestea ca să încaseze banii de la RCA
14/11/2024 17:56

  Un ofiţer de Poliţie din cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Mureş a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a adus din afara Romaniei şi a vandut, timp de trei ani ...

VIDEO Imagini apocaliptice cu inundaţiile din Sicilia. Mai multe maşini au ajuns în mare
14/11/2024 17:51

  Autoritătile italiene au anuntat vreme extremă, iar protectia civilă regională siciliană a emis o atentionare pentru risc de inundatii. Furia apei nu a intarziat să apară si a ...

Tren Regio Timișoara – Iași, întârziat cu o jumătate de oră după ce a lovit o turmă de oi / Ciobanul a pierdut 12 animale și a fost amendat
14/11/2024 13:53

    Tren Regio Timisoara – Iasi, intarziat cu o jumătate de oră după ce a lovit o turmă de oi / Ciobanul a pierdut 12 animale si a fost amendat   12 oi au fost zdrobite, dar ...

Un general de top al NATO pune degetul pe rană - Adevăratul motiv pentru care Alianța nu intervine în Ucraina
14/11/2024 00:26

Seful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează tările occidentale să-si implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina in r ...

Joe Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă. Atitudini complet schimbate față de campania electorală
14/11/2024 00:25

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre transferul de putere cu preşedintele Joe Biden, după victoria sa in scrutinul din 5 noiembrie. "Bine ai venit ...

De ce își învelesc spaniolii mașinile în folie și le leagă de stâlpi?
14/11/2024 00:21

Imagini de film SF inundă Spania! Locuitorii din sud au inceput să-si invelească masinile in folie si să le lege de stalpi. Nu, nu este vorba de o nouă modă auto sau de o metodă inedită de protectie imp ...

Garduri ghimpate și sute de polițiști mobilizați la Parlamentul European pentru a face față unui protest al fermierilor
14/11/2024 00:19

In Cartierul European din Bruxelles, zona din jurul clădirii Parlamentului European a fost impanzită cu garduri metalice si garduri ghimpate, iar sute de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea ...

„Exil” pe o navă de croazieră, cât e Donald Trump la putere. O companie oferă o călătorie de patru ani în jurul lumii
14/11/2024 00:16

O linie de croazieră oferă o călătorie de patru ani in jurul lumii pentru cei care doresc o vacantă prelungită, departe de politică sau de situatia incertă de pe glob. Pretul pentru o cabină de o perso ...

Imagini dureroase cu sfârșitul Airbus-ului A318 ”Traian Vuia” de la TAROM: tăiat și trimis la fiare vechi
14/11/2024 00:09

Airbus-ul A318 „Traian Vuia,” odinioară o emblemă a flotei TAROM, a fost redus astăzi la piese de fier vechi, intr-o imagine dureroasă care reflectă nu doar finalul unui avion, ci si lipsa unei viziuni ...

TAROM scoate definitiv din serviciul comercial modelul Airbus A318
14/11/2024 00:07

Compania aeriană TAROM a scos definitiv din serviciul său comercial aparatele model Airbus A318, iar ultimul avion care a mai rămas activ in flotă este inmatriculat YR-ASA, si botezat ,,Aurel Vlaicu”. Ul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei