UNDE E MIHAI VITEAZUL

default

Dimensiune font:

| 26-01-2013 15:00

UNDE E MIHAI VITEAZUL  

 

 

 

Pohta Olguţei dezgroapă una dintre cele mai mari enigme ale istoriei românilor: UNDE E MIHAI VITEAZUL

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat săptămâna aceasta, că vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova, de unde ar fi plecat, în opinia ei, "ideea unirii" din anul 1600. Propunerea primarului îi face să zâmbească însă pe istorici şi i-a făcut să reacţioneze pe preşedinţii de consilii judeţene Cluj, Dâmboviţa şi Prahova, din moment ce doar capul domnitorului se păstrează la Mânăstirea Dealu, restul corpului fiind îngropat într-un loc rămas neidentificat.



"Nu trebuie să uităm niciodată că ideea unirii a plecat de aici, din oraşul nostru, că asta «a fost pohta ce-a pohtit» Banul Craiovei, Mihai Viteazul, pe care anul acesta îl vom sărbători într-un mod special, în cadrul Zilelor Mihai Viteazul. Îmi doresc foarte mult să-l aducem încă o dată acasă, motiv pentru care am făcut demersuri privind aducerea rămăşiţelor lui", a declarat Olguţa Vasilescu joi, la Craiova, în cadrul festivităţilor dedicate zilei de 24 ianuarie.

 

otodată, ea a cerut sprijinul Consiliului Judeţean, al prefectului, dar şi al mitropolitului Olteniei în realizarea acestui demers.

Până la data publicării acestui material, primarul Lia Olguţa Vasilescu nu a putut fi contactată pentru a detalia planurile ei în privinţa dezgropării domnitorului Mihai Viteazul.

Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei se bucură, în schimb, de iniţiativa primăriţei. "Ne bucurăm de iniţiativa municipalităţii Craiova de a aduce osemintele marelui domnitor în oraşul nostru şi vom lua legătura cu domniile lor, pentru a începe discuţiile şi a ne arăta sprijinul în acest sens. Totul este la nivel de discuţie. Dar sigur vom sprijini primăria în acest demers", a prezentat iaconul Ioniţă Apostolache poziţia Mitropoliei Olteniei cu privire la această situaţie.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, afirmă şi el că este "lăudabil" demersul primarului Craiovei. "Momentan este doar o declaraţie a dânsei. Din câte am înţeles eu, nu este vorba de a se muta capul domnitorului care este îngropat la Mânăstirea Dealu. Dacă se va ajunge la asta (o solicitare de aducere la Craiova a rămăşiţelor lui Mihai Viteazul n.r.) ministerul va analiza şi o să vedem ce se poate face. Aici nu e vorba numai de un monument naţional, este vorba şi de organele Bisericii, de organe de specialitate, de translatare de moaşte temporară. Momentan totul este la nivelul de intenţie", a declarat  ministrul Daniel Barbu.

"Un demers interesant. Dar ce putem face?"

Autorităţile locale care ar putea fi vizate de acest demers al Liei Olguţa Vasilescu au zâmbit însă la auzul acestei iniţiative.

"Un demers interesant. O să analizăm, dar ce putem face? Nimeni nu ştie unde e, cum să dezgropi trupul pe care nici istoricii nu îl pot localiza?", se întreabă preşedintele CJ Cluj, Horia Uioreanu.

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, se declară şi el extrem de mirat de acest proiect, însă transmite un mesaj clar. "Capul lui Mihai Viteazul rămâne la Mânăstirea Dealu, nu se va face nicio mutare dacă vom primi cumva vreo cerere în acest sens", a declarat Ţuţuianu .

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, afirmă, însă, că "nu renunţă la Mihai Viteazul", deşi nu există nicio dovadă că în mormântul (foto) aflat în apropierea oraşului se află osemintele domnitorului ucis în august 1601 pe câmpul din apropiere de Turda. "Este în administrarea noastră. Atâta timp cât latura lui istorică este aici, aici ar trebui să rămână. Pe de altă parte, noi am construit aici o mânăstire a lui Mihai Viteazul pentru a aduce aminte românilor de importanţa evenimentului. Noi nu putem să renunţăm. Este foarte bine gospodărită zona respectivă. E problema dânsei ce doreşte. Mai este un monument care datează acolo de foarte mult timp. Din ce ştim, din elemente istorice, nimeni nu poate spune ce e acolo", a declarat Tudor Ştefănie

La rândul său, Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, reafirmă că nu există nicio atestare a osemnitelor. "Nu putem vorbi de aşa ceva (un aviz pentru mutarea rămăşiţelor n.r.) din moment ce nu există oseminte", a declarat părintele Ivanov.

Iorga ar fi lăsat scris: să nu se umble la capul lui Mihai

În fiecare an turişti străini şi români vin la Mânăstirea Dealu pentru a vedea mormântul în care se ştie că este înhumat capul domnitorului Mihai Viteazul, ucis în august 1601 de soldaţii generalului Basta, la ordinul împăratului habsburgic Rudolf al II-lea. În acest context, mutarea craniului domnitorului este văzută de reprezentanţii mânăstirii drept un proiect nefezabil.

"S-au mai făcut demersuri şi în 2001 pentru mutarea capului domnitorului, dar noi am găsit scris de la Nicolae Iorga ca nimeni să nu mai umble la mormântul lui Mihai Viteazul (foto) până la sfârşitul veacurilor, până la învierea de apoi. Nu cred că se va finaliza un asemenea proiect. La noi vin tot felul de oameni să vadă mormântul, iar noi îi întâmpinăm cu toată dragostea", a declarat Maica Stareţă a Mânăstirii Dealu, situată în apropiere de Târgovişte.



Enigmele din jurul osemintelor lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire a teritoriilor româneşti în anul 1600, este unul dintre cele mai importante personaje ale istoriei noastre. Istoriografia oferă o mulţime de informaţii despre viaţa, activitatea şi moartea lui, însă nu şi despre ce s-a întâmplat cu trupul acestuia după ce a fost ucis. În acest sens, un demers de deshumare a lui Mihai Viteazu este văzut drept un proiect neplauzibil de către istorici.

"După ce a fost ucis, un credincios de-ai lui, paharnicul Turturea, a luat pe ascuns capul şi corpul a rămas acolo şi nu se ştie de el. El a fost dus în luna august 1601 în Ţara Românească, special la Mânăstirea Dealu - ctitoria Domnitorului. Osemintele au fost îngropate pe ascuns de unii credincioşi ca să nu le mănânce corbii în locul în care a fost asasinat, pe câmpurile Turzii, dar nu se ştie unde exact", a menţionat  prof . dr. Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi specialist în istorie medievală.

Istoricul aminteşte şi de singurul moment în care a fost mutat temporar capul lui Mihai Viteazul de la Mânăstirea Dealu, în timpul Primului Război Mondial, "la iniţiativa lui Nicolae Iorga", "să nu cadă în mâinile armatei cotropitoare germane".

În privinţa monumentului ridicat în memoria lui Mihai Viteazul, în urmă cu patru decenii, în localitatea care îi poartă şi numele, aflată la câţiva kilometri de Turda, prof . dr. Pop spune că a fost ridicat pe "nişte calcule istorice".

De cealaltă parte, istoricul Marius Diaconescu vorbeşte despre presupunerea, bazată pe o scriere a lui Barbu Delavrancea, că trupul lui Mihai Viteazul ar fi fost înmormântat în biserica Mitropoliei de la Alba Iulia rasă de pe faţa pământului în urmă cu 300 de ani. "Această biserică a Mitropoliei de la Alba Iulia, construită de Mihai Viteazul, a fost dărâmată de austrieci în 1711, când s-a refortificat cetatea Alba Iulia. E posibil ca resturile din zidurile bisericii să fie folosite la acea fortificaţie. În cazul în care acele zvonuri ar fi fost adevărate, cum biserica construită de Mihai Viteazul nu mai există, nu mai avem obiectul muncii. În cazul în care povestea nu este adevărată, este imposibil să fie identificat locul osemintelor lui. Absolut imposibil. Poate să ducă la Craiova doar capul dacă îl dă Patriarhia de la Mânăstirea Dealu".

"Faptul că Mihai Viteazul a fost ban al Olteniei nu înseamnă că a fost oltean"

Prof. Marius Diaconescu aminteşte că Mihai Viteazul nu a fost oltean. "Mama sa a fost cârciumăreasă din Târgul de Floci, un oraş dispărut din Ţara Românească. Legătura lui cu Oltenia a fost de Ban al Olteniei, cea mai mare demnitate cu un pas înainte de a fi domnitor. Faptul că Mihai Viteazul a fost ban al Olteniei nu înseamnă că a fost oltean", precizează istoricul, adăugând însă că "nu este bine să dezgropi morţii". "Mai bine ridică un monument acolo, la Craiova, în cinstea lui", mai spune el.

"Şi cum caută doamna Olguţa osemintele?"

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, un împătimit al istoriei lui Mihai Viteazu şi care a amplasat şi o serie de busturi ale domnitorului în diverse locuri din ţară, dar şi la Chişinău, o îndeamnă pe Lia Olguţa Vasilescu să citească cronicile.

"Şi cum le caută (rămăşiţele lui Mihai Viteazul n.r.)? Ar trebui să ne spună mai întâi asta. Să citească cronicile grecilor Stavrinov şi Palamede, contemporani cu domnitorul, unde scrie că clar că a fost dus capul la Mânăstirea Dealu, iar corpul a rămas acolo pe câmpul de la Turda. În 2006, în localitatea Mihai Viteazu, de lângă Turda, eu am pus un monument în memoria lui", a declarat preşedintele CJ

Mircea Cosma a trasat şi două posibile locuri în care osemintele lui Mihai Viteazul ar putea fi duse "dacă ar exista". "Acolo unde s-a născut. În Târgul de Floci, unde se varsă Ialomiţa în Dunăre, care se numeşte astăzi Giurgeni şi am pus acolo un bust al lui Mihai Viteazul pe care îl salutaţi când vă duceţi la mare. Mai poate fi dus la Stoeneşti de Argeş, unde de fapt a fost înregistrată naşterea lui. Ce să caute la Craiova? Doamna Olguţa Vasilescu nu va întruni nici măcar două voturi de la istoricii mari ai României", a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

S-a vrut şi ADN-ul lui Mihai Viteazul

Anul trecut mormântul lui Mihai Viteazul de la Mânăstirea Dealu a fost aproape să fie deschis, ca parte a unui proiect iniţiat de Ministerul Culturii ce avea ca scop prelevarea de ADN în vederea stabilirii originii controversate a familiei Basarabilor. În proiect mai era şi deschiderea mormântului lui Mircea cel Bătrân, aflat la Mânăstirea Cozia.

Singurul care a fost deschis a fost mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. La scurt timp însă, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN de la voievozii din familia Basarabilor, din respect pentru ceea ce au însemnat aceşti domnitori

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei