Armonia timpului. Arta pregătirii pentru o bătrânețe plină de sens și frumusețe

2021_8$largeimg_596971834

Dimensiune font:

| 09-06-2024 11:35

 * „Viața frumoasă nu este un cadou, ci este rezultatul unei activități susținute ce se asigură succes, satisfacții materiale și spirituale”, spune prof. univ. dr. Hortensiu Aldea

 Senioratul, acea etapă inevitabilă a existenței umane, reprezintă mai mult decât o simplă trecere a timpului; este un capitol profund, plin de reflecții, lecții și pregătiri esențiale. Pregătirea pentru acea perioadă nu se limitează la aspectele financiare sau fizice, ci îmbrățișează o abordare completă, care include dimensiuni emoționale, spirituale și sociale. Este un proces continuu, care începe de la tinerețe și se dezvoltă pe parcursul întregii vieți.

În primul rând, unul dintre aspectele esențiale ale pregătirii este acceptarea. Îmbătrânirea este un proces natural și, în loc să o privim cu frică sau regret, ar trebui să o acceptăm ca pe o parte firească a vieții. Acceptarea nu înseamnă renunțare, ci o recunoaștere a schimbărilor și adaptarea la acestea. Acest proces de acceptare poate începe prin reflectarea asupra realizărilor și experiențelor trăite, apreciind lecțiile învățate și momentele prețioase care ne-au format ca persoane.

„Bătrânețea activă este un subiect de mare complexitate psiho-socială care ne angajează în discuția fiecărui termen în parte, urmând să găsim o apropiere ideală a acestora. Vine un moment când acumulăm o anumită experiență socială cu reguli de comportament în societate și în familie. Concomitent cu parcurgerea deceniilor de viață ce definesc copilăria, adolescența, maturitatea și bătrânețe, ale căror probleme societatea și statul se obligă să le rezolve, apare și uzura biologică specifică fiecărei etape de viață, care este condiționată de moștenirea genetică, familială, dar și de educație, modul cum ne organizăm viața profesională și psihologică. Totul depinde de aptitudine, de temperament, de mediu familial și social în care ne formăm”, a atras atenția prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, un cunoscut om de cultură și colecționar al Iașului.

Toate aceste particularități ce definesc personalitate individului sunt influențate de mediul social și mai ales de cel politic, care cultivă și stimulează respectul față de muncă și de valoare, inițiativa individuală, performanța sau dimpotrivă, favorizează arivismul, politicianismul, parvenitismul sau impostura. Etic, viața are o logică, ea trebuie trăită de fiecare individ în parte, dar și pentru colectivitatea din care face parte.  Un alt aspect crucial este menținerea unui stil de viață activ și sănătos. Bătrânețea aduce inevitabil provocări fizice, dar acestea pot fi gestionate prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase încă din tinerețe. Exercițiile fizice, o alimentație echilibrată și odihna adecvată sunt fundamentale pentru menținerea sănătății fizice și mentale. De asemenea, îngrijirea sănătății mentale prin activități care stimulează creierul, cum ar fi lectura, jocurile de memorie sau învățarea unor noi abilități, este esențială pentru a preveni declinul cognitiv.

Bucuria de a trăi este dată de liniște și echilibru

Relațiile sociale joacă, de asemenea, un rol vital în pregătirea pentru bătrânețe. Izolarea și singurătatea pot avea efecte negative asupra sănătății mentale și emoționale. De aceea, este important să ne cultivăm și să menținem relațiile cu familia, prietenii și comunitatea. Participarea la activități sociale, voluntariatul sau pur și simplu petrecerea timpului cu cei dragi pot aduce un sentiment de apartenență și suport emoțional, reducând riscul de depresie și anxietate. „ Este vorba de acea conștiință socială care formează o parte din societatea civilă și pentru care ar trebui să fie răspunzător orice salariat public și, în special, cei ce administrează viața politică a țării. Stabilitatea politică a statului și justiția sunt factori ce asigură cetățeanului liniștea, indiferent de categoria de vârstă. Liniștea și o viață frumoasă, bucuria de a trăi. Viața frumoasă nu este un cadou, ci este rezultatul unei activități susținute ce se asigură succese, satisfacții materiale și spirituale în raport cu profesia. Plugarul are bucuria unei recolte bogate, dascălul - satisfacția copiilor realizați profesional, pe care i-a tras de urechi. Chirurgul are satisfacția de a se reîntâlni, chiar și după mulți ani, cu pacienți pe care i-a operat sau de a primi o scrisoare de de recunoștință”, a completat prof. univ. dr. Hortensiu Aldea.

Pregătirea financiară este, de asemenea, un aspect de neignorat. Planificarea atentă a economiilor și investițiilor, împreună cu o înțelegere clară a beneficiilor și resurselor disponibile, cum ar fi pensia sau asigurările de sănătate, poate asigura un grad de confort și securitate în anii de bătrânețe.

Un alt pilon al pregătirii pentru bătrânețe este dezvoltarea spirituală. Aceasta poate include meditația, rugăciunea sau orice altă practică care aduce pace și claritate interioară. Reflecția asupra sensului vieții și conectarea cu ceva mai mare decât noi înșine poate oferi confort și alinare în fața schimbărilor inevitabile ale îmbătrânirii. „Fiecare vârsta are fericire a ei. În copilărie avem prima bicicletă, adolescenții au prima iubire, prima reușită la învățătură. La maturitate, prima reușită în profesie, în căsătorie, primul copil. La bătrânețe, prima cumva licență recuperată, primii nepoți, viață de familie. Preocuparea de a proteja viața cetățeanului este cunoscută din Antichitate”, a adăugat cunoscutul om de cultură. Nu în ultimul rând, este important să ne menținem o atitudine pozitivă și să ne bucurăm de prezent. Fiecare etapă a vieții are frumusețea și bucuriile ei, iar bătrânețea nu face excepție. Cultivarea unui spirit optimist și recunoștința pentru ceea ce avem poate transforma anii de bătrânețe într-o perioadă de pace și împlinire.

Maura ANGHEL

Pregătirea pentru vârsta a treia este un proces complex și multidimensional, care necesită atenție și efort pe parcursul întregii vieți. Acceptarea, menținerea sănătății fizice și mentale, cultivarea relațiilor sociale, planificarea financiară, dezvoltarea spirituală și menținerea unei atitudini pozitive sunt toate aspecte esențiale care contribuie la o bătrânețe fericită și împlinită. Prin abordarea acestor aspecte cu grijă și conștientizare, putem transforma acei ani într-o etapă frumoasă și plină de sens a vieții noastre.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Accident grav cu 4 răniţi în Blândești, județul Botoșani. Victimele au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit
28/09/2024 10:16

Patru persoane, cu varste intre 59 si 66 de ani, au ajuns la spital in urma unui accident rutier ce s-a produs sambătă dimineată, in localitatea Blandesti, judetul Botosani. In accident au fost implicate dou ...

„Studenții” de la „U” Cluj intră azi în examen, în dealul Copoului!
28/09/2024 01:01

* Poli Iasi si „U” Cluj se intalnesc, in această după-amiază, de la ora 16,45, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, intr-un meci din cadrul etapei a 11-a a SuperLigii la fotbal Universi ...

În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
27/09/2024 08:45

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
27/09/2024 08:30

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
27/09/2024 08:15

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
27/09/2024 08:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
27/09/2024 08:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
27/09/2024 08:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Hoții de lemne prind curaj. Justiția n-are chef de ei!
26/09/2024 23:08

* chiar dacă sunt prinşi in flagrant, hotii nu riscă mare lucru * din cele 38 dosare aflate in acest an pe rolul instanţelor din judeţ, in unul singur s-au pronunţat condamnări, şi acestea cu suspendare ...

„La o bere cu un cercetător”. UAIC își mută laboratoarele la Palas
26/09/2024 20:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ii invită pe ieseni să exploreze fascinanta lume a ştiinţei la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. E ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei