Care este semnificația codului DOT de pe cauciucuri. Unde este și cum se citește corect
Dimensiune font:
Codul DOT apare pe cauciucurile mașinilor și este mult mai important decât cred mulți șoferi. Este un factor esențial atunci când cumpărați anvelope noi deoarece o alegere bună te va face să economisești bani pe termen lung.
Ce este codul DOT și cum se citește corect
Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate anvelopele.
Din anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele 2 cifre anul de fabricație.
De exemplu, pentru codul DOT AG BR9E 0319, care arată faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.
Codul DOT (Department of Transportation) arată:
Cine a fabricat anvelopele
Locul de proveniență al acestora
Garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:
Locul în care a fost produsă anvelopa
Dimensiunea anvelopei;
Codul producătorului;
Săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.
Unde este poziționat codul DOT
În mare parte a cazurilor, codul DOT se află pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, poziționarea concretă nu este reglementată, astfel că s-ar putea să fie necesar să vă uitați cu atenție pentru a-l repera.
Cumpărarea anvelopelor noi
Chiar dacă ai decis să îți cumperi anvelope noi, asta nu înseamnă neapărat că au fost fabricate recent, dar poți verifica acest aspect prin codul DOT.
Producătorii livrează pneurile comercianților, care mai apoi le depozitează și le vând, astfel că pot ajunge să stea o perioadă considerabilă în depozite, chiar și ani, nu mereu în condițiile corespunzătoare.
Dacă locațiile de depozitare nu sunt reci, climatizate și uscate, anvelopele se deteriorează.
Șoferi evită achiziţia produselor cu DOT vechi deoarece nu cunosc condiţiile în care au fost depozitate, riscând să cumpere anvelope noi, dar deja îmbătrânite.
Când trebuie să înlocuiești pneurile
Anvelopele au o durată medie de viață cuprinsă între 6 și 10 ani. Pentru un șofer care parcurge în medie 24.000 de kilometri pe an, acestea ar trebui înlocuite la patru ani.
Din punct de vedere legal, trebuie să înlocuiești anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub nivelul de 1,6 mm. În plus, este recomandat ca anvelopele de vară să aibă o adâncime a benzii de rulare de 3 mm, iar anvelopele de iarnă de 4 mm.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau