Dacia e în vârf de formă. Renault: "Rivalii Dacia sunt întârziați cu cel puțin 10 ani"

default

Dimensiune font:

| 03-01-2013 13:18

Dacia este "vaca de muls" a Grupului Renault, modelele produse pe "platforma Logan", M0, fiind adevărate hituri atât în Europa, cât și la nivel mondial. Marja de profit per model vândut se apropie în medie de 9%, fiind aproximativ aceeași cu cea a producătorilor premium.

Dacia este cel mai profitabil brand pe care îl are Renault în grădină, marca românească fiind "vaca de muls" a constructorului francez. Aceasta este concluzia interesantă a unui articol de fond publicat de reputata publicație Automotive News la începutul acestui an și care face istoria Dacia de la preluarea sa de către Renault și oferă o imagine de ansamblu asupra poziției excelente în care se află constructorul de la Mioveni în industria auto în general și în cadrul Grupului Renault în particular.

MARJĂ DE PROFIT DEMNĂ DE UN CONSTRUCTOR PREMIUM

Una dintre curiozitățile subliniate de articolul semnat de jurnalistul italian Luca Ciferri este faptul că, deși impresia generală este că Dacia vinde mașini foarte ieftine cu o marjă de profit foarte mică datorată prețului scăzut, modelele care sunt produse și vândute la nivel mondial pe platforma M0 (cea care stă la baza întregii game Dacia) aduc o marjă excepțională, de circa 9% (cifră neoficială oferită de analiștii de la Morgan Stanley), egală cu cea al mărcilor premium de pe piață. Explicația nu vine însă din Europa, acolo unde prețurile sunt într-adevăr unele mici în raport cu costurile de producție și dezvoltare, ci din restul lumii, acolo unde modelele low-cost Dacia sunt vândute sub sigla Renault. "Pe piață pare să existe o concepție greșită deoarece prețul de vânzare al modelelor Dacia este unul foarte scăzut, undeva la 8000 de euro. Dar nu este cazul, pentru că aceleași modele sunt vândute pe piețe internaționale sub sigla Renault cu cel puțin 20% mai mult decât prețul lor cu sigla Dacia", susține Laura Lembke, analist Morgan Stanley. Un exemplu interesant este cel al lui Duster, care se vinde cu 12.000-19.000 de euro în Europa, dar cu echivalentul al 21.000-27.000 de euro în Brazilia. 

Cifrele sunt cu atât mai intersante cu cât le comparăm cu cele ale mărcii-mamă Renault. Dacă Dacia vine cu o marjă de profit de 8% în medie la nivel mondial, Renault are o marjă de doar 0.4% în aceleași condiții de piață. "La relansarea mărcii, în 2004, Dacia era o marcă necunoscută în afara României, țara sa de origine. Acum, marca vinde 250.000 de unități la nivelul Uniunii Europene", notează jurnaliștii Automotive News.

PROFIT ADUS DE IDEI INTELIGENTE

Printre elementele notabile subliniate în articolul Automotive News se numără câteva detalii "de culise", cum ar fi cel legat de faptul că, în ciuda poziționării sale low-cost, platforma M0 permite o mulțime de declinări specifice fiecărei piețe în parte. Un exemplu ar fi India, acolo unde Duster vine cu climatizare și pe locurile din spate, acolo unde sunt montate și lumini de veghe adiționale.

Un alt detaliu "picant" este legat de marja de profit a fiecărui dealer european Dacia: 5%. Acesta este unul dintre lucrurile care scad prețul modelelor Dacia în Europa și vine pe fondul unei investiții minore a respectivului dealership: Dacia nu are nevoie de construcții proprii, simpla adaptare parțială a unui showroom Renault fiind excelentă.

O altă explicație pentru costurile de achiziție foarte mici ale modelelor Dacia în Europa, dar și pentru marja de profit excelentă pe care Renault o are în restul lumii, în special în America de Sud, vine din partea acelorași analiști Morgan Stanley, care subliniază poziția rivalilor Dacia: modelele sunt atât de ieftine pentru că strategia Dacia este de a profita de mâna de lucru ieftină din țările în curs de dezvoltare. "În timp ce un muncitor primește în medie pe oră 34 de euro în Franța, 30 de euro în Germania și 20 de euro în Spania, în Europa de Est vorbim de o treime din aceste sume. Mai mult, uzina marocană din Tanger - deschisă de Renault anul trecut la malul Mării Mediterane și în care este produs monovolumul Lodgy și utilitarele Dokker ș Dokker Van - vine cu niște costuri minime la nivel de personal: 4 euro pe oră", declară Laura Lembke.

via Automotive News

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei