10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
Dimensiune font:
Iată câteva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare și pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi în următoarea ta vacanță exotică.
Bine ai venit în lumea aeroporturilor înconjurate de valuri! Aeroporturile insulare, ridicate de obicei pe recife de coral naturale sau pe insule construite artificial, fac accesibile pentru milioane de turiști destinații tropicale sau convenționale, dar care pur și simplu s-au confruntat cu lipsa spațiului.
1. Aeroportul Internațional Ibrahim Nasir, din Maldive
Cunoscut și ca Aeroportul Internațional Male, acesta este principalul aeroport internațional din Maldive. Se află pe Insula Hulhule din regiunea cunoscută ca Atolul Male de Nord și sute de mii, dacă nu milioane de turiști, trec prin porțile sale în fiecare an, după cum arată The World Geography.
Aeroportul a fost construit pe un recif de corali nu departe de capitala Maldivelor, Male. Aeroportul se află la o „altitudine” de doi metri deasupra nivelului mării și are o singură pistă, lungă de 3.200 metri și lată de 45 metri.
2. Aeroporturi insulare: Chubu Centrair, din Japonia
Poate că nu consideri Japonia o destinație tropicală și nici măcar o insulă, însă guvernul nipon se bazează aproape în întregime pe aeroporturi insulare pentru a-și face țara accesibilă pe calea aerului.
Aeroportul a fost construit pe o insulă artificială numită Ise Bay, din provincia Aichi. Este considerat un aeroport de primă clasă și este principala poartă internațională de acces spre regiunea centrală a Japoniei.
Peste un milion de pasageri trec prin acest aeroport în fiecare an.
3. Aeroportul Maamigili, din Maldive
Acesta este un alt aeroport minunat din Maldive aflat în mijlocul unor ape albastre și limpezi precum cristalul. Aeroportul se află pe Insula Maamigili și s-a deschis publicului în octombrie 2011.
Pe acest aeroport este mai puțin trafic decât pe Aeroportul Internațional Nasir și are o pistă mult mai mică. Dacă vei ajunge pe această insulă mică din Maldive, trebuie să ai încredere în pilotul avionului, fiindcă priveliștea văzută de deasupra pistei poate să-ți zguduie nervii!
4. Aeroporturi insulare: Kobe, Japonia
Acesta este încă unul dintre numeroasele aeroporturi insulare ale Japoniei, aflat pe coasta orașului Kobe. Aeroportul se ocupă în primul rând cu zboruri interne, așa că s-ar putea să nu ajungi aici dacă nu te afli la bordul unei curse charter luxoase.
De obicei, aeroportul nu primește zboruri din afara țării fiindcă are pista mai scurtă decât cele mai multe aeroporturi internaționale. Guvernul a limitat la 30 numărul de zboruri care pot pleca zilnic din Kobe, pentru a preveni „supraaglomerarea” insulei.
5. Aeroportul Internațional din Hong Kong, China
Aceasta nu este o insulă mică! Aeroportul Internațional Hong Kong se află pe Insula Chek Lap Kok și este unul dintre cele mai mari aeroporturi insulare construite vreodată.
A fost terminat în 1998 și a devenit un centru important de transport al mărfurilor și o poartă pentru destinații din China și restul Asiei. Astăzi, este cel mai aglomerat punct de transport al mărfurilor din lume și unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi pentru pasageri.
6. Aeroporturi insulare: Henderson, SUA
Aerodromul Henderson este unul dintre puținele aeroporturi insulare din SUA, aflat pe Insula Sand din Atolul Midway. Aerodromul este adeseori folosit drept punct de deviere de urgență pentru Administrația Federală a Aviației.
Însă aeroportul nu are punct de control al traficului, ceea ce înseamnă că piloții care zboară spre aerodromul Henderson trebuie să-și coordoneze din timp avioanele pentru a evita accidentele.
Sosirile și plecările au loc numai pe timpul nopții în perioada octombrie – august, atunci când albatroșii sunt prezenți în zonă datorită rutei lor de migrație.
7. Aeroportul Kitakyushu, din Japonia
După cum probabil ți-ai dat deja seama, Asia este centrul mondial al aeroporturilor insulare. Dacă ar exista un premiu pentru cel mai izolat aeroport insular, acesta ar fi câștigat de aeroportul Kitakyushu.
Aeroportul se află în Fukoka, Japonia, și a fost construit pe o insulă artificială aflată la trei kilometri de zona principală a orașului. Insula se află în ape puțin adânci și arhitecții plănuiesc acum să extindă aeroportul.
8. Aeroporturi insulare: Macao, China
În acest paradis al jocurilor de noroc nu trebuie să intri în cazinou pentru a experimenta senzații tari. Aeroportul se află în capătul estic al Insulei Taipa.
Pista a fost construită pe o fâșie de pământ care a fost smulsă din ghearele mării. Aeroportul poate face față unui aflux de șase milioane de pasageri pe an, însă mult mai mulți îi trec, de fapt, pragul.
9. Aeroportul Internațional Kansai, din Japonia
Aflat pe o insulă artificială în mijlocul Golfului Osaka, acest aeroport este un centru internațional de sosire și plecare din Japonia pentru compania națională Nippon Airways. Construcția a început în 1987 și peste 21 de milioane de metri cubi au fost excavați, o muncă deloc ușoară!
S-a prezis că insula se va scufunda cu aproximativ 5.7 metri. Până acum, s-a scufundat cu aproximativ 8.2 metri, mult mai mult decât fusese estimat.
A devenit unul dintre cele mai scumpe proiecte de lucrări civile din istoria modernă: a fost nevoie de 20 de ani de planificare și construcție și de mai multe miliarde de dolari în investiții.
10. Aeroportul Internațional din Nagasaki, Japonia
Aeroportul din Nagasaki este situat la circa 18 kilometri nord-vest de orașul cu același nume. O pistă se află pe insulă și alta pe suprafața terestră principală. Acest aeroport a fost un pionier al aeroporturilor insulare, fiind construit în 1975.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau