POVEŞTI AUTO: 100 de ani de Aston Martin - între faliment şi One-77

default

Dimensiune font:

| 21-01-2013 14:22

Una dintre mărcile auto ce se identifică cu rafinamentul premium din Marea Britanie împlineşte în această lună 100 de ani de existenţă. Este vorba de Aston Martin, marca auto preferată de James Bond.

100 de ani pare o perioadă lungă de timp. O viaţă lungă de om. Însă pentru multe dintre mărcile auto care ne înconjoară, este cifra la care se rezumă toată istoria lor. Automobilul este o invenţie relativ tânără la cei o sută şi un pic de ani pe care îi are. Dar ne-am obişnuit atât de mult cu el, încât pare că face parte din vieţile noatre dintotdeauna.

Pe lista mărcilor auto care au împlinit o sută de ani de istorie intră de astăzi şi un nume important din Marea Britanie. O marcă sinonimă cu eleganţa, puterea, luxul şi James Bond. Da, aţi ghicit, este vorba de Aston Martin. Marca care se indentifică astăzi cu sloganul: "Power. Beauty. Soul" ("Putere. Frumuseţe. Suflet")

Unul dintre cele mai cunoscute nume din industria automobilelor premium din Regat a trecut pragul celor 100 de ani de istorie. Iar istoria mărcii a avut parte de suişuri şi coborâşuri, cu o carieră interesantă în lumea sportului cu motor, iar ]]ntre timp a devenit şi maşina preferată a celui mai celebru agent secret din lume, James Bond. 

ÎNCEPUTURILE

Unul dintre primele modele Aston Martin în faţa firmei Bamford&Martin.

Totul a început pe 15 ianuarie 1913, când Lionel Martin şi Robert Bamford s-au asociat şi au creat o firmă prin care doreau să vândă automobile marca Singer. Numele folosit iniţial a fost Bamford & Martin Ltd. Un an mai târziu, numele avea să fie schimbat în Aston Martin. Motivul a fost succesul obţinut de Lionel Martin la cursa de viteză în coastă desfăşurată pe dealul Aston din Buckinghamshire. Succesul i-a convins să îşi construiască propriile automobile şi să le vândă sub marca Aston Martin. În 1915, primul automobil Aston Martin era gata de vânzare. Pentru a -l crea, cei doi au folosit un motor cu patru cilindri Coventry-Simplex montat pe un şasiu Isotta-Fraschini. A primit rapid porecla Coal Scuttle, adică "Găleata de cărbuni".

Primul Aston Martin din 1915, poreclit Coal Scuttle.

 

Producţia a fost însă întârziată de izbucnirea primului Război Mondial, dar din 1920 afacerea este mutată în Kensigton şi un nou model este gândit şi pus în fabricaţie. Robert Bamford părăseşte compania, iar afacerea are nevoie de ajutor. Este revitalizată cu ajutorul banilor primiţi de la Contele Louis Zborowski. Sunt produse aproximativ 55 de unităţi, dar compania intră în dificultăţi financiare şi dă faliment în 1924.

Compania este cumpărată de Lady Charnwood, dar dă din nou faliment în 1925, uzina fiind închisă în 1926. Lionel Martin părăseşte afacerea, care este salvată pe ultima sută de metri de un grup de investitori la finalul anului 1926. Aceştia redenumesc firma Aston Martin Motors Limited şi repornesc practic de la zero. Bill Renwick şi Bert Bertelli este numele celor de care se leagă renaşterea mărcii. Între 1926 şi 1937, Bertelli a fost director tehnic şi designer pentru toate modelele Aston Martin create. Dintre acestea fac parte modele ca T-Type, International, Le Mans, MkII. Majoritatea erau maşini cu caroserie deschisă şi două locuri, iar multe dintre ele au avut şi variantă dedicată motorsportului. Bertelli era un pilot bun, iar Aston Martin a avut rezultate interesante la Le Mans şi Mille Miglia în epoca sa. 

Problemele financiare au reapărut în 1932. Compania a fost salvată de L. Prideaux Brune şi apoi Sir Arthur Sutherland. În 1936, compania se concentrează doar pe producţia de maşini de stradă, peste 700 de unităţi fiind produse până când al doilea Război Mondial a oprit producţia. În timpul războiului, Aston Martin a produs componente pentru avioanele britanice. 

ERA DAVID BROWN

David Brown, salatorul mărcii după al doilea Război Mondial.

În 1947, David Brown Limited cumpără Aston Martin, dar şi marca Lagonda. Sir David Brown uneşte cele două mărci folosind astfel toate resursele pentru a începe creaţia seriei de modele DB. DB2 a fost anunţat în 1950, urmat apoi de DB2/4, DB2/4 Mk2, DB Mk3 şi deja foarte celebrul DB4, a cărui caroserie a fost desenată în Italia şi despre care Automarket a scris într-un articol dedicat acum o săptămână. 

Aston Martin DB2
Aston Martin DB4

Au urmat DB5 (1963), apoi DB6 (1965-1970) şi DBS (1967-1972).

PROBLEME FINANCIARE

În 1970, au urmat noi probleme financiare, aşa că Aston Martin şi-a schimbat din nou proprietarul. Compania era vândută către Company Developments, un consorţiu din Birmingham patronat de William Wilson. Urmează o lungă şi complicată poveste a schimbului de proprietari prin mâinile cărora a trecut brand-ul Aston Martin. Cumpărată pentru doar 1 milion de lire sterline de un om de afaceri american în 1975, Aston Martin reînvine pentru o perioadă de timp, angajând 360 de noi lucrători. Aston Martin lansează modele ca V8 Vantage (1977), decapotabila Volante (1978) plus futuristica berlină Lagonda.

Ciudatul Aston Martin Vantage, o berlină futuristă din anii '70.

Anii 80 aduc din nou probleme financiare datorate climatului economic dificil. În plus încercarea de a cumpăra marca MG se dovedeşte a fi neinspirată. Deşi achiziţia nu a mai avut până la urmă loc, spectrul unui nou faliment planează asupra Aston Martin. Salvarea vine din partea lui Victor Gauntlett. Prin intermediul lui, noul proprietar al mărcii este un joint venture format din companiile Pace Petroleum şi CH Industrials. Gauntlett s-a implicat şi în zona de marketing, reuşind să vândă berlina Lagonda în Oman, iar apoi, la jumătatea anilor 80, să atragă noi fonduri pentru a susţine marca britanică. A renegociat revenirea mărcii alături de personajul James Bond pe marile ecrane în filmul în care agentul secret era jucat de Timothy Dalton. A trimis la fimări chiar maşina sa personală, un Vantage de pre-producţie. 

ERA FORD

Aston Martin DB7 Vantage

Dar compania avea nevoie de un plan pe termen lung, iar acest lucru avea să vină din partea Ford. În 1991, Aston Martin intra sub umbrela marelui gigant Ford, care forma divizia Premier Automotive Group. Aici se grupau mărcile Aston Martin, Jaguar, Land Rover şi Volvo. În 1993, Aston Martin lansează modelul DB7, reînvendând celebrul logo DB. Designul noului model este semnat Ian Callum. 

Dr. Ulrich Bez, omul care a adus Aston Martin în epoca modernă.

Din 2000, alături de Aston vine Dr. Ulrich Bez, un nume care s-a identificat cu marca britanică. Dr. Bez a fost şi este preşedinte şi CEO pentru Aston Martin, iar lui i-a revenit misiunea de a aduce acest nume clasic în epoca modernă. Şi a reuşit. În timpul domniei lui Bez, Aston a lansat modelul V12 Vanquish, iar modelele Aston au revenit în filmele cu James Bond, de data aceasta la volan aflându-se Pierce Brosnan în Die Another Day şi Daniel Craig în Casino Royale.

Povestea de iubire din Ford şi Aston Martin a durat până în 2006, când deja primele semne ale crize mondiale i-au determinat pe oficialii Ford să vândă toată divizia de automobile premium. 

ERA DAVID RICHARDS

 

 

Sursa:automarket.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei