Clafoutis cu cireșe, un desert franțuzesc
Dimensiune font:
Istoria clafoutis acestui preparat începe în secolul al XIX-lea, în regiunea franceză Limousine. Numele său provine din dialectul occitan, de la cuvântul clafir care înseamnă a umple. Acesta reprezintă o descriere a tehnicii folosite pentru prepararea acestui desert, prin care un aluat ceva mai gros ca cel pentru clătite este turnat peste fructele proaspete. Inițial, clafoutis se prepara în Limousine, unde cireșele sunt din abundență, și era considerat un produs culinar dedicat meselor de la țară, nedemn de marile restaurante. Însă, în scurt timp, desertul a devenit foarte popular în întreaga țară, astfel că a devenit preparat tradițional, fiind la fel de cunoscut ca prăjiturile macarons, madeleines de casă, delicioasele prăjiturele franțuzești sau mult îndrăgitele eclere.
Ingrediente:
500 de grame de cireșe
240 ml de lapte dulce
130 de grame de făină
110 grame de zahăr
50 de grame de unt topit
4 ouă
2 plicuri de zahăr vanilat
Un praf de sare
Mod de preparare
Ca să prepari această rețetă poți folosi orice tip de cireșe proaspete, cu sau fără sâmburi, dar și cireșe din compot sau cireșe congelate. Bineînțeles, savoarea proaspătă a fructelor nu se compară cu nimic, așa că dacă mergi pe această variantă, pentru început spală cireșele, îndepărtează codițele și sâmburii, apoi lasă-le o jumătate de oră la scurs. Între timp, pregătește o formă pentru tarte sau o altă tavă din sticlă termorezistentă, pe care să o ungi bine cu unt. Dacă ți se pare că fructele sunt prea zemoase, presară la baza tăvii puțin pesmet ca să mai absoarbă din umiditate. Așează cireșele pe întrega suprafață a tăvii și ocupă-te de aluat.
Pune făina într-un bol mai mare, adaugă peste aceasta zahărul tos, zahărul vanilat, sarea, laptele, ouăle și untul topit. Trebuie să știi că atunci când prepari acest desert este indicat să folosești lapte fiert și răcit pentru că, în acest fel, proteina din lapte se dezactivează și permite clafoutis-ului să crească frumos.
Amestecă bine toate ingredientele din bol cu ajutorul unui tel până ce obții un aluat omogen, asemănător celui de clătite. În funcție de cât de mult lapte sau cât de multă făină vei folosi pentru rețeta ta, rezultatul final va fi mai apropiat ca textură de pandișpan sau de un creme brulee.
Compoziția obținută se toarnă peste cireșe, apoi tava se dă la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru 40-50 de minute. Odată coaptă, prăjitura clafouti se va umfla dar când se răcește revine la normal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau