O prăjitură cu coacăze negre, desemnată cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita
Dimensiune font:
O prăjitură cu coacăze negre a fost desemnată cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita, în cadrul unui concurs organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, anunță Agerpres.
După ce, în luna februarie, a fost desemnată cea mai bună ciocolată artizanală din judeţ, a fost lansat şi un concurs pentru căutarea gustului judeţului într-o prăjitură, în contextul în care anul 2022 a fost declarat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita drept „Anul gastronomic în turism”.
Potrivit unui comunicat transmis de ADI Harghita, au fost aşteptate „deserturi noi sau regândite, creative, ale căror arome distinctive şi definitorii provin din ingredientele găsite în grădinile, pădurile şi câmpurile din judeţul Harghita”.
În competiţie s-au înscris şase cofetari cu 12 produse, care au fost evaluate de un juriu profesionist, format din bloggerul culinar Sándor Barna şi maeştrii cofetari Viktória Boros şi László Levente Lengyel.
Potrivit sursei citate, membrii juriului au luat în considerare, printre altele, gustul, forma şi textura produselor, dar şi modul în care cofetarii au folosit caracteristicile gastronomice locale.
Cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita a fost realizată de Pál Csilla, proprietara unui atelier de prăjituri artizanale din localitatea Sânsimion.
Prăjitura, denumită „Hengergő”, are mai multe straturi, ingredientul principal fiind coacăzele negre, dar conţine şi caramel şi ciocolată.
În opinia juriului, „acesta este un desert complex, în care domină gustul de fructe”.
Pe locul doi s-a situat o prăjitură realizată de Jakab Henriete-Rita, de la o gelaterie din Odorheiu Secuiesc.
Prăjitura poartă numele de „Madarasi szelet” şi conţine seminţe de dovleac, zmeură şi brânză de vaci, fiind un produs „creativ şi delicios” şi având un aspect unic „datorită culorilor sale vibrante”.
Tot la gelateria din Odorheiu Secuiesc a fost pregătită şi prăjitura „Esztenás”, care s-a clasat pe locul trei.
Ingredientul principal al acestei prăjituri este mămăliga, dar include şi nuci şi dulceaţă de măceşe.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi vicepreşedinte al ADI Harghita, Biro Barna Botond, a subliniat că prin astfel de demersuri se doreşte promovarea produselor locale şi încurajarea producătorilor şi artizanilor locali să îşi pună la dispoziţie cunoştinţele şi talentul lor şi în domeniul turismului.
„Anul 2022 este anul gastronomiei. Scopul nostru este ca, împreună cu partenerii noştri, să promovăm oferta culinară locală la un nivel superior. Întotdeauna spunem şi ţinem cont că turismul a devenit turism de experienţă, iar gastronomia joacă un rol important în acest tip de turism”, a declarat Biro Barna Botond, citat în comunicatul de presă.
Produsele de pe primele trei locuri vor purta, oficial, titlul de cea mai bună prăjitură artizanală a judeţului Harghita 2022, a mai precizat ADI Harghita.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau