9 Iulie- Una din cele mai importante zile din istoria muzicii românești.
Dimensiune font:
Data de 9 iulie, reprezintă un moment plin de bucurii pentru muzica românească, întrucât, azi sărbătorim 4 mai artiști, care au dat farmec muzicii de altădată și nu numai, este vorba despre Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer și Daniel Iorachioaie.
Margareta Pâslaru împlinește în această zi 80 de ani, după o viață sub lumina reflectoarelor, în care a îndeplinit atât rolul de cântăreață, cât și de compozitoare și textieră. Denumită „un mit al muzicii ușoare“ de compozitorul George Grigoriu, artista a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer. Prima apariție în public, la vârsta de 4 ani și jumătate, a avut loc pe scena Operei în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini și a fost descoperită de Ileana Pop, în 1959, ca artist amator.
Angela Ioana Similea sărbătorește azi 77 de ani și este cântăreața care a atins apogeul carierei undeva în anii ’70-’80. Talentul său a fost descoperit în perioada liceului, de către profesorul de muzică Marin Teofil, care mai târziu a îndrumat-o spre compozitorul George Grigoriu, conducătorul ansamblului UTC de pe-atunci.
Ceea ce mai este interesant pe lângă multiplele curiozități din cariera sa, este faptul că profesoara ei de canto Florica Orăscu i-a recomandat să se apuce de fumat, deoarece avea o voce pre cristalină, lucru pe care l-a îndeplinit numaidecât, astfel, a căpătat gravitate în voce și i-a făcut-o de neconfundat.
Debutul muzical este în strânsă legătură cu obținerea premiului II de la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” din 1970, când a obținut „Cerbul de Argint”. La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs „Emoții în premieră” cu melodiile „Așa ești tu” și „Guantanamera”.
Mirabela Dauer considerată de unii critici ca fiind cea mai bună voce din țară din ultimii 30 de ani, îmmplinește azi, 76 de ani, după o viață petrecută în permanență pe scenă. A lansat până în prezent 28 de albume. Printre șlagărele ei se numără: „Ce dor mi-a fost de ochii tăi”, „Dormeau pe-o frunză două stele” și „Te aștept să vii (Fotoliul din odaie)”, după ce a debutat în anul 1963 alături de formația rock „Roșu și Negru.”
Daniel Iordachioaie pe lângă vocația de cântăreț,compozitor si textier atinge frumoasa vârstă de 55 de ani. Cariera sa muzicală începe să se clădească încă de la vârsta de 5 ani, când începe lecțiile de chitară, după care urmează cursurile „Școlii Populare de Artă” din Pașcani. Iar în 1980 are prima apariție cu formația „Gramofon”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau