„Avem nevoie de semne de firesc cultural, avem nevoie de arta teatrală”

1interviu

Dimensiune font:

| 01-10-2021 10:00

Dialog cu Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, curatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

- Astăzi va bate gongul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Într-un dialog clasic v-aș fi invitat la o scurtă prezentare a noii ediții, însă prefer să vă întreb ce energie v-a alimentat motoarele ca să porniți din nou la drum?

- Același tip de energie care m-a alimentat, care ne-a alimentat pe toți cei din echipă: energia profesioniștilor care vor să share-uiască experiențele artistice la care sunt părtași sau martori. Am organizat FITPTI inclusiv anul trecut, când pandemia era în plină desfășurare, o ediție care ne-a depășit așteptările, în condițiile în care multe festivaluri din lume s-au anulat. Am reușit un eveniment hibrid (live – indoor, outdoor, streaming online și radiofonic) care ne-a asigurat continuitate (a fost ediția cu numărul 13, un motiv în plus să o facem, ca să contrazicem supestițioșii!) și le-a indus participanților (artiști și spectatori) speranța că încet, dar sigur, revenim la normalitate. Acum, cu toate anticipările valului 4 al Covid 19, situația sanitară nu va mai fi la fel de imprecisă ca în 2020. Citez un doctor în care am încredere: „Acum avem vaccin, avem dotări și experiență”. Gândul care m-a hrănit e că avem nevoie de semne de firesc cultural, avem nevoie de arta teatrală, ele ne oferă posibilitate de-a evada pentru câteva ore într-o ficțiune.

- După un an atipic, v-ați suflecat mânecile, ați scos agenda și ați creionat profilul noului festival. Ce va aduce nou? Nu vreau să deconspirăm surprizele, ci doar să punctăm câteva momente esențiale ale programului.

- Focusul 2021 e „Artă și tehnologie”, o temă care mă preocupă ca teatrolog de mai multă vreme, e despre cum digitalizăm umanul în estetici post sau transumane. Sunt termeni care panichează multă lume, dar tehnologia și inteligența artificială fac parte demult din viața noastră, nu le putem ignora. Anul acesta FITPTI le va explora. Programul nu va exclude spectacole de tip clasic, avem și producții cu oameni, nu numai personaje virtuale. Începem cu Chiritza în carantină al Adei Milea (1 octombrie), ca să vedem că până și isprăvniceasa are legături cu roboții, încheiem cu Freak show vol 2 (10 octombrie), cu Florin Piersic Jr. Între aceste coperte ne întâlnim cu actorii Teatrului Național București (Oana Pellea, Ion Caramitru, Florentina Țilea etc.), în Jurnal de România 1989, cu cei de la Odeon București (Pavel Bartoș Elvira Deatcu), în Liniște! Sărut, acțiune!, de la Nottara (o Lecția foarte modernă), Naționalul din Târgu Mureș (Hoții regizat de Cristi Juncu), Teatrul Act (Rosto, regia Al Dabija, cu Marcel Iureș), cu fosta noastră studentă la Regie Daniela Mititelu (Teatrul de Stat Constanța), Teatrul Tineretului etc. Trei highlight-uri internaționale în exclusivitate în România, așa cum i-am obișnuit pe spectatorii noștri (Susanne Kennedy, Improbotics și TheAItre, voi reveni cu detalii), spectacole, instalații imersive, performance-uri, expozitii, lansări de carte, conferințe etc. Le anunțăm în curând.

- Festivalul are un nou prieten, roboțelul Pepper, care între timp v-a devenit și asistent personal, un loc râvnit cu siguranță de mulți tineri care visează să muncească în lumea artei. Ce va face Pepper?

- Pepper va cânta, va dansa, va vorbi despre FITPTI, va spune texte teatrale, va face selfie-uri cu publicul. Infinite mulțumiri celor de la Iris Robotics, personal lui Andrei Iulian Marin.

- Pe viitor, ca o proiecție, credeți că roboții ar putea înlocui actorii? Oare cum ar arăta Capra cu trei iezi în varianta lui Pepper, dacă ar fi să fie scenarist și regizor?

- Logica potrivită nu e aceea a înlocuirii, e cea a extinderii posibilităților de expresivitate. Deja facem asta la Teatrul Luceafărul. În Pisica verde sunt luminile inteligente, sistemul silent disco utilizat pentru prima oară în teatrul românesc, e teatru imersiv. În Istorie la persoana I operăm cu proiecții video animate, prin completarea digitală a actorului live.

- Invitații sunt pregătiți, programele sunt gata, afișele stau să iasă din tipar, dar publicul? Cum credeți că va primi publicul, după o perioadă destul de lungă de stat acasă, noua ediție?

- Orizontul de așteptare e larg, îl simțim, ni se transmite. E un semn care ne dă susținerea de care avem nevoie. Când Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles îți atribuie labelul „festival remarcabil”, când CNADTCU, forul academic cel mai înalt, include FITPTI printre evenimentele teatrale care contează în evaluarea activității de cercetare, ce altceva mai poți face ca selecționer decât să fii mulțumit și să mergi mai departe, indiferent cât de complicat e!

- Sunteți un om de teatru cu probitate, apreciat, îndrăgit, cunoscut pentru implicare nu doar în sălile de spectacol, ci și în amfiteatrele studențești, publicist cunoscut. Vin cu o întrebare personală – v-ați temut pentru FITPTI în ultimul an? Nu e ușor să duci proiectele mai departe în vreme ce oamenii stau pitiți în casă, nu este ușor să motivezi actorii. Uneori, nici pe tine, ca om, nu este deloc ușor să te motivezi. Ce v-a mânat în luptă?

- Mă motivează așteptările oamenilor, pasiunea pentru teatru, dorința de a dărui celorlalți cât mai mult din priceperea mea. Lumea zice că sunt un om care nu renunță ușor, alții zic că sunt inflexibilă, incomodă, io (îmi place mult limbajul ei ardelenesc – n.m.) zic să sunt tenace, iar tenacitatea vine și din expertiza teatrologică. Educația mea ardelenească m-a modelat în sensul de-a face lucrurile cât mai bine, de-a nu abandona, de-a mă lupta pentru convingerile mele.

- După cuvenita reverență pentru munca și eforturile tuturor celor care vor face ca FITPTI să readucă bucuria în publicul ieșean, aș vrea să vă întreb (în șoaptă) ce planuri aveți pentru 2022? A 15-a ediție trebuie să fie cu focuri de artificii, nu-i așa?

- Chiar dacă nu am avut niciodată focuri de artificii la deschidere și la închidere (la cât ar costa, aduc două, trei trupe în festival și prefer varianta aceasta!), în interioritatea lor toți cei ce participă la FITPTI au o combustie sufletească ce bate în intensitate sclipirea efemeră a artificiilor. Și asta e de o mie de ori mai important, pentru că lasă semne care dăinuie întreaga viață, nu sunt o perdea de fum risipită în câteva minute.

Maura ANGHEL

Caseta

Oltița Cîntec este critic de teatru, doctor în Teatrologie, curator al FITPT și director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru România (AICT.RO), conf.univ.dr. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte ″George Enescu″ din Iași. Articolele și studiile sale au apărut în reviste academice, de teatru și de cultură din țară și străinătate. A făcut parte din jurii de specialitate și a susținut prelegeri despre teatrul românesc în țară și în afara granițelor. Este autoarea mai multor cărți de teorie și istorie recentă a artei spectacolului, multe dintre ele premiate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CONSENSUS OMNIUM IPURL, lichidator al S.C. M.G.P. DISTRIBUTION SRL, cu sediul in Municipiul Iaşi, Str. Anastasie Panu Nr. 56, Bl. B1, Sc. A, Et. 4, Ap. 15, Bir 1, Județ Iaşi, J22/3084/2007, CUI 22664786, scoate la vanzare prin licitatie publica urmatorul bun imobil, proprietatea S.C. M.G.P. DISTRIBUTION SRL: Apartament cu 3 camere si dependinte, in suprafata utila de 74,02 mp, plus balcon in suprafata de 6,96 mp, situat in Mun. Iasi, Str Otilia Cazimir Nr. 15, Et. 7, Ap. 5, Jud. Iasi, inscris in CF nr. 129406-C1-U53, plus boxa nr. 2, in suprafata utila de 2,83 mp, cota indiviza in suprafata de 34,65 mp, la pretul de 103.300 EUR, la cursul BNR din ziua platii. Prima licitatie va avea loc, in data de 18.11.2021, ora 14.00, la sediul lichidatorului din Bucureşti, sector 5, str. Dr. Carol Davila Nr. 103. În caz de neadjudecare, licitatia se va relua saptamânal, în fiecare zi de miercuri, începând cu data de 25.11.2021, în aceleaşi conditii. Ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului, cu cel puțin 24 de ore înainte de inceperea licitației, garantia de participare la licitatie, în cuantum de 10% din preţul de pornire al licitatiei si vor cumpara caietului de sarcini. Prezentul anunt constituie si notificare pentru creditori, debitor si orice persoana fizica sau juridica interesata in cauza. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunului imobil care urmeaza a fi scoas la licitatie, au obligatia sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data licitatiei, la sediul lichidatorului judiciar din Bucureşti, sector 5, str. Dr. Carol Davila Nr. 103. Relatii la nr. de tel.: 0724 265 555.
FOTO Inna, la 35 de ani - Cântăreața își serbează ziua de naștere
16/10/2021 18:41

 Elena Alexandra Apostoleanu, cunoscută fanilor drept Inna, a implinit sambătă 35 de ani. Cantăreata se bucură de multă atentie pe retelele sociale, ea avand peste 2.9 milioane de urmăritori pe cont ...

Povestea piesei cu un miliard de accesări pe internet, ajunsă pe locul 1 în topurile internaționale înainte să fie primită în România VIDEO
12/10/2021 23:33

 Supranumită Bilionera, după numele melodiei care a consacrat-o pe plan international, Otilia, una dintre cele mai populare artiste din Romania, a dezvăluit, in premieră, amănunte despre piesa care ...

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a vaccinat cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19
10/10/2021 10:56

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a vaccinat sambătă cu cea de a treia doză impotriva virusului SARS-CoV-2, in centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan din Bucureşti. "Fiecare are datori ...

Un scriitor tanzanian, câştigător al premiului Nobel pentru literatură
07/10/2021 16:09

 Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a caştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm. Laureatul din acest an a fost recompen ...

Mircea Cărtărescu, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel 2021. Câștigătorul secțiunii Literatură va fi anunțat astăzi
07/10/2021 10:21

Scriitorul roman Mircea Cărtărescu este primul favorit al caselor de pariuri inaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură, care va fi anuntat joi, scriu jurnalistii de le El Mundo. Alături de ...

Cum s-a ales Clint Eastwood cu 6 milioane de dolari în conturi pentru folosirea neautorizată a numelui și imaginii sale
04/10/2021 21:44

Actorul şi regizorul american Clint Eastwood, 91 de ani, care a depus două plangeri in iulie 2020 contra unui articol publicat de Mediatonas UAB, o societate lituaniană, care a folosit numele şi imaginea sa ...

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache. Filmările vor avea loc în România
26/09/2021 12:17

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache in noua productie cinematografică “The Yellow Tie” (Cravata galbenă), a dezvăluit publicatia Variety. Scenariul ...

Festivalul de Film de la San Sebastian: Producţia românească „Crai nou/ Blue Moon”, de Alina Grigore, a câştigat marele premiu, Un actor din Botoșani este în distribuție
26/09/2021 08:45

„Crai nou/ Blue Moon”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov in distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tine ...

Debut românesc la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian
21/09/2021 16:45

    Actriţa romană Alina Grigore şi-a făcut debutul regizoral cu lungmetrajul „Blue Moon” („Crai nou”), prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian ...

„Cravata Galbenă”, film biografic în memoria dirijorului Sergiu Celibidache. John Malkovich va interpreta rolul principal
20/09/2021 17:07

Pentru prima oară in istoria filmului romanesc, un actor international, nominalizat la Oscar, va interpreta rolul unei personalităti romanesti. John Malkovich, nominalizat de două ori la premiile Oscar, il ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei