„Avem nevoie de semne de firesc cultural, avem nevoie de arta teatrală”

1interviu

Dimensiune font:

| 01-10-2021 10:00

Dialog cu Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, curatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

- Astăzi va bate gongul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Într-un dialog clasic v-aș fi invitat la o scurtă prezentare a noii ediții, însă prefer să vă întreb ce energie v-a alimentat motoarele ca să porniți din nou la drum?

- Același tip de energie care m-a alimentat, care ne-a alimentat pe toți cei din echipă: energia profesioniștilor care vor să share-uiască experiențele artistice la care sunt părtași sau martori. Am organizat FITPTI inclusiv anul trecut, când pandemia era în plină desfășurare, o ediție care ne-a depășit așteptările, în condițiile în care multe festivaluri din lume s-au anulat. Am reușit un eveniment hibrid (live – indoor, outdoor, streaming online și radiofonic) care ne-a asigurat continuitate (a fost ediția cu numărul 13, un motiv în plus să o facem, ca să contrazicem supestițioșii!) și le-a indus participanților (artiști și spectatori) speranța că încet, dar sigur, revenim la normalitate. Acum, cu toate anticipările valului 4 al Covid 19, situația sanitară nu va mai fi la fel de imprecisă ca în 2020. Citez un doctor în care am încredere: „Acum avem vaccin, avem dotări și experiență”. Gândul care m-a hrănit e că avem nevoie de semne de firesc cultural, avem nevoie de arta teatrală, ele ne oferă posibilitate de-a evada pentru câteva ore într-o ficțiune.

- După un an atipic, v-ați suflecat mânecile, ați scos agenda și ați creionat profilul noului festival. Ce va aduce nou? Nu vreau să deconspirăm surprizele, ci doar să punctăm câteva momente esențiale ale programului.

- Focusul 2021 e „Artă și tehnologie”, o temă care mă preocupă ca teatrolog de mai multă vreme, e despre cum digitalizăm umanul în estetici post sau transumane. Sunt termeni care panichează multă lume, dar tehnologia și inteligența artificială fac parte demult din viața noastră, nu le putem ignora. Anul acesta FITPTI le va explora. Programul nu va exclude spectacole de tip clasic, avem și producții cu oameni, nu numai personaje virtuale. Începem cu Chiritza în carantină al Adei Milea (1 octombrie), ca să vedem că până și isprăvniceasa are legături cu roboții, încheiem cu Freak show vol 2 (10 octombrie), cu Florin Piersic Jr. Între aceste coperte ne întâlnim cu actorii Teatrului Național București (Oana Pellea, Ion Caramitru, Florentina Țilea etc.), în Jurnal de România 1989, cu cei de la Odeon București (Pavel Bartoș Elvira Deatcu), în Liniște! Sărut, acțiune!, de la Nottara (o Lecția foarte modernă), Naționalul din Târgu Mureș (Hoții regizat de Cristi Juncu), Teatrul Act (Rosto, regia Al Dabija, cu Marcel Iureș), cu fosta noastră studentă la Regie Daniela Mititelu (Teatrul de Stat Constanța), Teatrul Tineretului etc. Trei highlight-uri internaționale în exclusivitate în România, așa cum i-am obișnuit pe spectatorii noștri (Susanne Kennedy, Improbotics și TheAItre, voi reveni cu detalii), spectacole, instalații imersive, performance-uri, expozitii, lansări de carte, conferințe etc. Le anunțăm în curând.

- Festivalul are un nou prieten, roboțelul Pepper, care între timp v-a devenit și asistent personal, un loc râvnit cu siguranță de mulți tineri care visează să muncească în lumea artei. Ce va face Pepper?

- Pepper va cânta, va dansa, va vorbi despre FITPTI, va spune texte teatrale, va face selfie-uri cu publicul. Infinite mulțumiri celor de la Iris Robotics, personal lui Andrei Iulian Marin.

- Pe viitor, ca o proiecție, credeți că roboții ar putea înlocui actorii? Oare cum ar arăta Capra cu trei iezi în varianta lui Pepper, dacă ar fi să fie scenarist și regizor?

- Logica potrivită nu e aceea a înlocuirii, e cea a extinderii posibilităților de expresivitate. Deja facem asta la Teatrul Luceafărul. În Pisica verde sunt luminile inteligente, sistemul silent disco utilizat pentru prima oară în teatrul românesc, e teatru imersiv. În Istorie la persoana I operăm cu proiecții video animate, prin completarea digitală a actorului live.

- Invitații sunt pregătiți, programele sunt gata, afișele stau să iasă din tipar, dar publicul? Cum credeți că va primi publicul, după o perioadă destul de lungă de stat acasă, noua ediție?

- Orizontul de așteptare e larg, îl simțim, ni se transmite. E un semn care ne dă susținerea de care avem nevoie. Când Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles îți atribuie labelul „festival remarcabil”, când CNADTCU, forul academic cel mai înalt, include FITPTI printre evenimentele teatrale care contează în evaluarea activității de cercetare, ce altceva mai poți face ca selecționer decât să fii mulțumit și să mergi mai departe, indiferent cât de complicat e!

- Sunteți un om de teatru cu probitate, apreciat, îndrăgit, cunoscut pentru implicare nu doar în sălile de spectacol, ci și în amfiteatrele studențești, publicist cunoscut. Vin cu o întrebare personală – v-ați temut pentru FITPTI în ultimul an? Nu e ușor să duci proiectele mai departe în vreme ce oamenii stau pitiți în casă, nu este ușor să motivezi actorii. Uneori, nici pe tine, ca om, nu este deloc ușor să te motivezi. Ce v-a mânat în luptă?

- Mă motivează așteptările oamenilor, pasiunea pentru teatru, dorința de a dărui celorlalți cât mai mult din priceperea mea. Lumea zice că sunt un om care nu renunță ușor, alții zic că sunt inflexibilă, incomodă, io (îmi place mult limbajul ei ardelenesc – n.m.) zic să sunt tenace, iar tenacitatea vine și din expertiza teatrologică. Educația mea ardelenească m-a modelat în sensul de-a face lucrurile cât mai bine, de-a nu abandona, de-a mă lupta pentru convingerile mele.

- După cuvenita reverență pentru munca și eforturile tuturor celor care vor face ca FITPTI să readucă bucuria în publicul ieșean, aș vrea să vă întreb (în șoaptă) ce planuri aveți pentru 2022? A 15-a ediție trebuie să fie cu focuri de artificii, nu-i așa?

- Chiar dacă nu am avut niciodată focuri de artificii la deschidere și la închidere (la cât ar costa, aduc două, trei trupe în festival și prefer varianta aceasta!), în interioritatea lor toți cei ce participă la FITPTI au o combustie sufletească ce bate în intensitate sclipirea efemeră a artificiilor. Și asta e de o mie de ori mai important, pentru că lasă semne care dăinuie întreaga viață, nu sunt o perdea de fum risipită în câteva minute.

Maura ANGHEL

Caseta

Oltița Cîntec este critic de teatru, doctor în Teatrologie, curator al FITPT și director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru România (AICT.RO), conf.univ.dr. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte ″George Enescu″ din Iași. Articolele și studiile sale au apărut în reviste academice, de teatru și de cultură din țară și străinătate. A făcut parte din jurii de specialitate și a susținut prelegeri despre teatrul românesc în țară și în afara granițelor. Este autoarea mai multor cărți de teorie și istorie recentă a artei spectacolului, multe dintre ele premiate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Coincidență stranie: 23 noiembrie, ziua neagră, care ne-a furat marii artiști români. Dan Negru, mesaj dureros, după decesul lui Gabriel Cotabiță: „Avea o mare grijă a vorbelor”
24/11/2024 00:04

Marele interpret Gabriel Cotabită s-a stins din viată, azi, 23 noiembrie 2024, la varsta de 69 de ani, in urma unui accident vascular. Ca o coincidentă stranie, tot intr-o zi de 23 noiembrie, parcă blestema ...

Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
23/11/2024 14:18

Marius Batu, unul dintre cei mai iubiti si respectati cantăreti de muzică folk din Romania, a murit vineri seara, la varsta de 65 de ani. Artistul urma să sustină un concert pe 23 noiembrie, la Casa de Cul ...

A murit Gabriel Cotabiță
23/11/2024 14:09

Cunoscutul cantăret Gabriel Cotabită a murit in urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat in spital. "Ai plecat, Gabi, şi ai lăsat muzica pop romaneasca fără una dintre cele mai ...

Marea actriță a României,Elena Caragiu, a murit. Viața sa a fost un adevărat film
17/11/2024 15:20

Marea actrită a Romaniei a murit. Este doliu in lumea filmului romanesc, după ce o mare actrită a trecut la cele sfinte. Actrita a reusit să plece in Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a si deceda ...

Netflix scumpeşte toate abonamentele pentru clienţii din România
15/11/2024 14:21

 Netflix a hotărat să majoreze preţurile tuturor abonamentelor pe care le oferă clienţilor săi din Romania  decizie care vine după mai multe anunţuri asemănătoare ale platformelor ...

Trafic cu bilete la Palatul Peleș. Ministrul Culturii trimite Corpul de Control
11/11/2024 15:57

  Ministrul Culturii trimite Corpul de control la Palatul Peles, deoarece există suspiciuni că ar exista o retea paralelă de vanzare de bilete, scrie Libertatea. Suspectii principali sunt chiar angajat ...

Celebrul bucătar Jamie Oliver, nevoit să retragă o carte de bucate, după un scandal uriaș
11/11/2024 00:21

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii, in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia. Acestia l-au acuzat că este „lipsit de respect’” faţă de isto ...

Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie
10/11/2024 13:39

Un mare actor pe care Romania l-a pierdut pe 10 noiembrie. Gheorghe Dinică, actor de teatru şi film care a creat roluri memorabile, unul dintre cei mai versatili actori romani, s-a născut la 1 ianuarie 1934, ...

Două filme românești, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film
10/11/2024 12:15

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost nominalizat la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film la categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, care celebrează inovatia si no ...

UDMR îi dă o 'palmă' lui Iohannis, după gestul ciudat de la Budapesta: 'Noi ne dorim un președinte educat!'
08/11/2024 11:08

Gestul straniu făcut de Klaus Iohannis la Budapesta, unde i-a intors pur si simplu spatele lui Viktor Orban, nu este trecut cu vederea de UDMR. Fostul ministru Tánczos Barna sugerează o lipsă de educatie di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei