„Mă gândesc un pic egoist că Iaşul va fi într-o zi Capitală Culturală Europeană”
Dimensiune font:
Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere – FILIT Iaşi a reunit aseară, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” profesionişti ai cărţii din 17 ţări, invitaţi la manifestarea organizată de Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor.
Printre oficialii prezenţi în sală s-au numărat Daniel Barbu, ministrul Culturii, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, Bogdan Olteanu, vice-guvernator al Băncii Naţionale Române. „În aceste zile, dincolo de efectele acestui festival, cea mai importantă rămâne bucuria din jurul lecturii împărtăşite. Am găsit o extraordinară solidaritate la oamenii pe care i-am întâlnit la mari festivaluri, cărora le mulţumesc acum că acceptat să fie prezenţi la Iaşi”, a spus scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi şi managerul FILIT.
Pe scena Sălii Mari a Naţionalului a urcat aseară unul dintre cei mai importanţi scriitori europeni, François Weyergans, laureat al celor mai importante premii franceze: „Renaudot” (1992) şi „Goncourt” (2005). „Vă aduc salutul Academiei Franceze (...) Uniunea Europeană mă face să mă gândesc, un pic egoist, că Iaşul va fi într-o zi Capitală Culturală Europeană”, a spus membrul Academiei Franceze.
François Weyergans va fi vedeta Serii FILIT de sâmbătă, începând de la ora 19.00, la Teatrul Naţional, într-o dezbatere cu Cristian Tudor Popescu.
Liceenii ieşeni au motive de bucurie: vineri vor avea zi liberă, pentru a-i cunoaşte pe autorii prezenţi la această primă ediţie a Festivalului de Literatură şi Traducere. „Şcoala ieşeană nu putea să lipsească din acest festival. Am devenit parteneri din dorinţa de a retrezi interesul pentru lectură şi, dacă de obicei îi îndemnăm pe elevi să uite de biografia autorilor unui text şi să se îndrepte spre esenţa lui, de această dată îi încurajăm să profite de ocazia de a se întâlni cu scriitorii”, a spus Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iaşi.
Excelenţa Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a invocat faptul că la Iaşi a existat primul Teatru Naţional din România, considerând firesc acum ca acest festival să se desfăşoare aici. „Dacă aruncăm o privire în librării, înţelegem de ce acest festival este important. Există mulţi scriitori români care trebuie descoperiţi”.
Prima zi a FILIT s-a încheiat cu o reprezentaţie a spectacolului „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban, la Opera Naţională Română din Iaşi.
Serile FILIT vor continua până duminică, vedetele culturale din România intrând în dezbatere cu vedete ale scenei literare mondiale. (Gina Popa)
„O armată de oameni de litere au ridicat corturi în centru şi au ocupat Iaşul. Iaşul este capitala internaţională a literaturii şi traducerii, în Estul şi Sud-Estul Europei, cel puţin din secolul al XVII-lea. Nimic nu este mai firesc la Iaşi decât literatura” - Daniel Barbu, ministrul Culturii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
florina pieptu
Oct 25, 2013
sala e un cort din alea de nunta cumparat, inchiriat cu bani grei, mult prea multi pentru atat de putini oameni in sala, cati au fost in aceste doau zile iasul avea destule sali ca sa se evite aceste cheltuieli inutile cu amenajarea, mai ales cand se vede clar din pozele afisate prin bloguri , pe facebook ca audienta si interesul iesenilor pentru marele festival este extrem de redusa. salile sunt ocupate in proportie de 40 % cu voluntari si in proportie de 60 % goale. pentru ce s-a aruncat 500.000 euro, ca sa isi faca dan lungu relatii in europa si sa fie invitat la randul lui ca fiind cel mai mare scriitor roman in viata.
Adauga comentariul tau