A murit Ruxandra Garofeanu, critic de artă şi realizator de emisiuni TV
Dimensiune font:
Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu, care s-a aflat în slujba artelor plastice româneşti timp de peste cinci decenii, a murit în noaptea de duminică spre luni, anunţă Art Safari Bucharest, într-o postare pe Facebook.
„Lumea artei este astăzi îndurerată de o pierdere grea. Doamna Ruxandra Garofeanu, reputat istoric şi critic de artă, a trecut la cele veşnice. Colega noastră, deopotrivă mentor şi inspiraţie pentru noi toţi, nume cunoscut şi unanim apreciat, membru fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale ArtSociety, în slujba artelor plastice româneşti de peste cinci decenii, în calitate de critic şi istoric de artă. Rămas bun, stimată doamnă Ruxandra Garofeanu! Mulţumim pentru toate amintirile deosebite!", transmite Art Safari Bucharest.
Potrivit directorului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, Ruxandra Garofeanu a murit ‘după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile’.
‘Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile. Şi, mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala. Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa. Veşnic curioasă, era o encicopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi…’, a scris Niţulescu, pe Facebook.
Criticul de artă Ruxandra Garofeanu s-a născut la 9 martie 1944.
A fost realizator de emisiuni TV pe teme artistice (din 1966), consilier cultural al primarului Nicolae Onţanu la Sectorul 2 al Capitalei, dar şi curator de expoziţii şi director al uneia dintre cele mai importante galerii de artă – Artsociety (galerie membră a societăţii Artmark).
Este autoarea a sute de documentare de artă între care: ‘Centenarul bienalei veneţiene’ (2003), ‘Documenta de la Basel’, ‘Centenarul Georges Seurat’ (1991). Emisiunea ‘Totul la vedere’ a fost considerată ca fiind cea mai bună emisiune culturală a TVR.
În 1991 a primit Premiul APTR pentru reportajul – document despre Revoluţia din Decembrie 1989.
A coordonat seria ‘Restituiri’ (Galeria Dialog de la parterul Primăriei sectorului 2), care încearcă recuperarea artiştilor români de valoare mai puţin cunoscuţi publicului.
A organizat, la Biblioteca Naţională a României, în perioada 27 septembrie – 2 decembrie 2012, expoziţia de pictură intitulată ‘Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii în anii 1950-1990’, cu sprijinul criticului de artă Dan Hăulică şi al pictorului Paul Gherasim.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau