Cainii de diamant. Zile pe Turcoaz de Alastair Reynolds este o carte ce cuprinde de fapt doua nuvele. Am primit cartea prin promotia de Craciun, nu a fost aleasa de mine, ci de editura, si am fost destul de fericit sa vad ca este o carte pe care nu o am deja, insa eram destul de sigur ca nu o voi citi prea curand (cel putin la inceput).
Insa m-am trezit ca am la dispozitie 2 zile mai libere si fiind singura carte de dimensiuni mai reduse pe care o aveam, am decis sa-i dau o sansa. Surpriza a fost destul de mare, caci nu ma asteptam sa ma atraga atat de tare. Din cele doua nuvele, voi prezenta mai mult Cainii de diamant, aceasta fiind preferata mea.
Personajul principal, Richard Swift este abordat de un prieten din copilarie Roland Childe, care se credea ca murise de aproximativ 120 de ani. Asta ar putea sa para putin bizar pentru unii, insa ni se spune ca oamenii au un trai de viata de peste 400 de ani. Ne aflam deci intr-o lume cu un set special de reguli. Roland il ia pe Richard si impreuna cu doctorul Trintignant, ies din oras si se indreapta spre un ascunzis de-al lui Childe. Doctorul Trintignant este un fel de doctor Frankenstein mai modern, ce a experimentat cu atasarea elementelor tehnologice de corpul uman, el insusi ajungand mai mult masina decat om.
Odata ajunsi la destinatie, Richard ajunge sa cunoasca mai multe persoane deosebite. Printre care si Celestine, fosta sa sotie(de care initial nu-si mai aduce aminte). Aceasta are un dar ce se va dovedi sa aiba foarte mare valoare. Celestine a inotat cu jonglerii mintii (obtinem mai multe informatii despre ei in Zile pe Turcoaz), care i-au modificat creierul, in asa fel incat acum este capabila sa inteleaga matematica de nivel foarte ridicat.
Childe le spune tuturor ca familia sa a detinut un mare secret, despre care el a aflat cu greu. Un proiect de explorare. Rezultatele au aparut abia dupa multe generatii, cand Childe a identificat o planeta cu tehnologie extraterestra. Planeta a fost botezata de el Golgotha, este nelocuibila, insa ceea ce o face deosebita este un turn. Childe le arata o iregistrare facuta de o sonda trimisa de el, in care un capitan de nava explica pe scurt ce este turnul inainte de a muri.
Turnul, cu o inaltime de 250 de metri, avea in interiorul sau o multitudine de camere, iar in fiecare camera era o problema de rezolvat. Odata ales raspunsul corect ti se acorda dreptul de a inainta, sau de a te retrage. Insa daca raspunsul era unul gresit, primeai o mustrare usoara la inceput (pierzand un brat sau un picior), dar din ce in ce mai aspra pe masura ce inaintai. De asemenea si problemele deveneau tot mai dificile.
Scopul expeditiei era sa invinga Turnul si astfel, spera Childe, sa colecteze premiul lasat de rasa extraterestra care a construit aceasta cladire, ce se putea dovedi a fi o tehnologie foarte avansata.Totul decurge relativ usor la inceput, insa, treptat se schimba regulile Turnului, care pare sa fie viu. Odata cu prima greseala apar si primele victime, iar doctorul isi arata iscusinta inlocuind membrele pierdute cu proteze metalice conectate la sistemul nervos.
Pe masura ce inainteaza, lucrurile iau o intorsatura ciudata, expeditia transformandu-se intr-o poveste macabra. Ambitia si spiritul de competitie ii imping pe Richard si pe Childe spre automutilare.
In urma tuturor sacrificiilor facute, vor reusi ei oare sa ajunga in varful Turnului? Si daca da, care este oare marele premiu ce ii asteapta? Ramane sa luati cartea si sa aflati.
In Zile pe Turcoaz ne intalnim cu doua surori, Niqa si Mina, care lucreaza in cercetare. Ambele sunt fascinate de jonglerii mintii, si la insistentele Minei, decid intr-o zi sa inoate alaturi de ei. Se produce insa un accident si Mina este inghitita de ocean.
Dupa doi ani, Niqa este coordonator al proiectului Stavilarul, ce implica un studiu deosebit asupra jonglerilor. Insa o vizita neobisnuita a unei alte rase aduce mari schimbari pe planeta Turcoaz.
Multumesc cu aceasta ocazie Editurii Nemira pentru o carte excelenta, pentru toate promotiile si pentru interesul pe care il arata fata de cititor.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau