Aparut la editura Nemira – 2007.
Roman distins cu premiul Hugo in 1953.
‘Omul demolat‘, de Alfred Bester, este un roman ce poate fi caracterizat de oricine, fara rezerve, drept o capodopera a sf-ului si suspansului, cu elemente luate din categoria romanelor politiste, actiunea cartii avand loc intr-un cadru ‘creionat’ de talentul si imaginatia autorului, si anume New York-ul anului 2301.
Mai exact, la inceputul de secol XXIV, intr-o societate a viitorului schimbata aproape in totalitate, iar savarsirea vreunei crime nemaifiind inregistrata de mai mult de sapte decenii, se intampla un lucru neprevazut atunci cand un magnat al afacerilor pe nume Ben Reich reuseste sa evite (pana la un punct) sistemul politienesc, sistem sustinut de existenta unor telepati – Esperi – oameni care au abilitati si capacitati in sondarea mintii unui om de rand, astfel putand fi aflate din timp intentiile eventualilor nelegiuiti.
Dupa asasinarea lui D’Courtney, conducatorul unui cartel rival celui condus de Ben Reich, politia va fi supusa unei presiuni si mai mari in tentativa de gasire a ucigasului, deoarece cooptarea telepatilor (Esperilor) in structura acesteia se astepta sa fie o garantie a eficientei si o arma de temut in lupta cu membrii lumii interlope si cu cei care au ganduri criminale. Astfel, in conditiile in care martorul asasinatului- fiica lui D’Courtney- este inca in viata, intre Lincoln Powell si Ben Reich incepe un joc de-a soarecele si pisica, fiecare avand interesul sa ajunga primul la martorul respectiv, pentru unul acest lucru putand insemna o scapare din mainile justitiei, iar pentru celalalt reusita acuzarii in scopul Demolarii.
Lupta data intre Powell si Reich va necesita folosirea avantajelor de care dispun cei doi, in vederea atingerii scopului, cunoscutii celor doi jucand un rol important in desfasurarea urmaririi ucigasului. Powell, inspectorul-sef de politie, Esper 1 (E1) , cea mai rara si evoluata forma de telepat (formele inferioare si mai raspandite fiind E2 si E3), isi va folosi si relatiile din lumea Esperilor -medici, avocati etc. pentru demascarea criminalului, el fiind in acelasi timp si membru al Consiliului de Conducere al Ghildei Esperilor.
Actiunea este caracterizata de abundenta rasturnarilor de situatie, a scenelor de urmarire pe fundalul unui New York al viitorului, dar si urmariri pe alte planete, momente in care are loc descrierea unor scene de nebunie si pierdere a simtului realitatii (mai ales la Ben Reich), alaturi de scenele sangeroase specifice unei lupte pe viata si pe moarte, si multe alte lucruri ce pot fi descoperite numai citind cartea.
Suspansul creat de autor si cursivitatea sau fluiditatea unui thriller SF sunt specifice si cartii de fata, reprezentand doar unele din punctele forte pentru care cititorul se va lauda ca a ales acest scriitor si roman, lectura nemaiputand fi intrerupta din momentul inceperii ‘Omului demolat’.
Asemanator oarecum unui film cu gangsteri din secolul XX, dar transpus in secolul XXIV, romanul dovedeste ca vechile instincte, deci si cele ucigase, se pot regasi cu usurinta si intr-o societate avansata sau a viitorului.
Finalul romanului, probabil surprinzator pe alocuri, se dovedeste cu atat mai mult unul inspirat, in opinia mea, prin Demolarea despre care se aduce aminte pe parcursul cartii putandu-se intrezari chiar ceva datator de speranta. Chiar daca acest final poate reprezenta o surpriza, sunt de parere ca cel care a citit acest roman nu se poate declara dezamagit. Combinatia de genuri (SF, thriller, suspans) este magistral realizata de Bester.
In concluzie, poti fi de acord cu cei de la ‘Fantasy & Science Fiction Magazine’ atunci cand afirma despre ‘Omul demolat’ urmatoarele : ‘un thriller SF fascinant’ si ‘o carte de referinta a genului’ .
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau