Blestemul lui Caragiale. Câți copii i-au murit scriitorului?

20

Dimensiune font:

| 12-12-2022 14:42

În „Istoria literaturii române de le origini și până în prezent”, George Călinescu îl descrie pe Ion Luca Caragiale ca fiind cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

Cine a fost Caragiale?

Ion Luca Caragiale s-a născut în Haimanale, județul Prahova în anul 1852. Data nașterii a fost o problemă controversată pentru că scriitorul spunea că s-a născut în noaptea de 29 spre 30 ianuarie, însă în anul 1970 a fost descoperit certificatul de naștere în Arhivele Statului și era menționat că acesta s-a născut pe 1 februarie 1852.

În anul 1904 s-a autoexilat în Berlin după ce a pierdut un proces de calomnie pe care l-a intentat lui Caion, publicistul care i-a adus acuzațiile de plagiat ale piesei „Năpasta”.

Acesta s-a mutat cu familia în cartierul Willmersdorf și copiii au fost înscriși la școală. O bună perioadă de timp acesta a fost mulțumit de alegerea făcută, însă dorul de țară și de prieteni l-au determinat să se exprime în scrisori. Tot în Berlin, pe 10 iunie 1912, a murit subit.

Comediile lui Caragiale expun efectele asupra societății urbane românești a introducerii pripite a unui mod de viață modern și a rezultatelor comice ale schimbărilor sociale și politice. „Conul Leonida”, „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută” sunt printre cele mai populare piese ale sale. Cu „Năpasta” a creat drama țărănească.

Câți copii a avut Caragiale?

Caragiale a avut o scurtă relație cu Maria Constantinescu, o tânără care lucra la fabrica de tutun „Belvedere” în urma căreia a apărut Mateiu (1885), primul său născut. Marele dramaturg nu a ezitat nici o clipă și l-a înregistrat imediat pe numele său.

Relația cu Maria s-a încheiat repede, însă scriitorul s-a ocupat în continuare de educația și creșterea fiului lor.

Mateiu Caragiale a fost un copil inteligent și extrem de sensibil. Acesta a știut că este copil din flori și uneori, aproape nebunesc, pretindea că are strămoși aristocrați. Deși tatăl său i-a spus că familia sa a fost una modestă.

Marele dramaturg s-a înscris în „Societatea Internațională a Chelnerilor”, deoarece spera să devină unul dintre cei mai buni berari din București, iar acest lucru l-a determinat pe Mateiu să-și numească tatăl „berarul, nevrednic, vulgar, cartofor, crai și bețiv”, scrie a1.ro.

În 1923, la 38 de ani, Mateiu Caragiale s-a căsătorit cu Marica Sion, una dintre fiicele poetului G. Sion care avea 63 de ani, însă acest lucru nu l-a deranjat. Pentru el era important că devenise proprietar de moșie și își împlinise visul de a deveni boier.

Acest vis a fost de scurtă durată pentru că în 1935, în urma unui accident vascular, Mateiu și-a găsit sfârșitul.

În anul 1889, Ion Luca Caragiale s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Aceștia au avut două fete, Ioana (1889) și Agatha (1890), care au murit timpuriu din cauza tusei sau a difteriei.

Pe 3 iulie 1893, din căsnicia cu Alexandrina, se naște Luca Caragiale, cunoscut în literatura Română ca Luchi. Acesta a avut o carieră ca traducător și scriitor aparținând atât simbolismului, parnasianismului, cât și literaturii moderniste.

Copilăria și adolescența și-a petrecut-o alături de familie prin Europa datorită proiectelor artistice ale tatălui său.

Pe 7 iunie 1921, la doar 28 ani, Luca a murit în urma unor complicații date de o pneumonie.

Mezina familiei Caragiale, Ecaterina Logadi Caragiale, a fost singura care a avut o viață lungă trăind 90 de ani. Ea a fost cunoscută ca memorialistă, după ce a notat într-un manuscris toate amintirile ei despre marele dramaturg și despre familia ei.

Dacă Mateiu Caragiale își numea tatăl „nevrednic, vulgar și bețiv”, Ecaterina a scris doar cuvinte frumoase și de laudă despre tatăl său. De asemenea, tot în lucrarea sa a amintit și de o perioadă mai puțin plăcută din viața familiei Caragiale, atunci când scriitorul a fost nevoit să vândă cărțile din bibliotecă pentru a putea asigura traiul zilnic.

La trei ani după moartea lui Ion Luca Caragiale, Ecaterina, Luchi și mama lor s-au întors în țară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Situație ciudată în Guvern: Ciolacu spune că nu cedează la șantaj, ministrul Culturii 'își exprimă speranţa' că salariile vor crește
15/05/2024 16:23

In interiorul Guvernului s-a generat o situatie extrem de ciudată, din cauza protestelor angajatilor din muzee, care amenintă cu boicotarea ”Noptii Muzeelor”. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis angaja ...

Scopul odios urmărit de Comintern: pierderea de către România a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei și Dobrogei
15/05/2024 11:51

Cominternul, organizatia internatională comunistă fondată in 1919 de Lenin, care avea ca scop lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale si pentru formarea unei republici sovietice internationale, a fost ...

Preotul Constantin Necula: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori”
14/05/2024 09:11

Preotul Constantin Necula consideră că Romania duce lipsă in prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie ...

Mihai Trăistariu, reacție după ce cântărețul NEMO a câștigat Eurovision. „Dacă ești șters, n-ai nicio treabă”
13/05/2024 22:24

Elvetia a castigat Eurovision 2024, cu al său artist Nemo, care a cantat o piesă despre călătoria sa de descoperire non-binară. „Dacă esti sters si cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a come ...

Câți „soți” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrițe
13/05/2024 16:26

  Cati „soti” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrite Destinul Tatianei Iekel s-a derulat in umbra căsniciei cu Florin Piersic, e ...

Misterul locului în care a fost pictată „Mona Lisa” a fost rezolvat
13/05/2024 12:35

Peisajul din tabloul „Gioconda” de Leonardo da Vinci a starnit dezbateri nesfarşite, unii istorici de artă sugerand că priveliştea a fost imaginară şi idealizată, iar alţii susţinand că ex ...

Victor Rebengiuc vrea să mai renunțela unele roluri
13/05/2024 12:22

Victor Rebengiuc nu vrea să renunte la teatru. "Pe scenă mă simt cel mai bine. Eu nu prezint niciun fel de interes ca persoană privată, in viaţa mea de om obişnuit. Nu am nimic deosebit, nimic spec ...

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează
13/05/2024 12:19

Starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor, a anunţat luni Spitalul Foişor, unde acesta este internat de săptămana trecută. "Evaluarea domnului Florin Piersic, re ...

Cristian Tudor Popescu: „Mihai Eminescu s-a născut în Moldova, dar nu este de origine de-acolo”
13/05/2024 08:08

Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, in cadrul unei conferinţe despre Mihai Eminescu pe care a susţinut-o, sambătă seara, la Targul de cArte Alba Transilvana, că poetul nu este, aş ...

VIDEO Nemo a câştigat Eurovision 2024 pentru Elveția cu piesa „The Code”
12/05/2024 10:04

 Editia 2024 a Eurovision a fost castigată de artistul Nemo, din Elvetia, cu „The Code", un cantec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care incheie o competiţie marcată de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei