Calatorii initiatice
Dimensiune font:
Sunt un fan al colectiei Nautilus si al literaturii SF in general. Am cumparat de la Nemira seriile Dune si Marte si multe alte carti. La ora actuala am terminat Contact de Carl Sagan – o carte complexa, pe gustul meu, care mi-a amintit de Asimov. Este o carte greoaie si plina de informatii, iar in final concluziile sunt incerte si interpretabile. Pe tot parcursul cartii se observa un razboi tacit intre religie si stiinta, uneori cu argumente solide de partea stiintei, alteori cu intrebari la care religia raspunde foarte usor; un lucru bun, dupa parerea mea, este ca fiecare cititor poate crede si interpreta ce vrea.
Un alt atu al acestei carti este acela ca descrie bine lumea oamenilor de stiinta, o lume inchisa, anosta si plicticoasa, in care doar micile reusite pe plan profesional aduc satisfactie vietii. Cartea trateaza si chestiuni politice; fiind scrisa in 1985, harta lumii este impartita de Cortina de Fier, Uniunea Sovietica si SUA fiind state rivale. Cartea indeamna la ratiune, unire intre oamenii de stiinta divizati de Cortina de Fier, dorinta de a impartasi informatii de cealalta parte a baricadei fiind reciproca. Cartea merita citita. Lectura placuta!
Lumea lui Rocannon
Un alt volum pe care l-am citit este Lumea lui Rocannon de Ursula K. Le Guin, o carte mica, de buzunar, cu 152 de pagini. Nu am mai citit carti scrise de Ursula K. Le Guin, asa incat nu stiam la ce sa ma astept. In orice caz, pe masura ce o parcurgeam ma indigna faptul ca multe lucruri erau incomplet descrise, insuficient explicate, de parca autoarea ar fi dorit doar sa tragi cu ochiul pe gaura cheii si sa detaliezi dupa cat de mult ai vazut. O lume fantastica, la granita dintre mit si legenda, imbinata cu o lume a viitorului tehnologizata si in plin razboi.
Este prima carte de acest gen pe care o citesc, carte care imbina doua genuri de literatura SF – genul fantastic si genul SF tehnologizat, bazat pe argumente stiintifice. Dupa parerea mea, cartea a fost scrisa pentru a mai lasa loc unei continuari.
Lumea lui Rocannon a fost comparata cu Stapanul Inelelor. Am citit cu multa placere Stapanul Inelelor si, intr-adevar, intalnim elemente de descriere asemanatoare, dar, ca si in Stapanul Inelelor, multe nume proprii date in functie de regiuni de popoare diferite.
S-ar putea spune ca intr-un fel este o miniatura a capodoperei lui Tolkien, dar totusi… departe de aceasta. Acum citesc Dune cartea I si Apocalipsa de Stephen King. Este prima data cand citesc o carte de Stephen King si sunt foarte incantat. Si el are similitudini cu Tolkien prin faptul ca are multe personaje care interactioneaza diferit, iar la un moment dat se intalnesc. Nu vreau sa spun mai mult pana nu imi fac o parere finala, desi mai am putin si termin volumul 1. Va doresc lectura placuta!
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau