Cât de importante sunt poveștile pentru copii
Dimensiune font:
Copiii adoră timpul în care părinții, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant și promovează cunoașterea generală și vocabularul. Timpul petrecut de copii și părinți împreună citind o carte este important pentru dezvoltarea celor mici și este de neprețuit. Acest lucru creează o dorință de cunoaștere și încredere, pe care copiii o oferă celor de lângă ei, din familie. Dar nu toate cărțile sunt la fel. De aceea, părinții ar trebui să aleagă cu foarte mare atenție ceea ce le citesc copiilor lor, astfel încât să lase o impresie pozitivă de durată.
În cel mai bun caz, cărțile pot fi folosite pentru a transmite către copii normelor și liniilor directoare în relațiile interumane. Cărțile cu fond moral, încorporate într-o poveste prietenoasă cu copiii, sunt deosebit de ușor de reținut cu copiii. Conținutul transmis însoțește de obicei tinerii pentru o lungă perioadă de timp, până la vârsta adultă.
De asemenea, este posibil să folosești cărțile pentru a face față evenimentelor curente care au avut loc în familie. Copiii nu sunt încă capabili să clasifice sentimentele pe care le simt bine, iar cărțile îi ajută să atingă o astfel de competență.
De ce contează poveștile pentru viitorul copiilor?
Te-ai întrebat vreodată de ce băieții și fetele aleg anumite jucării, culori și povești particulare? De ce fetele vor să se îmbrace în roz și să fie prințese, sau băieții să fie Darth Vader, războinici și aventurieri în spațiu? Pentru că poveștile spuse copiilor pot face diferența.
Savanții au descoperit că poveștile au o influență puternică asupra înțelegerii rolurilor culturale și de gen ale copiilor. Poveștile nu dezvoltă doar alfabetizarea copiilor; prin ele se transmit valori, credințe, atitudini și norme sociale care, la rândul lor, modelează percepțiile copiilor asupra realității.
Copiii învață cum să se comporte, să gândească și să acționeze prin personajele pe care le întâlnesc prin povești.
Poveștile - indiferent dacă sunt spuse prin cărți ilustrate, dans, imagini, ecuații matematice, cântece sau relatări orale - sunt unul dintre cele mai fundamentale moduri în care comunicăm. Acestea îi ajută pe copii să dezvolte empatie și să-și cultive gândirea imaginativă și divergentă, mai exact acea gândire care generează o serie de idei posibile sau soluții în jurul evenimentelor din poveste, mai degrabă decât să caute răspunsuri unice sau literale.
Cercetătorii au arătat, de asemenea, modul în care poveștile pot fi folosite pentru a schimba perspectivele copiilor despre punctele lor de vedere asupra oamenilor din diferite părți ale lumii. Și nu doar asta; poveștile pot influența, de asemenea, modul în care copiii aleg să acționeze în lume.
Lectura creează o legătură intimă între membrii familiei. Permite discuții și conversații despre situația actuală a oamenilor. Citirea cărților împreună cu părinții îi ajută în special pe copiii mici să se orienteze către lume și circumstanțele ei și să își găsească drumul în jurul ei. Prin urmare, lectura ar trebui să fie un ritual fix și regulat în fiecare familie. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau