Christopher Priest – Lumea inversa
Dimensiune font:
Am luat Lumea inversa din raft cu o anumita retinere. Nu stiam mare lucru despre autor, nu citisem alte carti ale lui si, chiar daca premisa cartii este interesanta, mi se parea ca va fi o dezamagire. Priest insa reuseste sa ia povestea greu credibila, sa o modeleze, sa o cizeleze si sa scoata din ea o mica nestemata.
Lumea lui Helward Mann este un hiperboloid. Asta am aflat de pe coperta 4, insa ce insemna nu mi-a fost clar pana nu am vazut o imagine efectiva a reprezentarii matematice. Povestea lui Helward este oarecum distopica, el traind intr-un oras care se deplaseaza continuu catre punctul Optim. Optimul reprezinta o zona de pe suprafata planetei unde, spun ghildele, conditiile de viata se apropie cel mai mult de cele de pe Pamant.
Ghildele, impartite in Ghilda Liniilor, Ghilda Viitorului, Ghilda Tractiunii, Ghilda Trocului si Ghilda Podurilor, beneficiaza de puterea politica, influenteaza educatia populatiei, asigura calea de rulare, fac schimburi cu localnicii, intr-un cuvant fac tot ce este posibil pentru a asigura continuitatea orasului.
Pe masura ce povestea inainteaza si il urmam pe Helward prin stagiile uceniciei in cadrul Ghildei, devine evident ca exista o poveste ascunsa. Autorul face o treaba excelenta prin faptul cum intelege sa dezvaluie misterul acestei povesti, un mister revelator pentru sensul cartii.
Am fost surprins cand, dupa cateva capitole naratiunea trece de la persoana a treia la persoana intai. Astfel personajele sunt aduse mai aproape de cititor si conflictele interioare sunt puternic evidentiate.
Priest a oferit si cateva explicatii stiintifice asupra lumii hiperboloid ce s-ar putea sa nu multumeasca cativa cititori din cauza termenilor tehnici, insa acestea sunt rezonabile si usor de inteles cu un pic de documentare.
Atmosfera cartii este una apasatoare, sentimentul de urgenta si necesitate ce ii conduce pe cei din oras este evidentiat si prin stilul autorului care nu lasa actiunea sa lancezeasca deloc.
Finalul este surprinzator dar din pacate e prea succint. Practic, as fi dorit explicatii suplimentare, o incheiere mai rotunda. Pot asemana sentimentul cu urcarea pe o culme muntoasa, doar ca sa descoperi ca ai ajuns de fapt pe un delusor.
Lumea inversa si Magicienii sunt cele doua carti ale lui Christopher Priest publicate de editura Nemira.
Lumea inversa a luat premiul British Science Fiction, meritat pe deplin dupa parearea mea de pasionat cititor de SF.
Ati citit cartea? Cum vi s-a parut?
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau