Frank Herbert – Dune
Dimensiune font:
Sa scrii despre Dune la multi ani dupa publicarea ei, si la tot atata timp de cand este recunoscuta ca o capodopera a genului SF este o sarcina grea fiind aproape imposibil sa spui ceva ce nu s-a spus si sa nu devii banal.
Totusi o sa incerc sa fac accesibile ideile din carte pentru o generatie noua, diferita de cea care a crescut cu Dune si poate a recitit-o cu drag. Dune ne spune povestea umanitatii la multe mii de ani dupa timpurile prezente. In acest univers indepartat Case nobile impart diverse proprietati si toate sunt unite sub conducerea Imparatului. Insa orice sistem monarhic are slabiciunile lui iar lupta pentru putere este una dintre aceste slabiciuni.
Dune se concentreaza pe povestea Casei Atreides (urmasii literari ai Atreizilor din mitologia greaca) si rivalitatea acesteia cu Casa Harkonnen. Rivalitatea este speculata de catre Imparat care vede in Leto Atreides un rival puternic.Oamenii din jurul Ducelui Leto il urmeaza din loialitate si dragoste in locul obligatiei, iar loialitatea este un lucru rar in Univers.
Stapanirea planetei Dune – sau Arrakis – este cadoul otravit facut de Imparat Casei Atreides, motivatia acestui cadou insa este o parte importanta a intrigii si nu vreau sa vi-o dezvalui. Arrakis este cea mai importanta planeta a imperiului, este sursa melanjului un drog, un blestem si o binecuvantare in acelasi timp. Melanjul prelungeste viata oamenilor, asigura transportul interstelar la viteze hiperluminice si ofera darul prestientei (o forma de ghicire a viitorului cel mai probabil din lantulde viitoruri posibile). Intregul univers este dependent de melanj, practic o lipsa a acestuia ar aduce Imperiul in blocaj. De aceasta este Dune importanta si rolul lui Leto in a-i exploata resursele nu este unul usor.
Clima Dunei este practic desertica pe intreaga suprafata si este populata de creaturi misterioase, insuficient cunoscute, printre care cele mai vizibile sunt uriasii viermi de desert. Aceasta clima a creat insa un popor puternic, adaptat desertului, un mod unic de viata pe care Herbert il dezvaluie pas cu pas cititorului. Fremenii sunt locuitorii unei planete care detine cea mai importanta resursa a Universului si totusi ei au nevoie de cu totul alta resursa.
Un alt tip de sete ii usuca si aceasta sete continua le-a format cultura, traditiile si credintele intr-un amestec uimitor ce merita descoperit. Ducele Leto se muta impreuna cu familia pe noul sau teritoriu, incercand din rasputeri sa inteleaga planeta. Concubina sa Jessica, mama copilului Ducelui este membra a unui ordin numit Bene Gesserit. Acest ordin conduce un program genetic de imperecheri al carui scop nu trebuie dezvaluit.
Fiul Ducelui, Paul, personajul central al romanului a beneficiat de antrenamentul prana-bindu al ordinului Bene Gesserit, a invatat metode de lupta corp la corp de la maestrii militari ai ducelui si este fortat sa paraseasca lumea copilariei o data cu mutarea pe Dune.
Imediat dupa ajungerea pe Dune Leto se confrunta cu problemele unice ale administrarii unei asemenea planete. Fremenii nu il privesc cu simpatie si el trebuie sa le castige increderea, un lucru greu cand acestia au fost exploatati pana atunci de catre Harkonneni. Paul se confrunta cu primul atentat la viata sa si acest lucru este practic punctul de pornire al unei lupte intre Casa Atreides si Casa Harkonnen, aceasta din urma sustinuta si de imparat. Ducele Leto este tradat, iar Paul si mama lui trebuie sa se ascunda in desert. Aici calitatile lui Paul ies la iveala iar rolul mamei lui nu este cu nimic mai putin important.
“Melanjul” de ecologie, religie si politica fac din Dune o opera SF de prim rang. Modul in care Frank Herbert isi dezvolta personajele, personalitatile lor distincte, modul de dezvoltare a conflictului, finalul palpitant fac din Dune o carte pe care nu trebuie sa o ratezi. Dune nu este SF decat prin timpul in care este plasata. Dune este literatura de cea mai mare clasa. Ovidiu Covaciu
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau