Am citit Poarta abia la 30 de ani dupa prima publicare, insa ea a ajuns imediat in lista mea de top 10 carti Science Fiction. Ce o separa de celelalte opere SF? Caracterele. Frederik Pohl este un foarte bun scriitor, care aminteste de Robert Silverberg, caracterizarile acestuia din urma fiind mai reusite, insa, capacitatea lui Pohl de a manipula cantitati mari de intriga la un nivel chirurgical este incredibila. Atat Pohl, cat si Silverberg creeaza lumi si caractere vii si credibile, amandoi dezvoltandu-si temele subtil, prin intriga si caracterizari mai degrabă decât prin dialoguri lungi si stufoase, ori prin alte mecanisme.
Poarta este un asteroid in sistemul nostru solar, care a fost transformat intr-o baza de operatiuni de catre o veche rasa extraterestra misterioasa, cunoscuta sub numele de Heechee. Extraterestrii au abandonat baza cu mult inainte ca omenirea sa fi inventat roata. Singurul lucru ramas pe Poarta sunt navele Heechee, care pot fi programate pentru calatorii interstelare. O imensa corporatie multinationala plateste prospectori pentru a parcurge anumite trasee la bordul acestor nave si a aduce inapoi orice fel de noi descoperiri. In ciuda asteptarilor mari, misiunile de prospectare inregistreaza rate mari de esec.
Primul personaj care ne este prezentat la inceputul cartii este Robinette Broadhead, un om bogat, care duce o viata de lux pe pamant si care se afla la marginea unei masive caderi depresive. Actiunea comuta intre povestea trecutului lui Broadhead, cum a ajuns pe Poarta si a dat marea lovitura si prezentul, sesiunile sale de terapie. Subiectul in sine este unul intrigant, atmosfera din Poarta spatiala amintind cumva de epoca “Gold Rush” din San Francisco al ani 1848-1855 San Francisco. Toata lumea participa ca sa dea lovitura in viata si sa intreprinda o calatorie riscanta dar cu benficii mari. Cititorul va simti admiratie pentru acesti oameni si se va intreba daca si el, intr-o situatie similara si-ar risca viata intr-o asemenea masura pentru o potentiala recompensa uriasa.
O problema stiintifica am fost contrariat ca in carte nu a fost explicat modul in care navele Heechee erau in stare sa calatoreasca cu viteze foarte mari, dar efectul de dilatare nu a fost observat. Erau capabile sa se deplaseze la viteza luminii si chiar mai repede, dar o luna petrecuta pe nava insemna o luna de timp care trecuse si pe Poarta, cand defapt, in realitate, o luna care trece pe nava ar insemna mai multi ani petrecuti pe Poarta. Poarta este considerat drept un roman clasic de Science Fiction.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau