Gala UNITER va fi organizată la Iaşi
Dimensiune font:
* toată crema teatrului românesc va fi prezentă în luna mai la Iaşi * Gala Premiilor UNITER va avea loc în acest an în incinta Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” * la eveniment sunt aşteptaţi peste 200 de artişti, dar şi reprezentanţi ai caselor regale şi princiare din ţară şi din Europa
Fostul ministru al Culturii, director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi preşedinte al UNITER Ion Caramitru, a anunţat ieri, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cristian Adomniţei, că a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER se va desfăşura la Iaşi, în incinta Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, în data de 13 mai. Ar fi cea de-a doua organizare a acestui eveniment în afara Bucureştiului, după cea din 2007, de la Sibiu, declarat în acel an „capitală culturală europeană”. „La această gală la care se vor acorda premiile anuale ale UNITER, Oscarurile româneşti, vom avea invitaţi din ţară şi din străinătate. Consiliul Judeţean, ca partener al UNITER în desfăşurarea acestui eveniment, va avea şi o contribuţie financiară în valoare de 180.000 lei. Căutăm şi parteneri locali din comunitatea noastră, care să vină şi să sprijine această gală, pentru ca ea să aibă parte de o desfăşurare deosebită”, a declarat Cristian Adomniţei.
„Putem arăta întregii lumi Iaşul cum este acum, teatrul cum este acum” – Ion Caramitru
Dan Lungu, manager de proiect
Bugetul total acestei gale este de un milion de lei, iar manager de proiect este noul director al Muzeului Literaturii Române, filiala Iaşi, scriitorul Dan Lungu. „Ideea de a veni la Iaşi cu acest eveniment de anvergură o avem mai demult în minte şi, gândindu-mă în perspectivă, la candidatura Iaşului la poziţia de capitală culturală europeană, presupune fără doar şi poate înlănţuirea mai multor evenimente de prim rang în acest oraş minunat, care să-i justifice acest drept la existenţa culturală a României. Sunt foarte legat de Iaşi, mai ales că perioada mea de ministeriat a fost dominată de o listă de priorităţi, pe locul întâi fiind crearea programului naţional de restaurare a monumentelor, lucru care s-a petrecut prin Hotărâre de Guvern şi prin realizarea unui buget propriu al acestei ambiţii, ţinând cont de elementele primordiale ale acestui principiu. În monumentele României sunt păstrate nu numai efigii ornamentale ale unor epoci, ci foarte mult din identitatea noastră naţională. Iaşul a fost campion naţional a investiţiilor Ministerului Culturii de atunci. Cei 4 ani de ministeriat nu au fost de ajuns ca să pot să termin tot am început. Restaurarea Teatrului Naţional a început pe fondurile pe care eu le-am înaintat. Cred că nici un monument important din Iaşi nu a ieşit din listă. Apariţia splendidă a Teatrului Naţional în peisajul ieşean este un lucru absolut ieşit din comun. Nu cred că există la ora asta în România un spaţiu mai generos şi frumos şi plin de istorie pentru gala noastră decât acest edificiu”, a declarat Ion Caramitru, fost ministru al Culturii în guvernarea CDR. Potrivit preşedintelui UNITER, Iaşul a primit prin acel program naţional de restaurare a monumentelor cel mai mare procent din fonduri, în jur de 30 la sută din banii care erau prevăzuţi din fondul naţional.
Oscar românesc, caut sponsor!
Dacă Ion Caramitru a reuşit să aloce fonduri către conservarea sau reabilitarea monumentelor Iaşului din surse de finanţare exclusiv bugetare, paradoxal, pentru desfăşurarea acestei gale de premiere, ale cărei costuri ajung la 1 milion de lei, nu există încă constituit un fond. „Gala UNITER nu este un lucru uşor de realizat. Presupune cheltuieli foarte mari. Primele 10 gale au mers deosebit de bine, aproape în exclusivitate cu fonduri venite de la sponsori. Din cauza perioadei de tranziţie fără de sfârşit şi a crizei care a reuşit să lovească România, sponsorii au scăpătat. Anul trecut am reuşit să revenim la Teatrul Odeon din Bucureşti, celelalte două gale anterioare au avut loc în studiourile TVR, care a presupus mult mai puţine cheltuieli. Transportul şi cazarea a peste 200 de oameni care trebuie să vină, premiile care se dau sau trofeele, toate acestea necesită bani. Dacă la început sponsorii veneau cu nemiluita, acum, din cauza crizei, aceştia s-au rărit foarte mult, iar fondurile la care puteam să sperăm aproape că au dispărut, fiind vorba de instituţiile publice sau de Ministerul Culturii. Va trebui să găsim înţelegere la hoteluri, să vedem cum rezolvăm şi cu transportul de la Bucureşti sau din alte zone până la Iaşi”, a mai spus Caramitru.
Prinţi şi principese pe scena Teatrului Naţional
În ce priveşte câştigul Iaşului înainte, dar mai cu seamă după desfăşurarea acestei gale, preşedintele UNITER a susţinut că venirea la Iaşi a peste 200 de oameni din Bucureşti şi din străinătate, printre care se vor afla şi membri ai caselor regale europene, va naşte şi ambiţii în plus. „Putem arăta întregii lumi Iaşul cum este acum, teatrul cum este acum. Toate aceste lucruri pot fi suficiente argumente pentru acceptarea acestui lucru absolut firesc, ca această gală să fie la Iaşi. Contribuţia Iaşului este fabuloasă în ce priveşte oferta cealaltă, morală şi arhitecturală, de istorie şi de tradiţie. Casa Regală va fi prezentă şi anul acesta la gala UNITER. De 20 de ani nu lipseşte. După ce principesa Margareta a venit personal timp de 7 gale, Casa Regală a luat hotărârea să aducă la fiecare ediţie un alt membru al casei regale europene. În ultimii 5 ani, mereu a fost un prinţ sau o principesă, care a înmânat premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului. Doresc ca, împreună cu cele două instituţii care sunt găzduite în clădirea Teatrului Naţional să putem realiza întregul spectacol, exclusiv cu artişti de aici, pentru că sunt forţe egale cu ce se întâmplă în Bucureşti sau în alte teatre din ţară”, a mai declarat Ion Caramitru. După aprecierile făcute monumentelor Iaşului, Caramitru a schimbat registrul şi a arătat, cu părere de rău şi latura slabă a Iaşului. „Traseele turistice ocolesc Iaşul, în general. Nu pot oferi eu explicaţii, dar cred că se face o foarte mare greşeală că nu se dezvoltă acest traseu turistic cu totul inedit şi plin de istorie şi de valoare”, a spus fostul ministru al Culturii. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau