George Meredith (1828-1909), poet si romancier, unul dintre principalii autori ai perioadei victoriene, demonstreaza prin romanul Sandra Belloni ca are un stil care se distinge prin bogatia in metafore, interventii lirice, dialoguri spirituale si stralucite incursiuni in psihologia personajelor.
Actiunea se desfasoara in secolul XIX, intr-o perioada in care italienii luptau pentru independenta de stat, dorind eliberarea de sub conducerea austriaca. Personajul principal, Emilia Alessandra Belloni, cantand cu o voce divina seara de seara in padurea de brad invecinata domeniului Brookfield, va atrage atentia si curiozitatea domnisoarelor Pole (Arabella, Cornelia si Adela), stapanele Brookfield-ului, fiicele unui negustor instarit din Cetatea Londrei, Samuel Bolton Pole. Domnul Pericle, de origine grec, partenerul in afaceri, mai bogat, al domnului Pole, va ramane si el impresionat de vocea Emiliei Belloni, fiind un admirator al muzicii de valoare, dovedind un interes real pentru sustinerea cultivarii talentului domnisoarei Belloni.
Unul din adversarii familiei domnisoarelor Pole il reprezinta Laura Tinley si familia acesteia, detinatoare a unui domeniu insemnat. Aceasta rivalitate se accentueaza si mai mult dupa cateva glume ale Laurei Tinley la adresa unor metafore folosite de stapanele Brookfield-ului pentru a desemna un anumit comportament sau o atitudine afisata in societate. Oricum, domnisoarele Pole au un aer de superioritate, dispret si ironie la auzul numelui de Tinley. Intriga tesuta in jurul Emiliei (Sandrei) Belloni si vocii acesteia reprezinta, de fapt, punctul central de atractie al romanului, miza fiind, insa una mai profunda, si anume maturizarea tinerei fete talentate, dar si a celorlaltor personaje care intra in legatura cu ea pe parcursul cartii.
Romanul dezvolta multiple jocuri ale sentimentelor, ale dragostei, ilustrand dezamagiri profunde, tradari neasteptate, rasturnari de situatie si schimbari traite de personaje, punctul comun fiind drumul spre maturizare al acestora. Stilul lui Meredith se observa lesne din interventiile sale de factura filosofica asupra psihologiei fiecarui personaj determinant in poveste, cititorul putand gasi formule de exprimare. Intr-adevar, acest roman poate fi considerat o fresca bine realizata a Angliei secolului XIX, a unei societati frecventate de personaje pitoresti. Intrigile amoroase si situatiile pline de haz sunt redate de autor intr-un mod subtil si rafinat. Proza acestei epoci trezeste un sentiment de nostalgie in prezent, operele literare din perioada respectiva catalogandu-se drept esentiale in dezvoltarea culturii mondiale. In concluzie, romanul Sandra Belloni face parte din genul romanului de dragoste, dar are in mod cert si valente filosofice, autorul dovedindu-si maiestria stilistica personala si ilustrand unicitatea acelei epoci.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau