Cand le-am vazut pentru prima data in librariile noastre, in anii ’90 (erau in original, in engleza), mi-am zis despre cartile fantasy ca-s pentru copii sau infantili. Apreciam ca vor prinde greu la publicul romanesc, pentru ca nu aveam traditia lor inainte de 1989 (cu exceptia eventuala a lui Tarzan si Poveste cu un Hobbit). Cand am vazut anul acesta, 2008, numele lui George R.R. Martin (pe care-l stiam cu SF-ul Regii nisipurilor, din Almanahul Anticipatia), pe un volum fantasy, mi-am dat seama ca lucrurile sunt mult mai serioase. Iata de ce am luat Urzeala tronurilor, vol. 1, gasit la un anticariat. Lectura avea sa-mi confirme ca alegerea merita toti banii: m-a captivat atat lumea propusa de Martin, cat si felul lui de-a o povesti. Parca-mi aminteste de Vintila Corbul…
Prin urmare, cum ar arata Evul Mediu fara crestinism, dar cu cavaleri si tinuturi de legenda, pe o planeta ca Terra, dar cu anotimpuri ce dureaza ani de zile? Cum ar actiona oamenii, organizati in regate, in dorinta lor de putere, ce intrigi s-ar naste si ce mijloace ar avea ca sa le infaptuiasca intr-o astfel de lume, ne spune cu un talent specific George R.R. Martin. Similitudinea cu epopeea Regii blestemati scrisa de Maurice Druon pare evidenta.
Romanul este practic o varianta de istorie alternativa a unor vechi evenimente pamantene, tratate cu mintea deschisa a sfarsitului de secol XX. Personajele si intriga te captiveaza si te face sa uiti de fictiune si sa intri adanc in actiune. Autorul iti spune o poveste de odinioara, cum facea si Homer la vremea sa, si daca stii sa lasi loc in sufletul tau misterului, curiozitatii si empatiei, intri pe calea sigura a devorarii epopeii propuse de George R.R. Martin. Capitolele poarta numele personajelor care intra in scena rand pe rand si pe care ai ocazia, astfel, sa le retii mai bine. Primul volum aduce in prim-plan infrigurata granita de nord, cu imensul ei Zid de aproape 200 m inaltime (la marginea unei paduri de Sequoia), lung de sute de kilometri si vechi de 8000 de ani, cu garda Rondul de Noapte ce-l pazeste tot mai subtiata si cu lumea intunecata de dincolo de zid, unde salasluiesc infricosatorii Ceilalti.
De asemenea, avem intriga de la curtea regelui, unde regina vrea sa faca jocurile, urmarindu-si telul fara scrupule, dezvoltand si o actiune politista. O lume indepartata, ce ne aminteste de calatoriile venetienilor si genovezilor, situata in est, care devine apoi locul de refugiu, de pribegie, de azil politic, daca vreti, al urmasilor regelui inlaturat si asasinat de cei aflati acum la putere. Mostenitorul inlaturat si sora sa constituie alta intriga, construita pe dorinta de revansa. Iata deci cum un stat incepe sa fie atacat subversiv din mai multe directii, din interior si exterior, amenintandu-i-se stabilitatea si pacea existente.
Fara indoiala, cititorul iese mult mai instruit dintr-o lectura de asemenea calibru, pentru ca ea s-a realizat cu harul unui autor ce si-a adjudecat premiile Hugo si Nebula pentru Regii nisipurilor, dar si premiul Locus pentru aceasta prima parte a epopeii de 7 romane, intitulata A Song of Ice and Fire (Un cantec de gheata si foc).
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau