Joseph Conrad (Teodor Josef Konrad Korzeniowski) este unul dintre marii scriitori englezi moderni, opera sa influentand mari autori precum Virginia Woolf, Graham Green, Thomas Mann sau Ernest Hemingway.
Corsarul. Falk, editata pentru prima oara in 1923, poate fi considerata o imbinare de genuri (roman de aventuri, roman istoric, roman filosofic, roman de dragoste). Actiunea din Corsarul se desfasoara la finalul secolului al XVIII-lea, la cativa ani de la revolutia franceza. Intriga romanului se tese in jurul unui batran “lup de mare”, Peyrol, care doreste sa-si petreaca ultimele zile, indiferent de numarul lor, intr-un loc cat mai retras, linistit si relativ ferit de pericolele intalnite pe parcursul unei vieti petrecute pe mari si oceane.
Existenta lui Peyrol a stat mereu sub semnul aventurilor, al neprevazutlui si al nesigurantei zilei de maine. Din acest motiv, notoriul pirat cauta un loc unde sa se poata retrage pentru a-si trai in tihna restul zilelor. Calatoria il conduce la ferma Escampobar, situata in imediata apropiere a tarmului francez la Marea Mediterana. Nu dupa mult timp de la sosirea sa la ferma, insa, corsarul va simti din nou chemarea marii. Astfel, destinul lui Peyrol se va intersecta pe parcursul cartii, printre altele, cu cel al unui locotenent francez, Eugene Real. Diferentele de opinii – si nu numai – duc la existenta unei stari conflictuale intre doua caractere puternice, respectiv Peyrol si locotenentul Real. Ceea ce-i apropie pana la urma pe cei doi este interesul comun de aparare a patriei in fata dusmanului reprezentat de englezi.
Misiunea locotenentului Real este, pe de o parte, urmarirea miscarilor englezilor din preajma tarmului francez, iar pe de alta parte, inducerea in eroare a inamicului prin scaparea intentionata a unor scrisori si documente ce contineau mesaje false cu privire la actiunile viitoare ale francezilor. Se subintelege amploarea riscului asumat pentru indeplinirea misiunii amintite.
Joseph Conrad, prin stilul aparte, reuseste sa reliefeze legaturile dintre personajele cartii sale, conturand trasaturile si taria fiecarui caracter – sentimentele, lupta interioara, atributele definitorii ale personajelor romanului. Autorul se dovedeste a fi un fin critic al personajelor sale, observand cu meticulozitate evolutia acestora de-a lungul actiunii cartii. Afirmatia lui Graham Green cu privire la personajele conradiene sintetizeaza perfect spiritul Corasrului: “Eroii lui Joseph Conrad, in ciuda fortei caracterului lor, a independentei, a puterii de a indura singuratatea, ne aduc o viziune lucida, uneori melancolica, a luptei zadarnice cu destinul.” Aceasta carte trebuie descoperita de fiecare cititor in parte, de aceea nu am mai dat si alte detalii, pentru ca este o lectura ce trebuie parcursa de oricine e pasionat de literatura, mai ales ca este vorba de una de valoare.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau