Lista scurtă a Book Prize 2021, dominată de creaţii care ''transgresează graniţele'' dintre ficţiune şi nonficţiune

International-Booker-Prize-min-1024x576

Dimensiune font:

| 23-04-2021 11:05

Un roman despre istoria propriei familii semnat de scriitoarea rusă Maria Stepanova şi un eseu istoric al autorului francez Eric Vuillard se numără printre cele şase cărţi selectate joi pe lista scurtă a International Booker Prize 2021, dominată de creaţii care ''transgresează graniţele'' dintre ficţiune şi nonficţiune, anunţă The Guardian.

 

 

International Booker este acordat ''unei opere de ficţiune valoroase din orice colţ al lumii'', tradusă în engleză. Şase cărţi sunt acum în competiţie pentru premiul de 50.000 de lire sterline, împărţit între autor şi traducător, toate volumele afişând ''o cantitate extraordinară de ingeniozitate şi originalitate'', a precizat preşedinta juriului, Lucy Hughes-Hallett.

După lecturarea celor 125 de cărţi înscrise în competiţie, membrii juriul au descoperit că sunt atraşi de cărţi care şterg graniţele dintre ficţiune şi nonficţiune.

Lista scurtă a ediţiei din 2021 a International Booker include romanele: ''At Night All Blood is Black'', de David Diop, traducere din franceză de Anna Moschovakis; ''The Dangers of Smoking in Bed'', de Mariana Enríquez, traducere din spaniolă de Megan McDowell; ''When We Cease to Understand the World'', de Benjamín Labatut, traducere din spaniolă de Adrian Nathan West; ''The Employees'', de Olga Ravn, traducere din daneză de Martin Aitken; ''In Memory of Memory'', de Maria Stepanova, traducere din rusă de Sasha Dugdale; ''The War of the Poor'', de Eric Vuillard, traducere din franceză de Mark Polizzotti.

''Cu siguranţă, printre numeroasele cărţi pe care le-am citit s-au aflat şi unele pe care le-am putea eticheta drept valoroase, directe, clasice, care spun pur şi simplu o poveste de la un capăt la altul. Dar, per ansamblu, cele care ni s-au părut cele mai captivante au avut un efect cumva uşor diferit'', a spus Hughes-Hallett.

''Ficţiunea ia multe, multe forme diferite, iar multe dinte cărţi sunt foarte apropiate de nişte scrieri istorice. Unele dintre acestea sunt foarte eseistice. Altele par profund personale, aproape asemenea unor memorii. Am tras concluzia că acesta este un aspect fantastic de puternic şi vital al felului în care ficţiunea este scrisă în acest moment, transgresând cu adevărat graniţele'', a mai precizat juriul.

Romanul ''When We Cease to Understand the World'', al scriitorului chilian Benjamin Labatut, ''acţionează la marginea istoriei, memoriei, eseului şi ficţiunii'', a spus Hughes-Hallett. La fel şi scriitoarea rusă Maria Stepanova, cu un roman dedicat istoriei familiei sale, ''In Memory of Memory'', şi care ''îşi creează propria formă, inalterabilă şi diafană. Un act de a spune adevărul ca niciun altul'', au mai spus membrii juriului despre cartea scrisă de Maria Stepanova.

''The War of the Poor'', un roman cu o lungime de doar 80 de pagini, semnat de scriitorul francez Eric Vuillard, spune povestea lui Thomas Müntzer, o personalitate complexă care a trăit în perioada Reformei protestante. Este, potrivit juriului, ''o operă impresionantă de reimaginare istorică, precum şi o predică revoluţionară, un denunţ furios al inegalităţii''.

Scriitorul francez David Diop a fost selectat pentru ''At Night All Blood Is Black'', care spune povestea unui soldat senegalez traumatizat, care luptă pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial, o poveste ''şocantă, crudă şi care continuă să fie prezentă prin acţiunile pe care le descrie'', a spus juriul, dar şi ''o revelaţie orbitoare, o operă încântătoare despre prietenie şi teroare''.

Cu acţiunea plasată pe o navă spaţială şi structurată asemenea unei serii de declaraţii de martor, cartea ''The Employees'', semnată de autoarea daneză Olga Ravn, este ''pe rând iubitoare şi distantă, amuzantă şi intenţionat prozaică, capabilă de a construi un sentiment de teroare existenţială într-un minut, apoi de comfort cotidian şi durere privată în următorul''.

Lista scurtă este completată de scriitoarea argentiniană Mariana Enríquez, cu ''The Dangers of Smoking in Bed'', o colecţie de povestiri în care ''foloseşte conştient figurile de stil ale poveştii de groază, poveştii cu fantome şi chiar ale literaturii de consum pentru a reflecta asupra trecutului dureros al Argentinei'', au spus membrii juriului, şi care, pe parcursul acestui proces, ''creeză un 'Realism Magic versiunea 2.0'' dintr-o subtilă perspectivă feministă''.

Câştigătorul va fi anunţat pe 2 iunie 2021, în cadrul unui eveniment virtual transmis din Coventry, Oraş al Culturii 2021.

În 2020, premiul International Booker a fost câştigat de Marieke Lucas Rijneveld, din Olanda, pentru romanul ''The Discomfort of Evening''. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
15/06/2021 13:50

Moartea l-a găsit intr-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital, inchis in ”celula” sa din spital. Cu doar cateva minute inainte de a trece in nefiinţă, a vrut doar un pahar cu lapte şi spr ...

Oana Pellea: Mi-e rușine de nepăsarea, neștiința, lipsa noastră de cultură și educație!
15/06/2021 13:00

Pe 15 iunie „a plecat dintre noi Domnul Mihai Eminescu... mai interesează pe cineva?”, transmite actrita Oana Pellea. „15 Iunie... a plecat dintre noi Domnul Mihai Eminescu... mai intere ...

Romanul
11/06/2021 13:45

Romanul "Belle de Jour" de Joseph Kessel, ecranizat de Luis Buñuel in 1967, a apărut in colecţia „Top 10+” a editurii Polirom. Publicată in 1928, povestea‑cult a lui Belle d ...

Noaptea Privighetorilor, un concert de excepție
10/06/2021 14:01

Societatea Ornitologică Romană (SOR) organizează, pe data de 12 iunie, a 9-a editie a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări si oameni se desfăsoară in mediul online, ...

Peste 50 de artişti şi studiouri independente vor participa la expoziţia RADAR 2021
10/06/2021 11:06

Peste 50 de artişti şi studiouri independente vor prezenta proiecte de artă şi tehnologie ce promovează new media art in cadrul expoziţiei RADAR 2021, care se va desfăşura, de joi pană duminică, in Ha ...

 Ultimele zile până la o comedie polițistă de excepție - „Capcană pentru un bărbat căsătorit”
09/06/2021 18:08

  După succesul inregistrat cu spectacolele „Puricele in ureche”, jucat de 2 ori la Casa de Cultură a Studentilor, „Dezbracă-te, vreau să-ti vorbesc!” si „Boeing Boeing&r ...

Ultimele zile până la o comedie polițistă de excepție - „Capcană pentru un bărbat căsătorit”
09/06/2021 16:46

Ultimele zile pană la o comedie politistă de exceptie - „Capcană pentru un bărbat căsătorit” După succesul inregistrat cu spectacolele „Puricele in ureche”, jucat de 2 ori la Cas ...

Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul LUX 2021 al Parlamentului European
09/06/2021 14:45

  Filmul „Colectiv” al regizorului Alexander Nanau (coproductie Romania/Luxemburg) a castigat premiul LUX 2021 al Parlamentului European, a anuntat presedintele legislativului, David Sassoli, ...

Scriitorul francez Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, a fost răpus de COVID-19
09/06/2021 10:26

Scriitorul Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, a murit duminică la Paris după ce s-a infectat cu COVID-19, au anunţat marţi surse din anturajul ...

„Rosto” – premieră la Teatrul ACT
07/06/2021 11:30

Pe 8 iunie, la Teatrul ACT va avea loc premiera spectacolului „Rosto”, după Ion Luca Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija. Această nouă productie, in care spiritul ludic al regizorului intaln ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei