Maeve Binchy este o scriitoare irlandeza de succes – romancier, nuvelist si jurnalist – primul roman care i-a adus celebritatea in SUA si Marea Britanie fiind Light a Penny Candle, in 1982. Din 1985, publica o lista lunga de romane cu statutul de bestseller, precum Echoes, Silver Wedding, Circle of Friends (carte ecranizata cu succes) si multe altele, alaturi de volume de povestiri, piese de teatru si pentru televiziune premiate. Toate aceste detalii releva talentul autoarei si calitatea scrierilor, renumele mondial bazandu-se atat pe aprecierea publicului larg, cat si pe cea oficiala, a criticilor si juriului.
Fantana Sfintei Ana este una din cele doua carti traduse la editura Nemira ale lui Maeve Binchy, impreuna cu romanul Nopti cu ploi si stele, avand trasaturile clare ale unui roman de dragoste, in care se observa intensitatea sentimentelor si trairilor interioare sau exterioare ale personajelor, dar si elementele care ar putea caracteriza o scriere monografica sau biografica. Astfel, in vreme ce in Nopti cu ploi si stele este descrisa viata si destinul unor personaje de etnii diferite care se intalnesc in cadrul romantic al unei insule din Grecia, romanul Fantana Sfintei Ana prezinta diferitele povesti de dragoste, dar si suferintele sau necazurile apartinand mai multor personaje, membri ai comunitatii din oraselul irlandez Rossmore. Consecinta este aceea ca autoarea realizeaza oarecum o fresca a unei societati traditionaliste, capitolele prezente in roman oferind variatele povesti si lectii de viata transpuse de vocea unor personaje de conditii sau statuturi diverse, de la cei mai simpli, de exemplu taranii sau frizerii, pana la cei mai ‘elitisti’ membri din comunitate, preoti, bancheri, oameni de afaceri etc.
Cadrul special, unul romantic, este descris, in special de padurea de paducei in care se gaseste o pestera, cea in care vin credinciosii pentru a se ruga la Sfanta Ana. Fantana Sfintei Ana este un loc de mare pietate, unde oamenii se roaga pentru implinirea dorintelor, astfel orasul Rossmore constituie un loc special, care poate deveni chiar un obiectiv turistic si religios insemnat, padurea si mai ales fantana respectiva putand asigura un interes crescut in randul posibililor turisti sau vizitatori, pe langa cel deja existent la majoritatea populatiei locale. Atat localnicii, cat si cei de foarte departe stiu sau cred cu tarie ca Sfanta Ana, mama Fecioarei Maria, le asculta rugaciunile, ii vindeca de felurite rani (sufletesti sau trupesti) si le da viata indelungata. Problema apare atunci cand se va pune in discutie construirea unui nou drum care ar putea usura traficul, dar care ar si distruge altarul sfant de la care credinciosii asteapta rezolvarea necazurilor sau tamaduirea bolilor. Intriga romanului devine si mai intensa deoarece, in acelasi timp, vor fi unele persoane dispuse sa accepte distrugerea altarului, dar si altele, destul de numeroase, gata oricand sa se aseze in fata buldozerelor pentru a proteja Fantana Sfintei Ana, considerata o mare binecuvantare. Consecinta acestor tensiuni dintre cele doua parti cu puncte de vedere opuse este ca parintele Flynn se va afla intr-un impas, alegerea uneia dintre tabere fiind destul de anevoioasa.
Aproape fiecare capitol prezinta personajele importante in subiectul de ansamblu al cartii si povestea acestora, felul in care si-au rezolvat dificultatile sau au depasit obstacolele. Unul din personaje este Neddy Nolan, poreclit Molaul Neddy, un om simplu, cinstit si de nadejde, stapan al unei ferme aflate, ca si Fantana Sfintei Ana, in calea traseului pe care ar urma sa se construiasca drumul. Mai intalnim si o batranica, Vera, care pleaca intr-o vacanta pentru persoane singure, la destinatie asteptand-o destule surprize placute. Maureen, apelata Malka de catre prietena ei evreica, Rivka Fine isi prezinta propria poveste, drumul catre succes fiind presarat si cu dezamagiri, insa reusitele acestor doua prietene au importanta mai mare. Barbara, angajata unei banci, relateaza cum si-a petrecut o vacanta oferita de conducere, in conditiile in care a fost “omisa” de la excursia organizata de mai multi dintre colegii de la serviciu. Facem cunostinta si cu doctorul Dermot, un personaj ursuz, sau cu June, o tanara venita de Bloomsday in Dublin, ca turist, dar si pentru a-si intalni verii sai, O’Leary, din partea rudelor mamei sale care a emigrat de mica in SUA. Mai sunt multe alte personaje interesante pe care nu le-am mentionat, dar important este ca punctul comun intalnit este legatura lor cu Rossmore si relatia mai mult sau mai putin apropiata cu Fantana Sfintei Ana.
Din istorisirile si relatarile personajelor aflam povesti de dragoste, tradare, infidelitate, lacomie si multe altele. In acest roman se observa clar si stilul caracteristic al lui Maeve Binchy, prin care personajele gasesc in cea mai mare parte rezolvari favorabile ale problemelor, speranta si optimismul dat de succesul personajelor pe diferite planuri garantand o lectura care aduce buna-dispozitie si relaxare pentru un cititor confruntat cu stresul cotidian. Deci sugestia personala, pe care o am nu doar pentru amatorii genului sau ai autoarei, ci si pentru ceilalti ar fi sa nu rateze aceasta carte, pentru a putea afla finalul pozitiv in care unul dintre membrii comunitatii gaseste o alternativa la planul autoritatilor si a celor interesati de construirea noului drum. Acesta poate fi considerat un roman de dragoste, chiar in sensul mai larg al acestui termen, adica nu numai dragostea dintre un barbat si o femeie, ci si cea pentru o ruda, pentru un principiu, o traditie, un crez sau o credinta, ori pur si simplu reprezentarea ideii de slavire a memoriei stramosilor binecuvantati de minunile Sfintei Ana.
Aceasta recenzie face parte din campania Iubire, Iubire…
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau