Manipularea e ceva liber consimţit
Dimensiune font:
Programarea neuro-lingvistică (acronim internaţional: NLP, după denumirea din engleză: Neuro-linguistic programming) este un ansamblu coordonat de cunoştinţe şi practici din domeniul psihologiei, creat de Richard Bandler şi John Grinder în California, Statele Unite, în anii 70. Creatorii săi pretind o conexiune dintre procesele neurologice şi modelele de comportament învăţate prin experienţă şi că acestea pot fi modificate pentru a atinge ţeluri specifice în viaţă.
În acelaşi timp, sunt destui oameni care încă nu au încredere în NLP ca ştiinţă şi o consideră o formă mai degrabă de manipulare, decât una de vindecare. Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), NLP poate fi rezumat ca fiind capacitatea de a ne controla stările interioare prin dirijarea propriului creier, având ca obiective următoarele: gestionarea emoţiilor, vindecarea experienţelor traumatice, depăşirea convingerilor limitative, creşterea stimei de sine, rezolvarea conflictelor etc.
“În cei 7 ani de când studiez şi practic NLP-ul, am ajuns o concluzie paradoxală: NLP nu este un set de tehnici de manipulare sau de vindecare, dar în acelaşi timp poate fi folosit şi ca tehnici de manipulare ori de vindecare. Întreaga abordare a programării neurolingvistice (NLP) cu tot setul de tehnici nu este în esenţă nici bun, dar nici rău. Ceea ce îl defineşte ca fiind una sau alta este intenţia celui care o foloseşte. Ca orice pe lumea asta, un lucru capătă o nuanţă, abia în momentul în care omul decide cum să o folosească. Să luăm focul spre exemplu. Când l-a descoperit omul, a realizat că poate să se încălzească, să se protejeze de prădători şi să îşi pregătească hrana. Ulterior, tot omul a realizat că poate provoca incendii prin care să facă rău. Putem spune, prin urmare, că focul este rău? Sau că este bun? Nici una, nici alta. Doar există şi atât! Focul capătă o semnificaţie diferită, în funcţie de cum decide omul să îl folosească. Ştiu că există persoane care caută să înveţe tainele psihologiei, indiferent de abordarea din care vine, pentru a manipula. Asta este adevărul şi momentan nimic nu schimbă realitatea asta; şi nu putem învinui psihologia pentru intenţiile oamenilor”, explică psihologul Andra Tănăsescu.
Totodată, specialistul afirmă că intenţiile oamenilor sunt diferite şi fiecare are o motivaţie intrinsecă, independentă de exterior şi complet în afara controlului nostru. “Tot ce putem controla sunt gândurile, credinţele, emoţiile şi acţiunile proprii. De asemenea, putem alege să întoarcem spatele celor care vedem şi simţim că au intenţii necurate şi să ne vedem de viaţă. Putem alege să eliminăm relaţiile toxice, oamenii şi situaţiile toxice din viaţa noastră. În final, putem alege să ne înconjurăm de oameni care să aducă plus de valoare în viaţa noastră”, continuă psihologul.
Orice lucru poate fi folosit ca o tehnică de manipulare, dacă atât NLP-ul, cât şi orice alt lucru în această lume pot fi folosite oricând ca mijloace de manipulare, însă manipularea psihologică negativă funcţionează numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
* Alegi să te laşi dus cu zăhărelul, pentru că este mai uşor. Cei mai mulţi se lasă manipulaţi, nu pentru că sunt proşti, nu pentru că sunt uşor influenţabili, ci pentru că sunt leneşi. Este mult mai uşor să lăsăm pe altcineva să gândească şi să ia decizii pentru noi. Şi pentru că nu vrem să facem vreun efort, mergem după ceilalţi, chiar dacă asta ne provoacă nefericire şi insatisfacţii. Celălalt motiv? Dincolo de o posibilă doză de masochism, adevărul este că nu vrem să fim respinşi sau judecaţi. Dacă majoritatea trage într-o direcţie, din dorinţa de a fi acceptaţi şi incluşi, vom merge mai degrabă cu turma decât să alegem să avem credinţe diferite, pe cont propriu. Este pur şi simplu „mai simplu” aşa.
* Nu vrei să îţi asumi nici o responsabilitate. Pe lângă lejeritatea şi acceptarea socială pomenite mai devreme, lipsa de asumare este regină. Cum să ne asumăm noi riscul de a o da în bară? Cum să ne asumăm resposabilitatea pentru o posibilă greşeală? Cum să recunoaştem că greşim, în cazul în care ce ne-am propus nu merge? Este mult mai simplu să arătăm cu degetul. Să lăsăm riscul pentru alţii. În timp ce alţii fac eforturi şi riscă zi de zi, mulţi stau în confortul casei lor, departe de a fi expuşi oricărui risc de a fi văzuţi. Şi din spatele ecranelor, comentează acţiunile şi efortul celor din Arenă. Iar asta nu se întâmplă doar acum. Asta a fost dintotdeauna. Oamenii se dau rotunzi puţin prea mult, îi critică prea uşor şi prea repede pe ceilalţi, când mulţi dintre ei stau în pat, cu ochii în tavan. Cine ştie să vadă dincolo de gălăgia provocată, va şti că este doar zgomot, fără nici un pic de conţinut. Cei care aleg calea uşoară, vor alege să asculte zgomotul pentru că este mai simplu.
* Rămâi în ignoranţă şi lipsă de cunoaştere. Mulţi oameni au spus că NLP-ul este folosit pentru manipulare. Haideţi să întreb încă o dată: "dacă nu ştii cu ce se mănâncă NLP-ul, cum ştii că e manipulare? Cum ştii că foloseşte NLP şi nu altceva? Cum ştii să te protejezi, dacă nu ştii ce foloseşte?" E mai bine să ieşi pregătit în arenă, decât să pretinzi că ştii, când de fapt nu ai habar. Da, poate fi folosit cu scopuri negative, însă atâta timp cât ştii şi recunoşti ce foloseşte, cum te-ar mai putea manipula? Tu ştii deja ce vrea să facă şi ai puterea (cunoaşterii) de a te proteja. În plus, ai în mâini uneltele NLP prin care poţi să îţi creezi viaţa după bunul plac; evident, ţinând cont de ecologia sistemului din care faci parte”, este de părere specialistul.
* Pierzi conexiunea cu propria persoană. Chiar şi fără studii de psihologie, poţi să simţi când cineva îţi vrea răul, dacă eşti prezent şi în conexiune cu tine. Când eşti aliniat cu propria persoană, nimic nu te va putea influenţa să îţi schimbi viaţa în rău. Vei accepta numai ce este spre binele tău şi al celor din jurul tău. Cum? Simplu! Ştii ce vrei, ce ţi se potriveşte, ce îţi aduce bucurie. Şi asta este tot ce accepţi în viaţa ta! Este imposibil să fii dus de nas atunci când ştii foarte clar cine eşti, care îţi sunt plusurile şi minusurile şi care este tipul de viaţă potrivit pentru tine. În concluzie, ai posibilitatea să alegi cine vrei să fii. În fiecare moment, la fiecare pas. Întrebare este: cine vrei să fii? Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau