Merele şi ceapa roşie, posibile arme împotriva COVID-19
Dimensiune font:
Mai e foarte puţin timp până să înceapă sezonul de cules mere. Anul acesta, cel puţin în Moldova, recolta e îmbelşugată. La fel şi cu ceapa, în special cea roşie. Dar veştile bune nu se opresc aici. Fructul şi leguma ar putea constitui arme foarte eficiente în lupta cu COVID-19. Asta pentru că un studiu internaţional care a implicat Institutul de Nanotehnologie al Consiliului Naţional de Cercetare al Italiei a constatat că "quercetina acţionează ca un inhibitor specific pentru virusul responsabil pentru Covid-19, având un efect destabilizant asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru replicarea virusului. Studiul este publicat în revista International Journal of Biological Macromolecules".
Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de componenta activă a proteinei 3CLpro, împiedicând-o să-şi îndeplinească corect funcţia, afirmă Bruno Rizzuti, cel care coordonează echipa de cercetare.
"Deja, în acest moment, această moleculă este la acelaşi nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus, însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament", a declarat Bruno Rizzuti, pentru publicaţia "Il Messagero".
Dar, cel mai interesant lucru din acest studiu e următorul lucru: quercitina este prezentă din abundenţă în legume şi fructe ca ceapă roşie, ridichi şi mere. Molecula este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante, antiinflamatoare şi anti-alergice, dar până acum n-a fost luată în consideraţie ca variantă de stopare a pandemiei. Robert CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau