Cartea urmareste sa ne familiarizeze cu inceputurile masoneriei(antice si acceptate),din secoul XVIII, in Anglia.
Masoneria este o organizatie ale carei structura si scopuri au ridicat si ridica multe semne de intrebare. Ceea ce , in fond, este firesc, odata ce masoneria are caracter ocult(sau in orice caz pretinde a avea) .
Evident, tot ce este secret devine incitant si inflameaza imaginatia, drept pentru care despre masonerie se spun diferite lucruri care , probabil, nu au legatura cu realitatea. Nu lipsesc hiperbolele, masonii sunt vazuti peste tot, ei sunt factorul determinant in toate evenimentele majore economice si politice din diverse parti ale lumii.
“Misterele din Channel Row” incearca sa ne aduca cu picioarele pe pamant si sa ne arate cateva din aspectele mai reale, mai concrete ale organizatiei de care discutam.
Per ansamblu, insa, naratiunea este fastidioasa si parca te lasa sa intelegi ca va urma ceva foarte interesant…ceva care insa nu mai vine. Secrete, omoruri, jafuri, dezvaluiri socante trec unul dupa altul, dar, din pacate, autorii rateaza ocazia de a realiza o carte interesanta si pentru cititorii care nu sunt in mod special interesati strict de istoria(romantata) a masoneriei. In ceea ce ma priveste, rateaza chiar realizarea unei consistente, unui “thrill” autentic pe care sa il poata transmite si celui care lectureaza tiparitura.
Probabil pentru a incerca sa compenseze lipsa de fond a volumului si a-l face mai comercial, in mijlocul cartii este inserata exact ca nuca in perete o scena de dragoste “fara perdea” intre doua personaje altfel stangaci schitate. Scena este chiar inoportuna, nu se potriveste cu desfasurarea povestirii, iar comportarea celor doi protagonisti este greu de imaginat pentru moravurile unor englezi reformati din perioada respectiva.
Dincolo de aceste probleme, in fata noastra defileaza personaje mai mult sau mai putin ilustre care au pus umarul la constructia Masoneriei. Se accentueaza ideea ca s-a pornit de la oameni simpli si ca introducerea, cooptarea persoanelor de rang inalt a venit abia ulterior si a avut drept scopuri ridicarea prestigiului si castigarea unor resurse financiare pentru organizatie. Organizatie pe care autorii ne-o descriu ca avand un tel nobil, acela de intrajutorare (materiala si sociala) a membrilor ei. Sunt prezentate si cateva din ritualuri (desi, sincer, detaliile in care se intra sunt chiar plictisitoare si nu “rimeaza” cu un thriller). Unele dintre ele au pentru omul contemporan elemente mai degraba amuzante, dar in fapt contin elemente care conduc la originile Masoneriei.
In concluzie, pentru cei interesati de masonerie ca atare sunt convinsa ca exista carti mai precise si mai concrete. Iar cei ca mine, care se asteptau sa citeasca un thriller pasionant, desfasurat pe fundalul organizatiilor masonice, raman in buna masura dezamagiti. Se putea mai bine…
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau