Moşna - repere monografice
Dimensiune font:
Lucrarea „Moşna-repere monografice”, scrisă de Constantin Lupu, încearcă să aducă în actualitate momente din istoria de mai multe secole a localităţii.
Îmbinând metoda istorică şi cu cea monografică, autorul reface drumul parcurs de unele instituţii publice locale - biserică, şcoală, cămin cultural - de la constituire până în zilele noastre. Cu aceleaşi instrumente epistemologice sunt abordate şi alte domenii ale activităţii umane: viaţa economică şi socială, tradiţiile şi obiceiurile locale, evenimentele familiale şi calendaristice.
Lucrarea este structurată pe mai multe capitole cu subcapitole pe anumite probleme, cele mai multe fiind însoţite de ilustraţii, hărţi, fotocopii după documente de arhivă şi extrase din ziarele vremii.
În afară de documente şi lucrări ştiinţifice consultate, autorul s-a folosit din plin de relatările unor bătrâni ai satului care au trăit evenimente deosebite ori le-au aflat de la bunicii bunicilor lor. Prin evocări adesea nostalgice faţă de satul de altădată se reface conturul geografic, istoric, economic, social şi cultural al satului. În câteva subcapitole ale cărţii sunt prezentaţi oameni care prin munca şi talentul lor au contribuit la îmbogăţirea zestrei de valori a satului Moşna.
Aşa cum spune autorul în încheiere, lucrarea se doreşte a fi doar un început în descifrarea trecutului istoric al satului, deoarece această mică aşezare umană, străjuită din aproape toate părţile de dealuri pline cu vii şi livezi, de păduri cu vârste seculare, Moşna găzduieşte importante valori istorice şi etnofolclorice care merită scoase la lumină şi integrate în patrimoniul culturii româneşti.
Lucrarea a fost lansată vineri, 30 noiembrie, la Moşna, în prezenta autorului şi a unui numeros public format din săteni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau