Mungiu propune o altă coborâre în infern („El Mundo”)

default

Dimensiune font:

| 27-12-2012 05:01

 

Problema este că liberul arbitru nu funcţionează fără o educaţie puternică”

 

După impactul avut cu „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, Cristian Mungiu propune o altă coborâre în infern, de data aceasta cu două tinere. „După dealuri” relatează, cu o extraordinară atenţie psihologică, un fapt real, cunoscut în România, atunci când superstiţia şi ignoranţa au provocat o tragedie ireversibilă într-o comunitate religioasă, după cum se arată într-un material publicat recent în suplimentul cultural al cotidianului „El Mundo” - El Cultural.

Cristian Mungiu a provocat un cutremur puternic atunci când a câştigat, în 2007, Palme D'Or cu „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, unul dintre cele mai importante filme din cinematografia recentă. Şi a fost şi startul simbolic al noului val de film românesc, sosirea unei întregi generaţii de cineaşti din această ţară, crescuţi în comunism şi al căror talent a explodat odată cu democraţia. Filmele regizate de cineaşti precum Mungiu, Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost”) sau Cristian Nemescu („California dreamin”), sub bagheta morală a lui Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”), ies în evidenţă prin capacitatea de a transforma cotidianul într-o poveste de groază, cu o realitate grotescă şi opresivă supusă tiraniei unui guvern despotic sau dezastruos, într-o societate distrusă de decenii întregi de ineficienţă, corupţie şi lipsă a libertăţilor.

După ce a scris scenariul complet şi a regizat unul dintre episoadele „Amintirilor din epoca de aur”, cu participarea mai multor colegi de generaţie, în crearea unor ilustraţii din viaţa de pe vremea lui Ceauşescu, Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes, cu „După dealuri”, film în care povesteşte coborârea în infernul unei mănăstiri ortodoxe. Şi din nou, Mungiu filmează o dramă ca pe un thriller, pentru a ne vorbi de indiferenţa socială în faţa tragediilor intime, despre fanatism sau o ţară ruinată de ignoranţă şi abuzuri.

Departe de a se dezlipi de mişcare, Mungiu vorbeşte la persoana întâi în mai multe ocazii, pentru a-şi indica adeziunea la nişte principii colective pe care şi le asumă pe deplin. Pentru El Cultural, el a declarat că 'sinceritatea este cea mai importantă. Căutăm un stil simplu, un mod direct de a filma, un anumit tip de realism. Viaţa este inspiraţia noastră, şi nu alte filme sau cărţi. Există un angajament pentru a nu căuta ca spectatorul să se simtă mai bine, astfel că nu explicăm lucrurile pentru a le face mai uşoare, nu dăm informaţia «de bază» la începutul filmului. Există multe elipse. Vrem să generăm un dialog cu publicul, nu să-l manipulăm”.

Pornind de la aceste principii, Mungiu străluceşte din nou ca artist de o uriaşă sensibilitate, cu un film inspirat dintr-un caz real. Voichiţa trăieşte într-o mănăstire strict controlată de un paroh ortodox, iar prietena ei vrea s-o elibereze de o viaţă absurdă şi opresivă. Această disidentă va fi mai întâi marginalizată şi apoi torturată de comunitatea religioasă, convinsă fiind că este posedată de diavol. Din nou, ca în „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, sunt două prietene care se confruntă cu un destin blestemat.

Pe durata a două ore şi jumătate, Mungiu explică pe îndelete tragedia unei fete, victimă a tuturor prejudecăţilor. „În cele din urmă se amestecă fiinţa religioasă cu fiinţa superstiţioasă. Vorbesc de mai multe: biserica drept instituţie şi religia ca ideologie. În România aveam o ideologie foarte puternică, iar oamenii au în continuare nevoie de ea. Vorbesc de ură şi de superstiţii, care sunt periculoase pentru că le permit oamenilor viziuni iraţionale ale vieţii”, mai spune Mungiu. În film, recunoaşte regizorul, mai apare şi indiferenţa lumii faţă de dramele intime, „ceva care se acutizează într-o ţară ca a mea, în care nu există o educaţie solidă şi în care toate instituţiile eşuează. Preoţii şi-ar putea asuma acest rol de paznici ai moralei, însă nu vedem decât că aceşti oameni nu pricep ce înseamnă să fii religios. Cum poate exista o astfel de lipsă de empatie, de unde vine atâta ură? Românii se declară în proporţie de 80% nu numai credincioşi, ci şi practicanţi. Şi totuşi oamenii se comportă egoist şi agresiv. Sunt oameni care cred că indiferenţa te transformă în nevinovat, însă nu e aşa”. Mungiu se pronunţă şi asupra simbolismelor religioase care apar în film într-un moment crucial în viaţa protagonistei: „Detest cinematografia conceptuală. Trebuie să rămâi cât mai aproape posibil de realitate şi de adevărul lucrurilor”, spune el.

Cristian Mungiu susţine că sfârşitul filmului aduce în atenţie liberul arbitru, pentru că responsabilitatea este mereu individuală. „Problema este că liberul arbitru nu funcţionează fără o educaţie puternică. Doctorul îşi amestecă propriile convingeri cu cele religioase, încearcă să o confunde cu o bolnavă, sau cu o persoană problematică. Ea pur şi simplu pune lucrurile la îndoială. Şi mai este şi chestiunea cultului superiorităţii bărbatului, desigur. Religia ortodoxă are o tradiţie tolerantă, însă există şi elemente teribile, cum ar fi acela că femeile nu se pot apropia de altar”, indică regizorul român. În acelaşi timp, relativ la imaginea puţin plăcută pe care o transmite despre ţară, Mungiu spune că „filmele noastre sunt precum o oglindă. Arătăm ceea ce ştie toată lumea. În acest film, vorbesc de lipsuri în instituţii precum familia. Oamenii săraci îşi abandonează copiii pentru a emigra, când nu mai e nimic pe lume, liber pentru ei. Trăim în vremuri în care nu contează decât să supravieţuieşti şi este rezultatul unui proces în care oamenii pierd valori importante, însă asta nu se petrece doar în România, ci şi în multe alte ţări”.

El Cultural observă cum Cristian Mungiu este un om liniştit care vorbeşte cu patimă şi lasă impresia că munca lui de cineast nu este doar un angajament artistic, ci a şi fost puternic legată de progresele făcute în ţara lui. Pe Mungiu „îl doare România”, iar filmul lui aminteşte de cele ale cineaştilor spanioli, care după moartea lui Franco simţeau nevoia nu numai de a face filme, ci şi de a schimba ţara. Asta face şi Mungiu, căutând un stil în care sensibilitatea să anuleze senzaţia: completamente anti-Hollywood. (Agerpres)

 

La Festivalul de Film de la Cannes, în mai 2012, filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu, a fost premiat pentru scenariu şi a obţinut un dublu trofeu pentru interpretare - acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Filmul este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), „După dealuri” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei