O ”comoară” din plin centrul Iașului ar putea fi mutată! Totul se va întâmpla până la finalul acestui an

000000   05500

Dimensiune font:

| 10-04-2022 11:14

 Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi”, din Iași

Aflată în plin centrul orașului Iași, o ”comoară” ar putea fi mutată. Concret, până la finalul acestui an (octombrie 2022), Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia


O ”comoară” din centrul orașului Iași ar putea fi mutată. Concret, până în luna octombrie 2022, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia.

”Da, acum expiră contractul de 10 ani pe care-l aveam, de închiriere a spațiului de la Banca Comercială Română. Acesta a și fost modernizat de cei de acolo. În acesta funcționează Secția Adulți. Acum, aceștia nu mai doresc prelungirea. Avem variante de reorganizare”, a precizat scriitorul Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene.

O comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată
Institutia are în proprietate colecții speciale și rare de tipărituri și cărți, unele vechi de peste jumătate de mileniu, și care valorează și până la mii de euro, dar și volume de largă circulație. În total, este vorba despre aproximativ 600.000 de volume, dintre care 20.000 sunt exemplare unice. Concret, în rândul documentelor și cărților extrem de interesante și cu o valoare aparte de la Biblioteca ”Asachi” se află și un incunabul, vechi de aproximativ 600 de ani.


”Printre exemplarele cele mai rare, vechi și inedite din colecția bibliotecii, cel mai valoros este un incunabul de la 1484, cu predici ale Sfântului Augustin, în limba latină. Este una dintre cele mai vechi cărți existente în țara noastră, iar aceasta este un obiect de patrimoniu… La un asemenea exemplar, accesul publicului se face foarte rar și se poate accesa doar cu acordul direcțiunii și cu o anumită motivație, deoarece nu oricine poate răsfoi un asemenea exemplar. El ar risca să fie deteriorat grav și iremediabil! De precizat e că exemplarul este estimat, ca valoare, la 10.000 de euro și este singurul de acest gen din România”, se arată în descrirea instituției.

Mai departe, un alt volum foarte vechi și care are o valoare de piață tot de câteva mii de euro, din colecția instituției, este o carte originală de amintiri. Un alt exemplar unic, prin caracteristicile sale, este și manuscrisul intitulat ”Liberum Amicorum”, adică o ”Carte a Prieteniei”. Cartea datează din secolul al XVII-lea și a fost a unui umanist german, iar, la rândul său, are tot o valoare de 10.000 de euro. În filele acestui manuscris putem găsi foarte multe desene cu blazoane ale unor familii nobiliare din acele vremuri.

Colecția cărților ținute ”la secret” de comuniști
 

Pe de altă parte, un alt element extrem de interesant și de incitant al Bibliotecii ”Gheorghe Asachi” este ”Fondul de Carte Secretă”. Acesta a fost fondat după 1948, de către Regimul Comunist. ”Acest «fond secret de carte» a fost înființat de comuniști, după 1948. Practic, o serie de autori sau de cărți ce nu trebuiau să fie citite de către publicul larg, din motive diverse sau hilare uneori, există si acum la bibliotecă.


Desigur, acum cititorii pot avea acces la el. Practic, fie că era vorba de scriitori ce trebuiau interziși sau care au fugit din țară, fie că vorbim de lucrări ce prezentau lumea occidentală, acestea trebuiau ținute bine la secret și nu trebuia să se știe de existența lor, tocmai pentru a nu fi corupt publicul”.

Un secol de la fondare
Biblioteca ”Asachi” a împlinit 102 ani de la fondare. În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iași aproba constituirea Societății Culturale ”Muzeul Orașului Iași” și a Bibliotecii Municipalității, la propunerea unor personalități, printre care: Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N.A. Bogdan, Mihai Costăchescu sau Sever Zotta. Astfel, aceasta a fost instalată, la început, împreună cu muzeul, într-o clădire ce aparținuse fostei Direcții a Societății Invalizilor. Între 1924 și 1926, istoricul N.A. Bogdan alcătuiește primul catalog al bibliotecii.

Din 1935 ea devine o instituție de sine stătătoare, cu un buget propriu. De asemenea, între 1936 și 1945, biblioteca este condusă de Rudolf Șutu.
În 1937, la 1 iulie, istoricul Nicolae Iorga, unul dintre importanții donatori de cărți (574 de volume), vizita biblioteca și consemna:

”Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iași este una dintre cele mai frumoase opere culturale!”.

Tot atunci, într-un local din curtea Mănăstirii ”Golia”, are loc deschiderea oficială a Bibliotecii Municipalității. La eveniment au participat oficialitățile orașului, personalități ale culturii ca Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu sau Octav Botez.

Așadar, această comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată, iar totul se va întâmpla până la finalul acestui an. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Situație ciudată în Guvern: Ciolacu spune că nu cedează la șantaj, ministrul Culturii 'își exprimă speranţa' că salariile vor crește
15/05/2024 16:23

In interiorul Guvernului s-a generat o situatie extrem de ciudată, din cauza protestelor angajatilor din muzee, care amenintă cu boicotarea ”Noptii Muzeelor”. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis angaja ...

Scopul odios urmărit de Comintern: pierderea de către România a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei și Dobrogei
15/05/2024 11:51

Cominternul, organizatia internatională comunistă fondată in 1919 de Lenin, care avea ca scop lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale si pentru formarea unei republici sovietice internationale, a fost ...

Preotul Constantin Necula: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori”
14/05/2024 09:11

Preotul Constantin Necula consideră că Romania duce lipsă in prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie ...

Mihai Trăistariu, reacție după ce cântărețul NEMO a câștigat Eurovision. „Dacă ești șters, n-ai nicio treabă”
13/05/2024 22:24

Elvetia a castigat Eurovision 2024, cu al său artist Nemo, care a cantat o piesă despre călătoria sa de descoperire non-binară. „Dacă esti sters si cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a come ...

Câți „soți” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrițe
13/05/2024 16:26

  Cati „soti” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrite Destinul Tatianei Iekel s-a derulat in umbra căsniciei cu Florin Piersic, e ...

Misterul locului în care a fost pictată „Mona Lisa” a fost rezolvat
13/05/2024 12:35

Peisajul din tabloul „Gioconda” de Leonardo da Vinci a starnit dezbateri nesfarşite, unii istorici de artă sugerand că priveliştea a fost imaginară şi idealizată, iar alţii susţinand că ex ...

Victor Rebengiuc vrea să mai renunțela unele roluri
13/05/2024 12:22

Victor Rebengiuc nu vrea să renunte la teatru. "Pe scenă mă simt cel mai bine. Eu nu prezint niciun fel de interes ca persoană privată, in viaţa mea de om obişnuit. Nu am nimic deosebit, nimic spec ...

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează
13/05/2024 12:19

Starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor, a anunţat luni Spitalul Foişor, unde acesta este internat de săptămana trecută. "Evaluarea domnului Florin Piersic, re ...

Cristian Tudor Popescu: „Mihai Eminescu s-a născut în Moldova, dar nu este de origine de-acolo”
13/05/2024 08:08

Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, in cadrul unei conferinţe despre Mihai Eminescu pe care a susţinut-o, sambătă seara, la Targul de cArte Alba Transilvana, că poetul nu este, aş ...

VIDEO Nemo a câştigat Eurovision 2024 pentru Elveția cu piesa „The Code”
12/05/2024 10:04

 Editia 2024 a Eurovision a fost castigată de artistul Nemo, din Elvetia, cu „The Code", un cantec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care incheie o competiţie marcată de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei