Vorbitor in numele mortilor face parte din saga lui Ender, fiind una dintre cele mai remarcabile si mai emotionante carti pe care orice fan al SF-ului ar trebui sa o citeasca.
Orson Scott Card adauga noi si interesante rasturnari de situatie la viata lui Andrew Wiggin, lasand cititorul sa il descopere pe Ender si mai mult. O noua specie de extraterestri isi face aparitia, cu noi exotice moduri de viata care chiar merita cunoscute. Aceasta carte este continuarea de exceptie a extraordinarei carti Jocul lui Ender, pe care o recomand cu caldura; totusi “Vorbitor in numele mortilor” mi se pare un roman mai complex si necesita mai multa atentie decat “Jocul lui Ender”. Stiinta numita xenobiologie, combinata cu fenomenul inexplicabil al “Piggies” si ritualurile lor au facut cartea foarte misterioasa chiar pana la ultima pagina. Pentru mine, misterul acestei carti adauga citirii un plus de exaltare. “Speaker for the Dead” este o carte mai complexa, se adreseaza mai mult unui public matur, povestea ducandu-l pe Ender mai degraba intr-o calatorie spirituala si psihologica decat una fizica, asa cum se intampla in “Jocul lui Ender”.
Romanul exploreaza idei noi in domeniul religiei si descopera noi invelisuri ale naturii umane. Ender trebuie sa infranga consecintele distrugerii totale a rasei Gandacilor, la foarte multi ani dupa ce acestia au fost exterminati, pentru toate lumile el fiind in continuare Xenocidul, exceptie facand doar sora sa Valentine care il cunoaste cu adevarat si in ochii careia ramane un erou adevarat.
Cartea nu incepe cu Ender, ci cu descrierea planetei Lusitania, cand rasa umana intra iar in contact cu o noua rasa extraterestra, nu chiar asa de avansata, insa nu mai putin periculoasa. Doi oameni de stiinta care i-au studiat au fost omorati deja si, din nou, rasa umana este pusa in primejdie. Admit insa ca primele cincizeci de pagini sunt un pic mai lente, dar urmatoarele nu ar insemna nimic fara ele, si merita asteptarea. Odata ce actiunea se reia, povestea devine acaparatoare.
Cand descoperi ca Ender poate inca sa te surprinda cu faptul ca are 3000 de ani, chiar incepi sa apreciezi cartea la adevarata ei valoare. Mi-a placut cel mai mult istoria sa genetica, el avand doua laturi ale personalitatii – una de salvator al umanitatii si alta, sumbra, a fratelui sau Peter. De asemenea, in acest roman Lusos si toti cei de pe Planeta Lusitania il numesc “Diavolul”. Eu cred ca Ender este un salvator chiar daca isi dezvaluie doar jumatate din personalitate. Exploreaza dorinta si distorsionarea caracterului uman printr-o bogata, curioasa si captivanta poveste cu personaje complexe.
Mirajul acestui volum nu sta in intriga, ci in ideile care stau la baza volumului. Saga se incheie cu Xenocid, roman ce poate fi gasit de asemenea la Editura Nemira.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau