Philip Jose Farmer – Labirintul Magic
Dimensiune font:
Nemira a adus pe piata, prin noiembrie 2007, al patrulea volum din seria Lumea Fluviului, a lui Philip Jose Farmer. Nu imi place sa stiu actiunea inainte sa citesc cartea, asa ca nu imi propun sa o descriu aici.
Voi nota doar ca seria in sine este una valoroasa, Farmer scriind cu destul de multa usurinta o interesanta saga SF. Partea de “science” din SF este mai slab conturata, propunand pe alocuri solutii mai degraba imposibile, de parca autorul ar fi inceput sa scrie primul volum fara a avea de gand sa il continue, iar apoi, pe masura ce avansa cu seria, s-a trezit ca are nevoie de ceva mai multa coerenta, insa nu si-a batut prea mult capul cu acest lucru. Partea de “fiction”, bazata pe o idee desteapta, este aproape stralucitoare, propunand situatii inedite care pun la contributie imaginatia. Cam asa decurg lucrurile in primele trei volume.
Al patrulea este cel de fata, pe care insa nu l-am simtit a fi la fel de bine lucrat precum pe celelalte: scriitura este in continuare interesanta, iar o buna parte din misterele din primele 3 volume sunt dezlegate. Volumul chiar a fost scris ca o incheiere a seriei (mai urmeaza insa inca un “episod”). Farmer se confrunta insa cu multe dificultati. Seria pleaca de la doua nuvele publicate prin 1967, respectiv 1971, incorporate ulterior in volumul al doilea, publicat in 1971. Primul volum a aparut tot in 1971, iar pana la cel de-al treilea (1977) mai au trecut 6 ani. Cei treisprezece ani de la debutul seriei pana la aparitia Labirintului Magic, par a-l face pe Farmer sa petreaca aproape jumatate din acest al patrulea volum intercaland recapitulari a ceea ce s-a petrecut in primele parti. Pe de alta parte, mi s-a parut ca vad unele inadvertente si rescrieri ale istoriei din primele parti? (ce e drept nu am avut rabdarea sa ve
rific). In fine, unele dintre solutiile tehnice propuse pe post de “science” par a fi mult prea putin documentate, iar deznodamantul e un pic cam banal, similar mult prea multor altor povestiri SF (ce e drept, in 1980 inca nu erau chiar asa de multe), senzatia mea fiind ca nu se ridica la nivelul povestirii in ansamblul ei.
In concluzie, seria Lumii Fluviului merita toata atentia, este captivanta. Volumul patru insa nu se ridica la valoarea precedentelor. Daca insa ai ajuns sa citesti Fluviul vietii (vol. 1)*, Vasul miraculos (vol. 2) si Planul misterios (vol. 3), si ti-au placut, Lumea Fluviului este obligatoriu de lecturat…
————————
* in traducerea Nemira din 1996 titlul volumului 1 era tradus oarecum fidel variantei englezesti: “Inapoi la trupurile voastre razletite!” (To Your Scattered Bodies Go). In versiunea “tot Nemira” din 2006, titlul a devenit insa “Fluviul vietii”.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau