Philip Jose Farmer, Fluviul vietii
Dimensiune font:
Fluviul vietii este prima carte din seria “Lumea fluviului” de Philip Jose Farmer si cea cu cel mai mare succes as putea spune. In 1972 a primit premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF. Numele in original este “To Your Scattered Bodies Go”, inspirat dintr-un sonet religios, si sugereaza chiar tema romanului: “Unde anume ajungem dupa ce murim?” Aceasta este o intrebare ce si-o pune orice om de pe intreg mapamondul macar o data in viata. Raspunsurile difera, iar cele mai multe sunt oferite de biserica. Philip Jose Farmer incearca sa ne deschida putin mintile spre noi posibilitati si spulbera toate ideile bisericii trimitandu-ne intr-o lume cu noi posibilitati.
Romanul incepe cu moartea lui Richard Francis Burton, explorator englez, scriitor, translator, soldat, lingvist, poet, spadasin, diplomat si multe altele. Un personaj foarte complex ce capteaza atentia imediat, cu atat mai mult cu cat stii ca nu este fictiv. Acesta se trezeste intr-un spatiu gol, plutind alaturi de multi alti oameni. Este singurul constient si isi da seama imediat ca ceva nu este in regula. Incearca sa se miste insa nu are mare succes, iar in scurt timp este observat de cativa oameni aflati intr-un vehicul aerian, precum o corabie, care il fac sa adoarma din nou.
Cand deschide ochii, se afla sub cerul albastru, intins pe iarba, complet dezbracat. Acelasi lucru s-a intamplat cu 36 de miliarde de oameni, numarul aproximativ de oameni ce au trait pe Terra din preistorie pana in prezent. Toti s-au trezit pe malul unui fluviu ce inconjura intreaga planeta, fiecare nedetinand altceva decat un potir. La inceput, ei incearca sa se adapteze si invata destul de repede cum sa se foloseasca de potire pentru a-si procura mancarea oferita de niste structuri in forma de ciuperci, ce transforma energia in materie. Insa, pe langa mancare, primesc si guma de mestecat, care initial pare inofensiva, insa ulterior le provoaca halucinatii si le anuleaza inhibitiile. Astfel, de-a lungul intregului fluviu, incep nenumarate violuri, omoruri si alte acte de violenta.
Totul este diferit pe aceasta lume, regulile nu mai sunt aceleasi, iar moartea este mai mult o notiune. Toti oamenii de pe Planeta Fluviu au varste cuprinse intre 5 si 25 de ani. Daca ai trecut de varsta de 25 de ani pe Terra, te trezeai in acest loc avand aceasta varsta, fara sa imbatranesti. Daca nu ajungeai la varsta de 25 de ani pe Terra, iti continuai cresterea aici, pana la acea varsta. Pe langa faptul ca nu puteai sa imbatranesti, nici nu puteai sa mori, caci, daca te inecai sau ardeai de viu, te trezeai pur si simplu la mii de kilometri departare de locul unde ai murit, tot pe malul fluviului, cu potirul langa tine.
Multi incearca sa-si pastreze vechile idei, crezand ca au ajuns in Rai, insa in momentul in care te trezesti langa Hitler e cam greu sa mai crezi asta. Astfel, treptat, oamenii renunta la gandul ca Dumnezeu ar putea fi implicat in asta. Resursele sunt reduse pe Lumea Fluviului, insa oamenii reusesc sa se adapteze, iar acest lucru mi s-a parut foarte interesant de observat. Toti suntem dependenti de tehnologie in ziua de azi, iar confortul a pus stapanire pe vietile noastre. Insa cand toate acestea dispar, ne vedem nevoiti sa facem fata situatiei.
Astfel, observam cum oamenii incep sa-si confectioneze obiecte de taiat din piatra, incep sa construiasca initial corturi din bambus, apoi adevarate case, iar treptat ajungem sa observam cum se formeaza state.
Majoritatea oamenilor incearca sa-si continue viata cum pot, unii considerand ca li s-a acordat o a doua sansa pentru mantuire, insa Richard Burton are alte ganduri. El este printre putinii care doresc sa afle misterul acestei lumi si astfel incepe aventura sa intr-o lume plina de imprevizibil. Farmer isi selecteaza cu grija personajele din istorie si realizeaza un portret apropiat celui real.
“Lumea fluviului” este un roman excelent, ce trebuie citit neaparat de toti amatorii de literatura SF.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau