Philip K. Dick, desi a trait doar 54 de ani (1928-1982), este unul dintre scriitorii de SF cu o opera destul de insemnata, avand aproape un roman scos la fiecare an de viata , in medie. Sunt cunoscute problemele cu care s-a confruntat scriitorul de-a lungul vietii, mai ales adictiile sale, asa ca nu voi reveni si eu asupra lor. Tot ce pot spune este ca, probabil, in alte conditii, opera lui ar fi fost mai vasta si mai apreciata decat cea pe care a lasat-o in urma, opera care, trebuie recunoscut, in ciuda unor limite ce pot fi dezbatute de specialisti, inca ii face invidiosi pe destui scriitori de science fiction.
Romanul Viseaza androizii oi electrice? a fost scris in 1968 si, la fel ca multe scrieri ale lui Dick, poate impresiona sau soca prin viziune si actiune si cititorii secolului XXI, nu doar pe cei din perioada autorului, anii ’60-’80, sa zicem. Cadrul in care se deruleaza actiunea cartii este reprezentat de un San Francisco post-apocaliptic, resimtindu-se din plin efectele unui al treilea razboi mondial. Atmosfera pe Terra devine aproape insuportabila si mare parte a populatiei emigreaza, ca urmare a unui plan de colonizare a altor planete cu ajutorul unor androizi, lasand in urma doar o mica parte a vechii populatii.
Personajul principal al cartii este Rick Deckard, un vanator de recompense, angajat al Politiei din San Francisco. Acesta pare o persoana de rand, dar e responsabil cu prinderea si neutralizarea unor androizi scapati de sub supraveghere si care nu respecta legile impuse, slujba lui fiind in concluzie nu tocmai una placuta sau usoara. Intriga romanului o constituie situatia noului tip de android, Nexus-6, unul mult mai performant decat precedentele modele. Pentru identificarea androizilor, care trec foarte usor ca fiind oameni, exista un test special, scara Voigt-Kampff, ajunsa la a treia generatie, imbunatatire a variantelor de dinainte, tot mai perimate cu trecerea anilor si progresul tehnologic in industria roboticii.
Deckard va capata o misiune dificila, ca urmare a accidentului suferit de seful vanatorilor de recompense, Dave Holden, mai experimentat in cazuri cu risc sporit. Astfel, pe parcursul romanului, inlantuirea evenimentelor si ritmul alert al desfasurarii actiunii vor evidentia aventura prin care trece eroul romanului pentru indeplinirea misiunii. Pe langa un set de teste, Rick Deckard se confrunta si cu alte probleme, unele personale, precum dorinta de a avea un animal viu acasa, si nu o clona a oii sale decedate. Cu alte cuvinte, si psihicul joaca un rol important in aceasta carte, Deckard fiind unul din cei ramasi pe Pamant, alaturi de sotia sa iar relatia dintre cei doi nu este tocmai una relaxata si pasnica.
Citind romanul Viseaza androizii oi electrice? vei intelege probabil de ce The Encyclopedia of Science Fiction spune despre Philip K. Dick: “este cel mai amuzant si, probabil, cel mai terifiant scriitor de SF al timpului sau”. In acelasi timp sunt de acord cu cei de la Guardian, care descriu cartea dupa cum urmeaza: “un thriller de serie neagra si un cadru SF fascinant”. In 1982, regizorul Ridley Scott a reusit sa transpuna cu succes pe ecran universul apocaliptic si deci special imaginat de Dick, prin filmul Blade Runner.
Ca o concluzie, cartea Viseaza androizii oi electrice? poate fi considerata, mai ales de fanii genului si ai autorului, ca unul dintre romanele sale de top, in mod sigur unul dintre cele mai bune, alaturi de Ubik sau Omul din castelul inalt. Deci, altfel spus, un roman care merita citit si avut.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau