Cumparasem un teanc de carti de la Nemira, am citit cele cateva cuvinte de pe coperte si am decis ca ultima de care sa ma apuc sa fie Alegerea lui Hobson de Robert J. Sawyer. Criteriul de selectie? Cartea a fost premiata cu Nebula, pentru mine asta inseamna, obligatoriu, o carte de citit, dar dincolo de recunoasterea oficiala atentia mi-a fost atrasa de ceea ce afirmase “Locus” despre aceasta carte, si anume “examineaza natura vietii si a vietii dupa moarte”. Cu cartea asta am facut cum faceam, copil fiind, cu dulciurile: cele mai bune la urma, sa-mi ramana gustul!
Natura vietii si a vietii dupa moarte! Ce altceva ar putea avea o mai mare importanta pentru noi, oamenii? Fiinte rationale, cu o durata de existenta limitata, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa intelegem – si cum am putea face asta referitor la ceilalti atata vreme cat nu reusim sa ajungem la o concluzie privind propria noastra viata? – sensul vietii sau a ceea ce urmeaza dupa actuala forma de existenta.
Cartea aceasta nu ne furnizeaza raspunsuri de-a gata, dar ne face sa ne punem acele intrebari care duc la o concluzie proprie. Acceptand existenta unui suflet, trebuie sa acceptam si nemurirea acestuia, asadar o anume existenta dupa moarte. O existenta fara corp inseamna o existenta fara constrangerile fizice, chimice sau biologice cu care suntem atat de obisnuiti, incat le consideram intr-o mare masura chiar definitorii pentru noi. Pe de alta parte, autorul ne prezinta si alternativa: viata vesnica sub forma actuala.
Presupunand ca stiinta ar gasi o modalitate prin care toate elementele care ne-ar putea provoca moartea sa fie eliminate, ne-am elibera de limitarea temporala. Ne-ar sta la dispozitie o durata nelimitata de timp sa invatam, sa ne jucam, sa calatorim, sa experimentam orice dorim. Doua posibilitati, o singura alegere, asta insa definitiva. Ce ar fi de preferat? Viata vesnica pe pamant, sub forma umana, sau calea naturala cu o durata limitata de viata, moarte si existenta ca spirit? O decizie atat de grea incat, eu, in sinea mea, am multumit cerului ca nu trebuie sa aleg. Ma supun inevitabilului, absolvandu-ma in felul acesta de raspunderea unei eventuale decizii gresite!
Sawyer, dincolo de aceasta dilema, ne pune fata in fata si cu o lume spre care omenirea a pornit. In nici douazeci de ani, de cand a aparut internetul, acesta a ajuns sa fie o sursa aproape completa de informatii si totodata un mediu perfect pentru desfasurarea unor experiente inimaginabile inainte. Inteligenta artificiala ne bate la usa si ne-a ramas doar un pas foarte mic de facut pana sa avem fiecare corespondentul nostru electronic in spatiul virtual. Evolutia, la scara mica, poate fi redata de cateva programe performante; este suficient sa stabilim un mediu initial si un criteriu de selectie pentru a vedea succesiunea etapelor in tranformarea unei entitati elementare in ceva mult mai complex.
Putem rula simulari ale unor actiuni in mediu virtual pentru a ne face o idee daca merita aplicate si in viata reala. Avem jocuri care, prin complexitate, egaleaza realul. Unde vom ajunge peste un veac sau un mileniu daca atat am evoluat in nici doua decenii? Sawyer mi-a adus in fata ochilor o versiune a viitorului; eu, citind cartea asta, scrisa cu o maiestrie desavarsita, mi-am inchipuit alte cateva zeci de versiuni.
In cazul romanului Alegerea lui Hobson, avem asadar de-a face cu o lucrare care isi atinge scopul cu o usurinta fermecatore: ne impinge sa gandim ce n-am gandit inainte, sa vedem ce n-am vazut pana acum, sa analizam propria existenta si din perspective pe care nu ni le-am imaginat. Asa ca, cei care doresc sa petreaca in compania unei carti cateva ceasuri, fara sa stie cand trece timpul, le recomand cartea lui Robert J. Sawyer. Inca un autor al carui fan ma declar.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau