Ochii jupanitei este un roman din seria Logofatul Andronic, din care mai fac parte alte romane istorice bine cunoscute, precum Logofatul de taina sau Agentul secret al lui Altin-Bey.
La inceputul secolului XVIII, atunci cand domnitorul Tarii Romanesti era Constantin Brancoveanu, relatiile dintre valahi si Imperiul otoman vor cunoaste o stare de tensiune amplificata. Farmecele jupanitei Ralu Bals, fiica unui boier moldovean constituie motivul principal al acestei invrajbiri. Fiul lui Ahmed Septar, cel aflat in fruntea preotimii turcesti cade si el prada sarmului jupanitei Ralu. Acesta, dedandu-se pasiunilor tineresti, va decide sa-si lepede credinta in Allah, pentru a putea fi botezat crestineste, ca sa o poata curta pe frumoasa jupanita. Acesta constituie declansatorul intrigii romanului, convertirea unei persoane insemnate din comunitate la crestinism constituind un afront de neiertat in viziunea turcimii.
Pe parcursul romanului vor surveni tot felul de uneltiri, tradari si capcane, majoritatea in scopul inlaturarii domnitorilor aflati pe tronurile Valahiei si Moldovei. Rolul cel mai important in aproape toate urzelile il are un negustor grec, Stavros, care, prin ticluirile sale induce in eroare nu numai pe valahi si pe moldoveni, ci si pe turci. Un alt intrigant de seama este Ramy Mehmet, unul din comandantii oastelor turcesti, subordonat al sultanului Mustafa al -II-lea, respectivul nutrind ganduri vrajmase tarilor romane.
Unul dintre punctele de cotitura majore ale romanului il constituie asasinarea cumnatului sultanului in Valahia, de catre oamenii boierululi Manolache Filipescu. Acesta, impreuna cu Stavros pusese la cale un plan de a-l invinui pe Voda Brancoveanu de odioasa crima, pentru ca sultanul sa il inscauneze pe boier Filipescu in Tara Romaneasca. La aflarea vestii mortii fratelui sotiei sale, sultanul, sfatuit si de Ramy Mehmet decide transformarea Valahiei in pasalac. Drept urmare, incepe o lupta impotriva timpulu pentru capturarea lui Stavros. Aceasta misiune dificila ii revine logofatului Radu Andronic, care, insotit de slujitorul sau credincios, Ilie Machidon va trece prin numeroase aventuri si va infrunta nenumarate pericole pentru a salva tara de mania sultanului.
La aflarea deciziei luate de sultan, cele trei principate romane se unesc intr-un efort de respingere a dusmanului comun langa Dunare, la Giurgiu. Cursivitatea firului narativ, abundenta figurilor de stil bine alese si inlantuirea mai multor fire epice intr-un mod coerent reprezinta doar o mica parte din talentul si stilul inconfundabil al doamnei Rodica Ojog-Brasoveanu. Citirea romanului Ochii jupanitei iti va induce anumite sentimente de patriotism, dar, cu toate acestea este pastrat un echilibru prin prezentarea obiectiva atat a calitatilor, cat si a defectelor personajelor, fie ei valahi, moldoveni, turci, greci sau de alta nationalitate ori etnie. Din punct de vedere al vocabularului, se intalnesc numeroase arhaisme, regionalisme si termeni care pot imbogati cunostintele lingvistice ale oricarui cititor. Asadar, nu ar trebui sa ratati un roman remarcabil, Ochii jupanitei.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau